Jogi je zdaj še bližje odhodu kot po polomu v Rusiji

Novi rod nogometašev v oranžnih dresih potolkel enajsterico, v kateri je bilo pet svetovnih prvakov.
Fotografija: Nizozemci so se veselili najvišje zmage proti Nemčiji doslej.
FOTO AFP
Odpri galerijo
Nizozemci so se veselili najvišje zmage proti Nemčiji doslej. FOTO AFP

Ljubljana – Resda oktober v nogometnem svetu še zdaleč ne prinaša takšnega odmeva kot nedavno svetovno prvenstvo, toda za nogometno vzneseno Nizozemsko je bil sobotni večer prav poseben. Reprezentanca prepoznavnih oranžnih dresov namreč letos ni nastopila na mundialu, a tokrat je s 3:0 (1:0; van Dijk, Depay, Wijnaldum) kot še nikoli prej potolkla Nemčijo v derbiju večera lige narodov.

Nizozemsko-nemški prestiž sodi med tradicionalne, pa ne le na nogometnem igrišču. Prebivalci dveh dežel imajo precej tega povedati eni čez druge, zbijajo med seboj šale na račun sosedov, a obenem Nemci uživajo v lepotah dežele mlinov in tulipanov, Nizozemci pa imajo radi pustovanja in pivske veselice od Hamburga do Münchna.

Na igrišču je derbi Nizozemske in Nemčije že dolgo med najbolj vročimi na evropski nogometni sceni. Tako je kajpak tudi ta sobotna tekma do zadnjega sedeža napolnila amsterdamsko areno – pred kratkim so jo poimenovali po neprekosljivem asu nizozemske nogometne preteklosti Johannu Cruijffu –, navdušenja domačega občinstva ob zmagi s 3:0 pa si ni bilo težko predstavljati. Tako visoke zmage si »oranje« proti nemški reprezentanci še nikdar ni priigralo, prek 50.000 navzočih, z izjemo seveda gostov iz Nemčije, je v hipu pozabilo na težke trenutke zadnjih dveh let, ko Nizozemske sploh ni bilo na največjih tekmovanjih. Tako navijači ohranjajo lepe spomine na SP 2014, ko se je moštvo takratnega selektorja Louisa van Gaala vrnilo iz Brazilije z bronom s SP, k tem veličastnim dnevom so se vrnili tudi v soboto, ko sta reprezentanci uradno pomahala v slovo Rafael van der Vaart in Dirk Kuijt. Že prej je oranžni dres za večno v omaro pospravil Bayernov zvezdnik Arjen Robben.


Koeman predstavlja novi rod


A Ronald Koeman, ki je februarja letos prevzel vlogo selektorja reprezentance svoje domovine, ni obupal. Lotil se je gradnje novega moštva, vrnil tradicionalno močan ekipni duh, z zbrano predstavo pa razorožil povsem zmedeno nemško vrsto. Potem ko je ta rojakom pripravila že hladno prho na mundialu v Rusiji, ko se kot branilka lovorike sploh ni uvrstila v izločilni del tekmovanja, je zdaj spet globoko potonila. Kritike po spremembah in prvič tudi odhodu selektorja Jogija Löwa so zdaj še glasnejše kot po SP, številni privrženci po Nemčiji mu očitajo, da naj se kar zgleduje po tekmecu z nizozemske klopi in bolj pogumno loti menjav med igralci. »Po devetih letih je jasno, da zdaj Manuel Neuer nima več čvrstega izhodišča pri številki 1,« so v analizi iz Amsterdama zapisali o svojem münchenskem someščanu pri časniku Süddeutsche Zeitung in ob tem dodali, da je napočil čas za 26-letnega Marca-Andrea ter Stegna, prvega vratarja Barcelone.

»Ne, nikakor si ne bi smeli dovoliti drugega in tretjega gola v zadnjih minutah,« je bil po tekmi jasen Löw. Koeman pa je umirjeno in brez evforije razmišljal o večeru, v katerem je njegovo moštvo blestelo predvsem v 2. polčasu. Po vodilnem golu kapetana Virgila van Dijka, sicer najdražjega branilca na svetu in močnega aduta novega Kloppovega Liverpoola., v 30. minuti še ni bilo tako suvereno, a v končnici je povsem zasenčilo tekmece, med katerimi je bilo v enajsterici pet akterjev iz zasedbe svetovnih prvakov 2014. A to je le še del bogate nemške nogometne zgodovine. Sedanjost pa je meglena. Vsaj delno jo bodo Nemci poskusili razjasniti jutri v Parizu proti letošnjim svetovnim prvakom. »Oranje« pa na krilih velikega večera odhaja v Bruselj k vodilni reprezentanci svetovne nogometne lestvice.

Komentarji: