Iz svojega žepa primaknil 13 milijonov evrov, ki si jih nikoli ne bo povrnil

Prvi mož NK Olimpija Milan Mandarić potrdil, da se pogovarja z morebitnimi prevzemniki. Ne bo dovolil, da bi nekoč prišlo do prevzema za en evro.

Objavljeno
07. november 2019 16.53
Posodobljeno
07. november 2019 16.58
Milan Mandarić bo pri Olimpiji vztrajal toliko časa, dokler ne bo našel primernega naslednika, ki bo zagotavljal razvoj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana - Ni vse črno, je tudi belo in tudi ne velja krilatica, da naj zadnji ugasne luč. Nogometna Olimpija pod taktirko Milana Mandarića še živi tudi za prihodnost in ne le za preživetje, je zagotovil prvi mož kluba, ki se je v pogovoru s sedmo silo razgovoril o vsem po malem. Tudi o prodaji oziroma predaji kluba morebitnim kupcem ali vlagateljem.

Mandarić je vstopil v peto sezono vodenja ljubljanskega kluba, ali bo tudi šesto na čelu kluba, še ne ve. Priznal je, da se sestaja z morebitnimi prevzemniki in da prodaja klub oziroma upraviteljstvo nad društvom.

»Najverjetneje je to moja zadnja sezona. Odšel bom takrat, ko bom našel verodostojnega naslednika. Ne želim, da bi prišel nekdo, ki bi zavozil Olimpijo. Imam izkušnjo iz Anglije, da sem prodal klub, Portsmouth, napačnemu človeku, česar nočem ponoviti v Ljubljani. To je bila poučna lekcija, ki jo bom upošteval. Pozitivna izkušnja je bila prodaja trenutno tretjega kluba v premier league Leicester. Piše in govori se vse mogoče, ampak ostajam vsaj do januarja, februarja. Tudi takrat, ko bom prodal klub, bom še nekaj časa spremljal poteze novega vodstva, da ne bi s svojimi dejanji zapeljali Olimpije na napačno pot. Podrobnosti o prodaji kluba ne morem razkriti, ker so tudi morebitni kupci zahtevali, da javno ne razkrivamo podrobnosti. Prvi boste izvedeli, ko bo kaj bolj trdnega. Dokler sem tu, pa je jasno, Olimpija je na prvem mestu, je bila in bo,« je Mandarić začel druženje z novinarji.
image
Tudi Nenad Protega je eden od bivših uslužbencev, ki niso izpolnili predsednikovih pričakovanj. FOTO: Blaž Samec/Delo

 


O poslovnem modelu in vlagateljih
Mandarić je ošvrknil klavrno poslovno okolje v Sloveniji, saj da je povrhu še premajhno, da bi lahko bilo tudi mednarodno uspešno brez ustreznega sodelovanja. Zato je slikovito predstavil enega od modelov, kako bi lahko klub šel na globalni trg. Da bi angažiral enega od najboljših mlajših kitajskih igralcev. »Kitajska je tržišče z 1,5 milijarde ljudi. Dovolj bi bilo, če bi igralčev razvoj spremljalo 200.000, 300.000 ljudi,« je povedal izkušeni biznismen, ki je, kot je dejal, vodil tako korporacije z 10.000 ljudi, kot obrtniška podjetja s petimi zaposlenimi. In da v 55 letih v poslu ni še naletel na toliko nerazumevanja okolja. »Ko sem prišel, so vsi domačo pokrovitelji odšli, edinega tujega sem moral poiskati sam,« je nekaj ostrih strelic usmeril tudi na svoje izbrance v klubski administraciji. Zelo pomembno je sodelovanje z okoljem, z navijači, poslovneži. Zaradi te povezanosti je v Angliji nogomet tako uspešen in priljubljen.


Ne bo dovolil prodaje za en evro


Olimpija je v denarnih težavah, česar Mandarić ne skriva. Drugim klubom dolguje približno 500.000 evrov. A ni pritiska, da jih mora takoj vrniti. Z njimi se pogovarja in dogovarja, če ni dogovora, plača, kar dolguje. Plače so zamujale in tudi še bodo. »Nikoli nisem ostal dolžan in nikoli tudi ne bom,« je bil odločen 81-letni nogometni navdušenec, ki je Izetu Rastoderju za prevzem Olimpije leta 2015 plačal tri milijone evrov, doslej pa jih je iz svojega žepa (družinskega fonda) primaknil še 12, 13 milijonov. Zaveda se, da si nikoli ne bo povrnil vložka, ampak kluba noče pripeljati do tega, da bi si ga nekdo prilastil za en evro. Predsednik del svojega premoženja v Sloveniji prodaja. »Nekatere investicije so že prinesle zaslužek. Prodaja nepremičnin ni nič takšnega, če potrebuješ denar.«
image
»Ni bilo hitre igre, ni bilo nogometa, ki ga obožujem,« je Milan Mandarić pojasnil, zakaj se je razšel z rezultatsko uspešnim Igorjem Bišćanom. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Olimpija je v obdobju reorganizacije (pocenitve) na vseh ravneh, v pisarnah in malo manj na igrišču. S športnim delom je predsednik zadovoljen, z delom predrage administracije precej manj. Dva, trije milijoni evrov so šli v nič, za zastopnike igralcev, za igralce, ki ne igrajo. »Ti so najdražji,« je priznal Mandarić. Tako kot to, da v Sloveniji ni ustreznega kadra za vodenje kluba. »Imel sem odličnega poznavalca nogometa Ranka Stojića, ki pa je imel nekaj, česar jaz nimam rad. Imeli smo Nenada Protego po priporočilih drugih, pa spet ni šlo. Tudi o tem raje ne bi. Precej bolj previden moram biti pri izbiri ljudi in zanje si bom vzel čas. Morajo biti verodostojni. Tekmovalno licenco si bo Olimpija zagotovo pridobila,« je zatrdil predsednik in izkazal zadovoljstvo nad Safetom Hadžićem (malo manj nad njegovo pričesko), prvim mestom, igrivim in napadalnim nogometom, kakršnega si je vedno želel gledati in v njem uživa – hitrega, kombinatornega in učinkovitega.
image
Magny Bagnack bržčas že odšteva dneve pri Olimpiji, medtem ko bo predsednik Tomislava Tomića poskušal prepričati, da še ostane pri Olimpiji. FOTO: Mavric Pivk/Delo


O Gabrieleju Nardinu
»Ne razumem. Pri notarju je overil posojilno pogodbo, gledal tekme z družino, potem pa banka ni imela pojma o ničemer. Ustavil sem vse pogovore,« je razkril nekaj podrobnosti o neposrečeni prodaji kluba spornemu italijanskemu poslovnežu Gabrieleju Nardinu, zaradi česar so padel tudi vrednosti igralcev na tržišču. »Bilo je veliko negativne kampanje in uličnih govoric. Ulica vse ve in ima prave ljudi, a ko je treba prevzeti dgovornost in vleči poteze, nihče ne ve nič in ni jih več.« Priznal je, da je delno kriv sam, ker ni bil dovolj natančen pri oceni ponudnika. »Zelo je pomembno, da je verodostojen in da je nekdo, ki je bil pri svojem delu že uspešen.«

 

Veliko »rekla, kazala« ponudb


Igralska kombinatorika, kdo bo šel in kdo ostal, je sila pestra. Veliko ponudb je imela Olimpija že poleti, a je bila večina neprimernih, kot posledica govoric in negativne kampanje. Veliko je bilo tudi namišljenih ponudb ali, kot se je izrazil Mandarić, »rekla, kazala«. Prodaje igralcev je ustavil tudi zaradi tega, ker ni želeli, da bi bili igralci podcenjeni, da bi nižal ugled.

»Stefanu Saviću in Tomislavu Tomiću poteče pogodba. Oba si želita oditi, toda poskušal jih bom zadržati, ker ne želim, da Olimpija izgubi kakovost. Magny Bagnack je z glavo že drugje, Ante Vukušić je moj igralec .... Z igralci se odlično razumemo. Nič jim ne manjka, nikomur nismo ničesar vzeli, vozijo mercedese,« je povedal Mandarić in glede na vse več sodniških odločitev, ki so v Olimpijino škodo, potožil, da ima vtis, da kamorkoli se obrne, so ljudje, ki ne želijo, da je Olimpija prvak.