Jalovi Maribor bi lahko igral še dolgo v noč in ne bi dosegel gola

V štajerskem derbiju 24. kola 1. SNL Dario Vizinger in Mitja Lotrič potopila prvaka. Bravo poglobil krizo Domžal, Rudar presenetil Muro. Jutri še v Sežani.
Fotografija: Celje in Maribor sta se pomerila že 98. v slovenskem prvenstvu, 19. zmage se je velilo Celje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Celje in Maribor sta se pomerila že 98. v slovenskem prvenstvu, 19. zmage se je velilo Celje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Maribor je veliki poraženec 24. kola 1. SNL. Zmagovalca sta Celje in Olimpija, slednja ima po porazu prvakov v štajerskem derbiju na vrhu znova štiri točke prednosti. Celjska junaka zmage z 2:0 sta bila strelca golov v drugem polčasu Dario Vizinger in Mitja Lotrič. Mariboru v neprijetni kategoriji poražencev delata družbo še Domžale, ki jim je tretji spomladanski poraz prizadejal Bravo, in Mura, ki je v Fazaneriji igrala le neodločeno z Rudarjem.

Včerajšnji paket prvenstvenih tekem je s tremi točkami proti zadnjemu Rudarju zaokrožila še Mura, toda rdeča nit je bila tekma v Celju. Danes bo še zadnja tekma kola v Sežani. Kaj zmorejo naviti Celjani in kakšna je realnost Maribora? To sta bila ključna vprašanja pred derbijem štajerskih tekmecev. Oboji so v prvih treh tekmah osvojili po pet točk, a Celjani so pustili boljši vtis in dajali podobo moštva, ki je v vzponu in v boljši formi.



Prvi polčas ni razkrival razmerja sil, saj je bil Maribor z izjemo uvodnih desetih minut boljši in več pri žogi. Le pred vrati Matjaža Rozmana ni zmogel čarobne poteze, s katero bi jalovo premoč spremenil v vodstvo. Celjani so po malem razočarali, čeprav je bilo čutiti, da so šprintersko razpoloženi, toda odločili so se za taktično previdnost, kar sicer ni v skladu s filozofijo trenerja Dušana Kosića.

Mitja Lotrič je s prjektilom potpil Mariborčane. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mitja Lotrič je s prjektilom potpil Mariborčane. FOTO: Tadej Regent/Delo


Toda celjska računica se je izšla. »Prvi polčas smo preživeli in vedeli smo, da se nam bo slejkoprej ponudila priložnost. In se nam je,« je po tekmi domači načrt razkril Lotrič. Do 56. minute so Celjani potrpežljivo čakali in dočakali svoj trenutek. Prvi mariborski mož Rok Kronaveter je s slabo podajo globoko na tekmečevi polovici omogočil bliskovit nasprotni napad Celjanov. Povlekel in z izvrstno podajo ga je peljal Žan Benedičič, s 15. ligaškim golom pa z bližine prefinjeno zaključil Dario Vizinger.



Tudi mojster Rok Kronaveter dela napake


Maribor je bil tako rekoč v nerešljivem položaju, saj ni vajen narekovati igro in s kombinatoriko lomiti tekmeca, zato je bila celjska naloga lahka. Z nemško disciplino in italijansko taktično dovršenostjo so Celjani onemogočili vse poskuse neustvarjalnih Mariborčanov. V 89. minuti pa so bili domači za vse dobro nagrajeni še z drugim golom. Mojstrskim in vrednim občudovanja. Kot iz topa je Lotrič sprožil z 20 metrov in neubranljivo zadel levi zgornji kot vrat nemočnega vratarja Kenana Pirića. Mariborskih upov je bilo konec.

»Lahko bi igrali še dolgo v noč, a ne bi dosegli gola. V prvem polčasu smo imeli vse v naših nogah, izgubljena žoga in celjski gol sta porušila vse. Celjani so dobili zanos, nam pa niti blizu ni uspelo priti,« je bil odkrit mariborski trener Darko Milanič, ki je poskušal z vsemi orožji. Zadnje v podobi mladega napadalca Nardina Mulahusejnovića se je izšlo z izključitvijo po petih minutah igre.

Ko je šlo še za nohte, v Celju niti Marcos Tavares ni mogel pomagati nemočnim Mariborčanom. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ko je šlo še za nohte, v Celju niti Marcos Tavares ni mogel pomagati nemočnim Mariborčanom. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Bravo poglobil krizo Domžal


Domžale drsijo navzdol, namesto da bi plezale navzgor. V Sp. Šiški so kljub vodstvu še tretjič spomladi izgubile in zaostrile bitko za 8. mesto oziroma med moštvi, ki ne želijo igrati dodatnih kvalifikacij za obstanek. Slobodan Vuk je prižgal domžalsko luč, a zadnjo besedo je imel Bravo. Kaznoval je dve slabi obrambni posredovanji, drugo s svojim tretjim golom zimski novinec Roko Baturina.

Večerno presenečenje je v Fazaneriji pripravil še nepopustljivi in že odpisani Rudar. Tudi brez trenerja Andreja Panadića, ki je zaradi bolezni ostal v Velenju, ni dopustil, da bi se razpadel. Tudi ne po spektakularnem golu z 20 m Žana Karničnika. Sobočanom je načrte na začetku drugega polčasa po lepi akciji z glavo prekrižal Sanjin Lelić.

Komentarji: