Jan Oblak med najboljšimi v Madridu, kar veseli tudi selektorja

Atletico Madrid in Juventus brez težav v 1/8 finala?
Fotografija: Jan Oblak med tekmo na štadionu Lokomotiva v Moskvi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak med tekmo na štadionu Lokomotiva v Moskvi. FOTO: Reuters

Kdor meni, da je možno brez težav zmagati na gostovanju pri drugouvrščeni ekipi ruskega prvenstva, ne ve veliko o nogometu in ligi prvakov. Atletico Madrid je o tem tako zanesljivo premagal moskovski Lokomotiv, da so bili nad njegovo izvedbo na igrišču navdušeni tudi ostri kritiki nogometnega koncepta, ki ga neguje trener Diego Simeone.

Simeone je filigransko razvil sistem igre, s katerim lahko onemogoči tudi najmočnejši nogometni stroj. Toda neugodnih Rusov se je lotil na drug način: angažiral je vse tri svoje ključne adute v napadu. To so João Felix, Alvaro Morata in Diego Costa. Španci so nadigrali gostitelje, prevladovali po vseh statističnih podatkih in jim kaže odlično v boju za februarsko-marčevsko osmino finala.


»Ronaldov naslednik« mlajši kot Agüero


»Morata, Costa in Felix? Trizobi napad je deloval dobro, toda vselej je ključno garanje v obrambi, v nasprotnem primeru izgubiš ravnovesje na igrišču,« je Simeone prizemljil evforične španske novinarje. Atletico je v prvem polčasu onemogočil igro Rusov, v nadaljevanju je prestavil v višjo prestavo, njegovi igri niso mogli parirati. João Felix, »programirani naslednik Cristiana Ronalda« za 125 milijonov evrov, je zabil svoj prvi gol v ligi prvakov, pri 19 letih in 325 dneh je postal najmlajši Atleticov strelec v najmočnejšem Uefinem tekmovanju in sklatil z rdeče-belega vrha Sergia Agüera (20 let, 106 dni). Zmago gostov je potrdil Thomas Partey po podaji Coste. Simeonejev štab premore odličen monitoring: prav 26-letni Ganec, ki je prišel v mladinsko šolo Atletica pred sedmimi leti, je bil motor igre Špancev. Partey je pravilno oddal 81 od 89 žog (91 %).

Vratar Jan Oblak sodi med najboljše posameznike pri Atleticu. FOTO: AFP
Vratar Jan Oblak sodi med najboljše posameznike pri Atleticu. FOTO: AFP


Tudi Jan Oblak je bil med akterji, ki so na štadionu Lokomotiva pustili najboljši vtis, četudi je opozoril nase »zgolj« v eni akciji, ko je dvakrat v njegovem slogu ustavil strel Moskovčanov. »To sta bili refleksni obrambi, toda najbrž res pomembni. Če bi prejeli gol pri vodstvu z 2:0, bi zašli v nevarne vode. Ta zmaga je bila pomembna za razvrstitev v naši skupini, čeprav vseh 90 minut igre nismo bili na želeni ravni,« je ocenil Oblak in odgovoril na vprašanje o trojčku Morata-Costa-Felix: »Naveza je delovala dobro, priigrali smo si dovolj priložnosti za gol in bili nevarni za tekmeca.«


Prihajata Severna Makedonija in Avstrija


Oblak je dobil od soigralcev vrnjenih le pet podaj (štoper Gimenez mu je podal žogo trikrat, bočni branilec Lodi dvakrat), kar priča o samozavesti prenovljene zasedbe Diega Simeoneja, ki je poleti izgubila imena, kakršna so Griezmann, Godin, Filipe Luis, Rodri in Juanfran. Atletico igra raznovrstno: Diego Costa je prejel 6 žog od Joãa Felixa, po pet od Parteyja in Kokeja. Ob tem so razkrili širino zasedbe rezervisti Correa, Lemar in Hermoso.

Oblak je konec tedna najprej ustavil Karima Benzemaja, nekaj dni zatem še nogometaše Lokomotiva. FOTO: AFP
Oblak je konec tedna najprej ustavil Karima Benzemaja, nekaj dni zatem še nogometaše Lokomotiva. FOTO: AFP


Zdi se, da bi lahko Atletico in Juventus – Ronaldo je za zmago nad Leverkusnom zabil svoj 127. (!) gol v ligi prvakov – »končala« skupinski del že v prvem tednu novembra ... Ob tem kaže Atleticu dobro tudi v španskem prvenstvu, eden njegovih najboljših mož je prav Oblak. To je dobra novica za selektorja slovenske reprezentance Matjaža Keka. Prihodnji teden bo potreboval Škofjeločana v življenjski formi v derbijih s Severno Makedonijo v Skopju in Avstrijo, ki bi lahko določila potnika na euro 2020.

Preberite še:

Komentarji: