Javni televiziji morata opravljati mandat v korist državljanov

Bivši prvi mož FC Bayern Uli Hoeness podpira tekme brez gledalcev, ker so zaradi televizijskih pravic vitalnega pomena za klube.
Fotografija: Uli Hoeness se je ob koncu lanskega leta poslovil z vodilnih funkcij bavarskega nogometnega velikana Bayern, a ima njegovo mnenje še vedno veliko težo tudi na državni ravni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Uli Hoeness se je ob koncu lanskega leta poslovil z vodilnih funkcij bavarskega nogometnega velikana Bayern, a ima njegovo mnenje še vedno veliko težo tudi na državni ravni. FOTO: Reuters

Uli Hoenes je resda že pol leta upokojenec, toda ko se nekdanji predsednik FC Bayerna oglasi in izrazi svoje mnenje, je v Nemčiji slišan in upoštevan.

V pogovoru za revijo Kicker je govoril o politiki, vladnih in tudi ukrepih Nogometne zveze Nemčije (DFL) v obdobju epidemije koronavirusa.

»Seveda nisem privrženec tekem brez gledalcev, toda ob upoštevanju ekonomskih učinkov za nekatere klube, so vitalnega pomena in brezpogojne. DFL vleče dobre poteze v kriznem obdobju, prav tako v pogovorih z lastnikom televizijskih pravic Sky in drugimi postajami, ki ustvarjajo likvidnost klubov,« je dvignil palec za nadaljevanje sezone v bundesligi častni predsednik bavarskega kluba.

Uli Hoeness in njegov naslednik Karl-Heinz Rummenigge sta več kot dve desetletji skupaj ustavrjala Bayernovo zgodbo o uspehu. FOTO: Reuters
Uli Hoeness in njegov naslednik Karl-Heinz Rummenigge sta več kot dve desetletji skupaj ustavrjala Bayernovo zgodbo o uspehu. FOTO: Reuters


ZDF in ARD naj plačata nadomestilo


Podprl je pobudo politika in športnega funkcionarja, zdaj pa svetovalca predsednika Združenih narodov za šport Wilija Lemkeja, ki se je zavzel za še več nogometnih tekem na državnih televizijah, ZDF in ARD.

»Podpiram, ampak potem bi morali obe prav tako plačati, saj ne more Sky plačati velike zneske za televizijske pravice, ZDF in ARD pa bi zastonj predvajali tekme. Če bi javni televiziji želeli izpolnjevati svoj mandat izvajalcev javnih storitev v korist državljanov, potem morata v teh zahtevnih razmerah sodelovati pri predvajanju tekem in temu primerno nadomestilo za Sky. Ta pa bi lahko umaknil plačljiv program in s tem prispeval k temu, da ne bi prišlo do skupinskih ogledov tekem, s čimer bi omejili možnost okužb,« je bil pragmatičen, kot vselej, Hoeness.

Nemška kanclerka Angela Merkel se po Uliju Hoenessu odlično kosa z epidemijo koronavirusa. FOTO: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel se po Uliju Hoenessu odlično kosa z epidemijo koronavirusa. FOTO: Reuters


Še posebej je pohvalil ukrepe vlade predsednice Angele Merkel in lokalne bavarske.

»Kanclerka, podpredsednik in finančni minister Olaf Scholz, bavarski predsednik Markus Söder in minister za zdravje Jens Spahn odlično opravljajo svoje delo. V celoti se strinjam z njihovimi mnenji, previdno politiko in ukrepi,« je povedal Hoeness in ošvrknil po njegovem fanatične zagovornike bolj sproščenega in odprtega pristopa do vsakodnevnega življenjskega ritma v obdobju pandemije.

Komentarji: