Josip Iličić in soigralci izzivajo Barcelono in Manchester City

Atalanta krenila v leto 2020 izjemno učinkovito. Iličić pred derbijem z Interjem: Pričakujem štiri zahtevne mesece.
Fotografija: Josip Iličić in Samir Handanović bosta nocoj neposredna tekmeca. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Iličić in Samir Handanović bosta nocoj neposredna tekmeca. FOTO: Reuters

Druga sobota v tem desetletju bo dvignila na noge privržence italijanskega prvenstva. Serie A konec tedna ponuja tri derbije vodilnih, nasproti si bosta stala tudi slovenska legionarja Samir Handanović in Josip Iličić. Na San Siru bodo spremljali merjenje moči med najboljšim napadom in najboljšo obrambo na Apeninih.

Težko si je predstavljati, da v množici klubov v lombardijski metropoli in okrog nje igra najučinkovitejši nogomet prav Atalanta. Milan začasno izgublja nekdanji lesk, Brescia tako ali tako nikdar ni močno sijala, Inter je osredotočen na – obrambo. Drevi se bosta spopadla prav Inter in Atalanta, torej vodilno moštvo serie A in klub, ki v zadnjih tednih najmočneje opozarja nase. Še več, neposredno se bosta merila domači vratar Samir Handanović in gostujoča »desetka« Josip Iličić, torej eden nosilcev slovenske slačilnice na mundialu v Južni Afriki in adut, ki pozneje ni užival velike podpore Handanovića in drugih starejših igralcev v moštvu selektorja Matjaža Keka


Handanović za naslov prvaka, Iličić v boj za ligo prvakov


Josip Iličić ta čas sodi med najbolj razigrane nogometaše v serie A. FOTO: Reuters
Josip Iličić ta čas sodi med najbolj razigrane nogometaše v serie A. FOTO: Reuters


Odtlej je vendarle minilo slabih deset let, tudi Handanović in Iličić ta čas gojita različne cilje. Inter (45 točk) se bori z Juventusom (45) za naslov prvaka, Atalanta (34) za ligo prvakov z rimskima kluboma Laziem (39) in Romo (35). Toda kljub zvenečim imenom veliko slavnejših klubov letos igra najlepše prav – Atalanta. Bergamo ni le priljubljena izhodna točka za polete slovenskih turistov, pač pa tudi kraj, v katerem blesti prav slovenski nogometaš. Josip Iličić je v zadnjih tekmah Atalante zabil dva gola tako Parmi kot Milanu, na skupni lestvici strelcev in podajalcev kotirajo pred Kranjčanom (9+3) le Ciro Immobile (19+5), Romelu Lukaku (14+1), Cristiano Ronaldo (13+2), soigralec Alejandro Gomez (6+7) in Luis Alberto (3+11).

Cristiano Ronaldo bo v nedeljo zvečer del derbija italijanskega prvenstva v Rimu. FOTO: Reuters
Cristiano Ronaldo bo v nedeljo zvečer del derbija italijanskega prvenstva v Rimu. FOTO: Reuters


»Bolj kot moji goli štejejo naše zmage. Gole bom(o) sešteval(i) po koncu sezone. Pred nami so štirje zahtevni meseci, v katerih želimo opraviti čim več v ligi prvakov, v kateri nas februarja čaka dvoboj z Valencio, in italijanski ligi, v kateri si želimo vnovič zagotoviti ligo prvakov. Želim igrati na vsaki tekmi, saj ta čas neizmerno uživam na igrišču kljub določenim težavam, ki se mi vlečejo že nekaj časa,« je ocenil Josip Iličić in napovedal pogumno igro Atalante tudi med drevišnjim (20.45) obiskom bližnjega San Sira. Že prej (18) se bosta spopadla Lazio in Napoli, v nedeljo (20.45) še Roma in Juventus.


Boljša le Fiorentina v davni sezoni 1958/59


Atalanta je v prvih 18 kolih serie A zbrala 48 golov. FOTO: Delo
Atalanta je v prvih 18 kolih serie A zbrala 48 golov. FOTO: Delo
Atalanta ima v današnjem srečanju domačih in gostujočih »črno-modrih« gotovo kaj za pokazati. V prvih 18 kolih serie A je 12 njenih nogometašev zabilo 48 golov (48:25), pri čemer ostaja gonilna sila njene igre par Iličić-Gomez, ki je ena najbolj ustvarjalnih navez v Evropi, ob njiju pa Hrvat Mario Pašalić, ki »skrbi« za moč in energijo v ekipi. V tej sezoni se nihče na »škornju« ni približal dosežku Atalante; zadnji klub, ki je v prvih 18 tekmah zabil več golov od zasedbe trenerja Gianpiera Gasperinija, je bila Fiorentina v davni sezoni 1958/59, ko je nanizala 56 golov! Iličić in soigralci kotirajo tudi tik pod evropskim vrhom (glej tabelo): le Manchester City in Barcelona sta bila v primerljivem obdobju učinkovitejša, Leipzig (prav tako 48 golov) pa ima tekmo manj.

Preberite še:

Komentarji: