Italija: Ogrožena vrsta branilcev v boj za zadnji mundial

Boj za Rusijo 2018: »azzurri« nad Švede drevi (20.45) v Stockholmu. »Dobro za nas, da ni več Zlatana Ibrahimovića.«

Objavljeno
10. november 2017 00.30
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Dvoboj Italije in Švedske, ki ga bodo odprli drevi v Stockholmu, končali pa v ponedeljek v Milanu, je kvalifikacijski par z največjim nogometnim pedigrejem. Državi res loči 1500 km, še močneje se razlikujeta njuni kulturi, a druži ju strast do igranja nogometa. Tako je bilo pred sto leti, enako je danes.

Številni poznajo švedsko avtomobilsko industrijo in švedske hokejiste, malokdo ve, da je največja skandinavska dežela ena pionirskih nogometnih držav. Švedi so osvojili zlato kolajno na prvih olimpijskih igrah po drugi svetovni vojni, ko so leta 1948 na Wembleyju premagali Jugoslavijo, tudi na mundialu 1958 so se prebili do finala. V njihovih vrstah so blesteli prav največji mojstri italijanskega prvenstva, tudi ostrostrelca Nils Liedholm in Gunnar Nordahl, še danes velikana serie A. Pozneje so blesteli na »škornju« mojstri à la Kurt Hamrin, Kennet Andersson, Tomas Brolin, nazadnje je opozarjal nase Zlatan Ibrahimović, ki je postal italijanski prvak v majicah Juventusa, Interja in Milana!

»Še dobro, da ga ni več med Švedi,« je priznal branilec Giorgio Chiellini. Slednji bo eden štirih granitnih stebrov, ki bodo zastirali pogled gostiteljem spektakla v Stockholmu. Ob Chielliniju (33 let) gre za trojico branilcev, ki se ji čas zanesljivo izteka, morebitna uvrstitev v Rusijo bi bila zanje nadgradnja sijajnih karier. To so vratar Gigi Buffon, ki bo januarja dopolnil okroglih 40 let, Leonardo Bonucci, ki bo 1. maja praznoval deset let manj, in Andrea Barzagli, ki bo teden pozneje upihnil 37 svečk na torti. Kvartet izkušenih mož Juventusa je poleti razpadel z Bonuccijevo selitvijo v Milano, toda zaradi tega ni nič manj uigran. Takšne igralce zadnje linije je danes težko najti tudi s povečevalnim steklom.

»Za to je kriv Guardiola,« je v intervjuju za Gazzetto dello Sport zatrdil Chiellini, nato pa dodal: »Tudi v Italiji želi večina posnemati značilnosti Guardiolove filozofije. Vsi želijo igrati, nihče ne zna 'označiti' tekmeca. To je slabo, saj so prav naše značilnosti omogočile italijanskemu nogometu večkratno prevlado. Pri nas ne bo nikdar zavladala 'tiki-taka' igra, tega ni v naši filozofiji. Vsi iščejo talentirane nogometaše v napadu in pozabljajo na branilce.«

Chiellini ima prav, za slavnim trojčkom BBC zeva globoka praznina. Na Otoku res delujeta Matteo Darmian (ManUtd) in Davide Zappacosta (Chelsea), toda omenjena sta bočna aduta, vrhunski štoperji so ogrožena vrsta tudi v Italiji. Antonio Conte je iztisnil »nemogoče« iz omenjene četverice na euru 2016, enak izziv ima tudi njegov naslednik Gian Piero Ventura, toda z dve leti starejšimi fanti.

Kljub temu »azzurri« ne razmišljajo o spodrsljaju s Švedsko. V posebni anketi 80 odstotkov Italijanov pričakuje uvrstitev na SP 2018. Zanimivo: 69 odstotkov jih meni, da bo imela Italija velike težave in da bo prišla do Rusije po trnovi poti. Ob tem bi jih 47 % morebiten poraz označilo za katastrofo, ki bi morala sprožiti revolucionarne spremembe, 45 % bi jih enak razplet komentiralo z besedami: »Porazi in zmage so sestavni del športa.«

Med vsemi dosedanjimi prvaki (Brazilija, Argentina, Urugvaj, Nemčija, Španija, Francija, Italija) le še Italija ni uvrščena na šampionat. In navijačem je vseeno, na kakšen način se bo prebila na turnir: z visoko zmago v Stockholmu ali z izvajanjem enajstmetrovk na povratni tekmi v Milanu. Selektor Ventura naj bi začel tekmo s postavitvijo 3-5-2 (Buffon; Chiellini, Bonucci, Barzagli; Darmian, Verratti, De Rossi, Parolo, Candreva; Zaza, Immobile), pripravljeno ima tudi postavitev 4-2-4, v kateri bi zaigrala Insigne in Bellotti. J. S.