Jan Oblak po uspešnem jubileju še bliže odškodnini 200 milijonov evrov

Slovenski nogometni legionarji rešetajo mreže svojih tekmecev po vsej Evropi. »Iličić vadil le enkrat, to je zanj posebna sezona«.
Fotografija: Andraž Šporar na Slovaškem trese mreže kot za stavo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andraž Šporar na Slovaškem trese mreže kot za stavo. FOTO: Reuters

Slovenski nogometni legionarji rešetajo mreže svojih tekmecev po vsej Evropi. Kljub vsemu je konec tedna najmočneje opozoril nase igralec, ki med vsemi brani barve najmočnejšega kluba – vratar Jan Oblak. Ne le z brezhibno statistiko, še opaznejša je »kombinatorika« okrog prihodnosti 26-letnega Škofjeločana. Atletico Madrid bo resda le stežka opravil »kaj več« v boju z Barcelono, najverjetnejši novi/stari španski prvak beži rdeče-belim za velikih deset točk. Jan Oblak in soigralci bodo konec tedna res obiskali štadion Camp Nou, toda zaloga Kataloncev se zdi dovolj velika za njihov 26. naslov prvaka, deseti v zadnjih petnajstih letih.


S Simeonejem končal, s Kekom šele začel


Atletico je igral zadnjo tekmo v pokalu 16. januarja (Girona), v ligi prvakov pa 12. marca (Juventus), zato pogleduje proti naslednji sezoni, čeprav je Diego Simeone napovedal »boj za španskega prvaka do zadnjega kola«. Oblaku »preostane« boj za individualna priznanja in čim boljši učinek v majici Slovenije, ko bo junija obiskal Celovec in Rigo pod vodstvom selektorja Matjaža Keka. Reprezentanca bo prav junija krenila v ključni del ciklusa bojev za euro 2020.

Vratar Jan Oblak je konec tedna v Baskiji igral zanj jubilejno 200. tekmo v majici Atletica Madrida. FOTO: AFP
Vratar Jan Oblak je konec tedna v Baskiji igral zanj jubilejno 200. tekmo v majici Atletica Madrida. FOTO: AFP


Dotlej bi se lahko ovenčal z različnimi lovorikami za najboljše posameznike. Močno se mu nasmiha trofeja »zamora« za vratarja, ki je v španskem prvenstvu prejel najmanj golov – v 29 tekmah te španske sezone je klonil le 19-krat. Valencia je prejela štiri gole več (23), vodilna Barcelona še štiri več (27). Zanimivo, to bi bila četrta zaporedna »zamora« za Oblaka po letih 2016, 2017 in 2018!

Učinek slovenskih nogometašev na tujih igriščih. FOTO: Delova Infografika
Učinek slovenskih nogometašev na tujih igriščih. FOTO: Delova Infografika


Prav konec tedna je slovenski vratar zabeležil jubilejno 200. tekmo v majici Atletica. V tem obdobju je zbral 113 tekem brez prejetega gola, na preostalih 87 je prejel 130 golov. Mimogrede: tudi v tej sezoni je Atletico dobil le dve tekmi od trinajstih, na katerih so tekmeci matirali Škofjeločana. Drži tudi obratno: Atletico je izgubil le eno tekmo, če je zabil vsaj gol – februarja z madridskim Realom (1:3).


Iličić blizu lige prvakov


Oblak je s tržno vrednostjo 80 milijonov evrov najdražji vratar na svetu, toda še pred junijem naj bi podpisal novo pogodbo z odkupno klavzulo (blizu) 200 milijonov evrov, v zameno bi mu klub povečal letno plačo na 10 milijonov €. Atletico bo v naslednji sezoni igral tam, kjer želijo igrati prav vsi nogometaši na svetu – v ligi prvakov. Konec tedna se je približala uresničitvi sanj tudi Atalanta. Moštvo iz Bergama, pri katerem blesti Josip Iličić, je unovčilo poraza Rome – navijači slednje zahtevajo spremembe in omenjajo tudi Žana Celarja, ki je v mladinski ekipi zabil že 24 golov – in Milana ter se približala slednjemu na tri točke zaostanka. »Jojo« in soigralci so sprejeli velik izziv: do konca sezone bodo obiskali tudi Inter, Napoli, Lazio in Juventus … Iličić je na gostovanju v Parmi vstopil v igro šele v drugem polčasu, toda s svojo pojavo in znanjem dovolj premešal gostitelje, da so ti klonili dvakrat.

Kevin Kampl je bil med glavnimi akterji visoke zmage Leipziga nad berlinsko Hertho. FOTO: AFP
Kevin Kampl je bil med glavnimi akterji visoke zmage Leipziga nad berlinsko Hertho. FOTO: AFP


»Vadil je le v soboto, prej smo ga varčevali, saj je bil načet … Treba je vedeti, da je to zanj posebna sezona, saj je krenil vanjo z velikim zaostankom po bolezni. Veliko vadimo individualno, v seštevku pa smo z Iličićem izjemno zadovoljni. Imamo ekipo, ki zmore unovčiti odlično znanje in tehniko, pri tem pa ne pozablja na temeljne stvari, kakršni sta ustrezna taktika in telesna pripravljenost,« je ocenil položaj Iličića v Bergamu trener Gianpiero Gasperini in imel v mislih velemojstra Iličića in Gomeza ter robustnega srednjega napadalca Duvana Zapato. Skupaj so prispeval 34 golov in 20 podaj za gol.


Vrnitev Tima Matavža


Izpostaviti velja še več legionarjev. Kevin Kampl je bil med vidnejšimi akterji zmage Leipziga nad Hertho – z globinsko podajo je omogočil gostiteljem vodilni gol –, med strelce so se vpisali Miha Mevlja, Lovro Bizjak in Andraž Šporar, slednji kotira pri 21 golih iz 22 tekem. Natančno pol leta po grozljivem zlomu mečnice je dočakal vrnitev na igrišče tudi Tim Matavž. Napadalec, ki si z 10 goli za Slovenijo deli šesto mesto na lestvici strelcev s Primožem Gliho in Boštjanom Cesarjem, je dobil zadnjih šest minut igre na gostovanju Vitesseja v Haagu.

Miha Mevlja se je odlično ujel z moštvom Rostova, pri katerem je pred leti že blestel. FOTO: Roman ŠŠipić
Miha Mevlja se je odlično ujel z moštvom Rostova, pri katerem je pred leti že blestel. FOTO: Roman ŠŠipić

Preberite še:

Komentarji: