Iščejo slovensko reprezentanco, končna postaja Wembley

Uefa pripravlja evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji, finale bo v Londonu.

Objavljeno
06. december 2019 14.30
Posodobljeno
06. december 2019 14.45
Sekretar NZS Martin Kožželj in izvrššni direktor Big Banga Urošš Mesojedec. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Slovenske nogometne reprezentance na evropskem prvenstvu ne bo, a morda bosta tam dva slovenska reprezentanta v e-nogometu. Gre za nov projekt Evropske nogometne zveze (Uefa), zraven pa tudi Nogometne zveze Slovenije (NZS). Zaključni turnir Uefa eEuro 2020 bo prihodnje poletje v Angliji na Wembleyju.Naša družba se spreminja. Igrišča so vse bolj prazna, najmlajši ne gledajo več niti televizije, saj skoraj vse informacije prejemajo prek medmrežja in videoiger, zato Lionela Messija in Cristiana Ronalda vse bolj spremljajo v računalniških figurah in skorajda ne več v realni podobi.

image
Prvi izbor za e-nogometno reprezentanco bo danes v Ljubljani. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Nogometni veljaki se zavedajo, da morajo mlade za spremljanje »pravega in živega« nogometa navdušiti z novimi prijemi, zato je Evropska nogometna zveza (Uefa) pripravila evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji eFootball Pro Evolution Soccer.

Na evropskem prvenstvu v e-nogometu bo prav tako nastopilo 24 reprezentanc. V posamezni izbrani vrsti bosta po dva tekmovalca, reprezentanco pa bosta zastopala v posamičnih obračunih in v igri dvojic. Starostna omejitev je 16 let, vsaka zasedba igra z reprezentanco lastne države, tekmujejo pa v najtežji stopnji igre eFootball Pro Evolution Soccer 2020. Kot zagotavljajo odgovorni, to pomeni, da so vsi nogometaši v igri izenačeni, zato e-reprezentanca Francije, Španije ali Nemčije ne bo v prednosti v primerjavi s slovensko. Kylian Mbappé, Andraž Šporar, Sergio Ramos in Miha Mevlja bodo v virtualnem svetu tako enakovredni, zato bo o naslovu evropskega e-prvaka odločala samo igralniška spretnost.»Uefa bo prvič v zgodovini organizirala evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji. Vključenih bo 55 nogometnih zvez, ki so članice Uefe,« je povedal generalni sekretar NZS Martin Koželj. »Verjamem, da se nam bodo preostale športne organizacije kmalu pridružile, saj je e-šport primeren način, kako na nov način pristopati do potencialnih navijačev.«

NZS bo slovenska reprezentanta dobila prek izbirnih turnirjev. Prvi bo jutri v Mariboru, drugi 15. decembra v Ljubljani, zaključni turnir pa bo 21. decembra v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju. Najboljša tekmovalca bosta nato Slovenijo zastopala v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in morda bosta dovolj dobra celo za uvrstitev na EP.

image
NZS in Big Bang bosta strateška partnerja na področju e-nogometa. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Poslovni partner NZS pri projektu e-nogometa je podjetje Big Bang. Izvršni direktor Uroš Mesojedec je predstavil nekaj številk, ki e-nogomet postavljajo v širšo globalna sliko. »E-šport je najhitreje rastoča športna kategorija na svetu, turnirje v videoigrah spremlja že več kot milijarda ljudi. Zgolj za občutek: to je dvakrat več, kot jih spremlja formulo 1,« je rekel Mesojedec. »Zgolj leta 2018 so ljudje za spremljanje e-športa porabili rekordnih 6,6 milijarde ur, vrednost panoge pa je v Sloveniji okoli 30 milijonov evrov.«

In še nekaj podatkov; danes e-nogomet pozna več kot 1,57 milijarde ljudi, najmanj 30 odstotkov uporabnikov medmrežja v starostni skupini med 16. in 34. letom pa je spremljalo vsaj en turnir e-športa.