Slovenci remizirali z Izraelom, a grenak priokus ostaja

Slovenski nogometaši so prikazali dobro igro na gostovanju v Izraelu, a se domov vračajo le z remijem z 1:1. 

Objavljeno
21. marec 2019 20.00
Posodobljeno
22. marec 2019 06.37
Josip Iličić je bil v prvem polčasu zelo razigran. FOTO: AFP
Haifa - Slovenska nogometna reprezentanca je nov kvalifikacijski ciklus za uvrstitev na EP 2020 začela z dobro igro v Izraelu, s katero bi si zaslužili tudi tri točke. Varovanci Matjaža Keka so bili bolj nevarni, ustvarili so si precej priložnosti pred vrati Haruša, na koncu pa je pot do izraelske mreže našel le Andraž Šporar. Za Izrael je zadel zvezdnik Zahavi in končalo se je z 1:1. 

V prvem polčasu so bili Slovenci nekoliko boljši, a izrazitih priložnosti ni bilo ne na eni ne na drugi strani. Zato pa se je toliko bolje začel drugi del, Šporar je že v 47. minuti izkoristil napako izraelske obrambe in popeljal Slovence v vodstvo z 1:0. A veselje ni trajalo prav dolgo, manj kot deset minut kasneje je dobro akcijo po kotu izkoristil Zahavi in s strelom po tleh premagal Jana Oblaka.

Izraelci so za nekaj minut dobili krila in stisnili Slovence pred gol Oblaka, potem pa so Slovenci na krilih razigranega Iličića spet zagospodarili na igrišču. Priložnosti so se kar vrstile, Domen Črnigoj in Benjamin Verbič sta bila v odličnem položaju, a nista uspela premagati Haruša, še nekaj strelov je bilo blokiranih in na koncu se še drugič mreža ni zatresla.

Andraž Šporar je takoj po tekmi v izjavi za TV Slovenija povedal: »Rekel bi zgolj ob točki, imeli smo veliko več izrazitih priložnosti. Malo smo razočarani, a vseeno, točka je tukaj in zdaj nas čaka pomembna domača tekma, tam želimo vse tri točke. Odigrali smo dobro tekmo, v preteklosti toliko priložnosti ni bilo in če bomo tako nadaljevali, potem sem prepričan, da bomo tako jaz kot soigralci še zadevali.«

image
REUTERS Tako je Andraž Šporar ukanil izraelskega vratarja. FOTO: Reuters
Bojan Jokić: »Bilo je zelo težko gostovanje, lahko bi večkrat zadeli, zato smo malo razočarani, a vse skupaj je bilo veliko bolje, igra je bila všečna in marsikaj pozitivnega lahko odnesem iz te tekme. Začeli smo kvalifikacije s pozitivnim rezultatom, če bomo doma zmagali, je bila tudi ta točka dovolj.«

Matjaž Kek: »Tekma je bila naporna, veliko je bilo stvari, ki so mi bili všeč, a imamo tudi veliko še za popravit. Morali bi zmagati, priložnosti smo imeli in morali bi jih realizirati. Pri golu smo padli v koncentraciji, odnos igralcev je bil pravi, fantje si za borbo zaslužijo čestitke, za igro bomo pa potrebovali še malo časa. Izraelu nismo ponudili veliko.«

image
Veselje Slovencev po golu Šporarja. FOTO: Reuters


Slovenci so prikazali dobro igro in tudi v napadu delovali razigrano, več je bilo ideje v slovenski igri, zato ob točki ostaja nekaj grenkega priokusa, saj je bila v Haifi dosegljiva tudi zmaga. Že v nedeljo bo Kek s svojimi varovanci v Stožicah gostil Severno Makedonijo, to bo nova priložnost za zmago. 
 

PRVI POLČAS


Slovenci so tekmo v Haifi začeli zelo dobro, že v prvi minuti so si priigrali kot in Izraelcem so onemogočili, da bi pritisnili proti slovenskim vratom, nato so povsem zagospodarili na sredini igrišča. Po podaji Josipa Iličića je imel Andraž Šporar izjemno priložnost, a je njegov strel zletel dober meter mimo desne vratnice izraelskih vrat. V priložnosti se je po 15 minutah igre znašel tudi Zajc, a je imel premalo prostora za neoviran strel. 

Izraelci so nato vzpostavili ravnotežje na igrišču in pritisnili proti slovenskim vratom, a Oblak vseeno ni imel veliko dela. Na drugi strani je bil zelo blizu zadetku Josip Iličić, a je njegov strel z roba kazenskega prostora oplazil prečko in zletel prek vrat. 
 

DRUGI POLČAS


Drugi del igre v Haifi se je začel sanjsko, Slovenci so zadeli že v drugi minuti nadaljevanja. Po dolgi podaji v napad se je zdelo, da imajo branilci Izraela vse pod nadzorom, nato pa je Šporar odlično pritisnil na obrambo, ukradel žogo in jo med nogama Haruša poslal v izraelsko mrežo. Slovenija vodi z 1:0. 

V 54. minuti je moral prvič resno posredovati tudi Jan Oblak, po strelu Zahavija je žogo odbil v kot, prav po podaji iz kota pa je Zahavi žogo po tleh poslal v slovensko mrežo in Izrael je izenačil na 1:1. Izraelci so bili že nekaj minut kasneje spet zelo nevarni po podaji iz kota, do neoviranega strela z glavo je prišel Dabbur, a je na srečo z izvrstnim refleksom Oblak žogo odbil. Izraelci so po zadetku zelo nevarni, Slovenci pa v šoku. 

Matjaž Kek je ravnotežje poizkušal vzpostaviti s prvo menjavo, v 62. minuti je Zajca zamenjal Domen Črnigoj. V 65. minuti je prav Črnigoj lepo zaposlil Verbiča v kazenskem prostoru, ki pa je predolgo čakal s strelom in Haruš je žogo ujel. Priložnosti so se vrstile na obeh straneh, Iličić je po protinapadu dobro zaposlil Šporarja, ki pa ni najbolje streljal in Haruš je žogo lahko odbil. 

Iličić je v drugem polčasu v osrčju vseh slovenskih akcij, s hitrimi protinapadi je nekajkrat soigralcem pripravil dobre položaje za strel, a žoge niso uspeli spraviti v izraelsko mrežo. V zadnjih desetih minutah je tempo igre precej padel, Kek je v igro namesto Šporarja poslal Boharja in namesto Verbiča Bijola.

Izrael : Slovenija 1:1 (0:0)
Zahavi 55; Šporar 47.

Izrael: Haruš; Dasa, Taha, Yeini, Ben Haruš, Tawatha; Kayal, Peretz, Natcho; Zahavi, Dabbur.
Slovenija: Oblak; Stojanović, Mevlja, Al. Struna, Jokić; Krhin, Zajc, Verbić, Kurtić; Iličić; Šporar. 

Sodnik: Tiago Martins (Por)