Imeli bi neodvisnost, a ne povsod

Katalonski nogomet: Pri Barceloni bi ostali v španski ligi, četudi se Katalonija odcepi.

Objavljeno
12. oktober 2017 23.54
FC Barcelona supporters celebrate their team's victory in the Spanish league title at Canaletas source at Las Ramblas, in Barcelona, Spain, Saturday, May 14, 2016. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Barcelona – Kako zelo zapletena je katalonska želja po odcepitvi od Španije, nazorno priča primer nogometnega kluba Barcelona. Katalonci imajo v marsičem prav, ker zahtevajo svojo državo, a po drugi strani bi radi ostali priključeni Španiji tam, kjer jim paše. Denimo v nogometu.

V zadnjih letih se je nogometni klub Barcelona večkrat postavil na stran katalonskih oblasti, ko so zahtevali večje pravice znotraj Španije, prav tako so bili podporniki vseh manifestacij o katalonski odcepitvi. Glasni oglaševalci katalonske samostojnosti so bili tudi nekateri vidni nogometaši in trenerji, najbolj Gerard Pique in Josep Guardiola, toda vsaj stališče kluba je bilo v odločilnih trenutkih med referendumom o katalonski odcepitvi precej medlo.

Samostojna Katalonija namreč ne prinaša samo prednosti, ampak tudi kar nekaj slabosti, predvsem tistim, ki v svojih podjetjih, multinacionalkah in klubih preštevajo milijone evrov. Med takšne nedvomno spada nogometni klub Barcelona, saj je prav v teh dneh predstavila proračun za sezono 2017/18. Ta je rekorden, kajti znaša 897 milijonov evrov, s čimer je Barça daleč spredaj pred Real Madridom (690), Manchester Unitedom (655), Bayernom (570), Manchester Cityjem (548) … Razlika med omenjenimi klubi je sicer, da je Barça kot edina zraven prištela tudi vse prihodke od prodaje nogometašev med poletnim prestopnim rokom, še vedno pa je svež spomin, kako so Katalonci z rekordno prodajo Neymarja zaslužili 222 milijonov evrov.

A še bolj kot novica o Barceloninem proračunu je pomenljiva izjava klubskega generalnega direktorja Oscarja Graua: »Takšna višina proračuna je pogojena s tem, da ostanemo v španskem prvenstvu.« Grau je šel zatem še dlje in jasno potrdil, da je interes Barcelone ohranitev dosedanjega španskega prvenstva. »La Liga in Barça sta pripravljeni, da gresta skupaj najprej z roko v roko. Naša želja je, da ostanemo skupaj,« je pristavil.

Kljub temu so v Madridu pri vodstvu ligaškega tekmovanja že večkrat zatrdili, da za Barcelono v primeru katalonske samostojnosti ne bo več prostora. Najbolj oster je predsednik združenja Javier Tebas, saj je Barcelonino izključitev napovedal tudi tik pred referendumom. Njegove besede je vseeno potrebno jemati s precej zadržanosti, kajti tudi na takšen način so v Madridu skušali strašiti katalonske volivce, saj ves svet ve, kakšen pomen ima katalonski klub med domačim prebivalstvom.

Vendar je kar malce ironično, da bo na koncu največji zaveznik Barcelone, da ostane del španske lige, njen največji rival iz Madrida. Pri Realu še kako dobro vedo, kakšen marketinški in finančni pomen ima el clasico, povsem enako velja za Barcelono. Nekaj ovir ob katalonski neodvisnosti bi bilo v vsakem primeru, saj bi se morala za ohranitev dosedanje španske nogometne lige spremeniti španska zakonodaja. Tudi politika bi zaradi ranjenega ponosa skušala ponagajati, a je obenem povsem jasno, kakšen vpliv ima Real Madrid in njegov predsednik Florentino Perez.

V isti zgodbi sta trenutno še dva katalonska kluba Espanyol in Girona, prav tako je vprašanje, kaj bo z ostalimi španskimi ligaškimi tekmovanji, pri čemer že obstaja izjema v košarkarski ligi, saj je zraven Andorra s slovenskim reprezentantom Jako Blažičem. A pri vsem tem je še ena dilema – kakšen bo status Barcelone v zakulisju španske lige, če dejansko pride do katalonske neodvisnosti? Kajti pri Barceloni se že vso zgodovino pritožujejo, da so v primerjavi z Realom v podrejenem položaju, potem pa bi bili še v toliko bolj podrejenem.