Josip Iličić kot Messi in Agüero: gol ali podaja na 88 minut

Kranjčan med najvidnejšimi legionarji v serie A, Atalanta se približuje evropskim položajem. Napočil čas za donosno pogodbo.
Fotografija: Josip Iličić (levo) je v zadnji tekmi leta 2018 vnovič opozoril nase italijansko nogometno javnost. FOTO: AP
Odpri galerijo
Josip Iličić (levo) je v zadnji tekmi leta 2018 vnovič opozoril nase italijansko nogometno javnost. FOTO: AP

Ljubljana – Josip Iličić bo tudi v letu 2019 eden najbolj izpostavljenih slovenskih nogometnih legionarjev. »Jojo« je konec tedna vnovič opozoril nase italijansko športno javnost, o njem poizvedujejo tudi drugod na stari celini. Zabil je svoj tretji letošnji »hattrick«, toliko sta jih zbrala le Lionel Messi in Sergio Agüero.

Učinek slovenskih nogometašev na tujih igriščih. FOTO: Delova infografika
Učinek slovenskih nogometašev na tujih igriščih. FOTO: Delova infografika


Večina nogometašev ob koncu leta polni svoje baterije za ključne bitke v drugem delu sezone, konec tedna so ohranili tekmovalni ritem – med večjimi – le na Otoku in »škornju«. Na italijanskih tleh domuje največ slovenskih legionarjev – deseterica v serie A. Med njimi je vnovič zablestel 30-letni Kranjčan Josip Iličić. »Jojo« je pristal med rezervisti, saj Atalantin trener Gian Piero Gasperini nanj pazi kot Slovenci na človeško ribico. Začetek sezone je izgubil zaradi dolgotrajne bolezni, posledično ni opravil priprav in je igral le na trinajstih od 19 tekem v serie A. Toda, pozor: pogosto je vstopil v igro s klopi za rezerve – tudi nazadnje proti Sassuolu –, zato je njegova statistika dejansko odlična. Šest golov in tri podaje za gol je zbral v 794 minutah igre, kar pomeni gol ali podajo na vsakih 88 minut. V letu in pol je zabil 21 golov.


V boj za ligo prvakov


»Novoletni premor nam bo prišel prav. Koledarsko leto smo končali z visoko zmago, kar je zelo pomembno za nadaljevanje, zdaj bomo preživeli nekaj časa v krogu družine in se vrnili spočiti za nove izzive,« je pred odhodom v Slovenijo razmišljal Iličić. O treh golih, s katerimi je v 18 minutah igre potopil Sassuolo in postavil končni izid 2:6, ni veliko govoril: »Seveda sem vesel trojčka golov, še bolj pa novih treh točk. Na srečo premoremo odličen kolektiv, ki na igrišču ne popušča in vselej igra do konca. Res nisem začel tekme, toda nič hudega, ohranil sem zbranost in motiv za igro.«

Valter Birsa in soigralci pri Chievu so v 19. kolu serie A dočakali prvo zmago v tej sezoni. FOTO: AP<br />
 
Valter Birsa in soigralci pri Chievu so v 19. kolu serie A dočakali prvo zmago v tej sezoni. FOTO: AP
 


Tudi Gasperini je pojasnil, zakaj njegov najbolj atraktiven nogometaš ni začel tekme na gostovanju v Reggio Emilii. »To je bila njegova tretja tekma v tednu dni, moramo varčevati njegove moči, saj je imel specifičen začetek sezone. Vstopil je pozneje in se mi oddolžil s tremi goli. Sploh ga ne sprašujem »Kako si?«, saj bo vselej odgovoril kaj negativnega … Josip je poseben fant; če se z njim pogovoriš in mu prisluhneš, bo sprejel izzive in bomo vsi zadovoljni, saj odlično deluje na kolektiv. Morda se komu zdi, da je brezbrižen, toda povsem je predan majici Atalante,« je zatrdil Gasperini. Atalanta se je po klavrnem uvodu v sezono – ko ni bilo Iličića – zavihtela tik pod položaje, ki vodijo v ligo prvakov in razmišlja tudi o položaju št. 4, ki prinaša vstop med evropsko elito (Lazio 32, Milan 31, Roma 30, Sampdoria 29, Atalanta 28). »Bomo videli, v novem letu je možno vse,« je dodal Iličić.


Nakup Iličića odličen posel Atalante


Italijani se sprašujejo, kako je uspelo Atalanti skleniti tako dober posel, kot je bil nakup slovenskega reprezentanta. Klub iz Bergama bo zanj odštel Fiorentini 5 milijonov evrov (tri milijone plus bonusi), igralec takšne ravni in atraktivnosti pa velja na angleških tleh desetkrat več. Tudi številni trenerji priznavajo, da v zgodovini serie A niso spremljali veliko takšnih mojstrov z žogo. Oteževalno okoliščino za Kranjčana predstavlja njegova starost – 29. januarja bo dopolnil 31 let –, kljub temu pa bo skoraj zanesljivo iztržil eno bogato pogodbo bodisi na »škornju« bodisi na Otoku.

Preberite še:

Komentarji: