Josip Iličić z obrestmi vrnil prijatelju Jasminu Kurtiću

Iličiću zajetna povišica, konec tedna pa si je oddahnil selektor Matjaž Kek. Josip Iličić, njegov prvi adut za marčevski napad na Izrael, je pozabil na bolečine v mišicah.
Fotografija: Josip Iličić tudi v februarja igra v odlični formi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Josip Iličić tudi v februarja igra v odlični formi. FOTO: AFP

Ljubljana – Konec tedna si je oddahnil selektor Matjaž Kek. Josip Iličić, njegov prvi adut za marčevski napad na Izrael, je pozabil na bolečine v mišicah, zaradi katerih je predčasno končal eno od tekem. Odločil je merjenje moči s svojim prijateljem Jasminom Kurtićem, njegov klub pa meri še višje.

Učinek slovenskih nogometnih legionarjev po Evropi. FOTO: Delova Infografika
Učinek slovenskih nogometnih legionarjev po Evropi. FOTO: Delova Infografika


Atalanta po vrnitvi Iličića sodi med najboljše klube v Italiji, četudi zveni to čudno ob imenih, kakršna so Juventus, Napoli, Inter, Milan in Roma. Klub iz Bergama, ki ni opozarjal nase tako močno niti v obdobju slovitega Claudia Caniggie, je v včerajšnji tekmi s Spalom zgolj podaljšal niz, ki ga gradi od začetka oktobra, ko se je vrnil v moštvo dotlej nenavadno oboleli Iličić. Atalanto sta (s)prva stisnila v kot njena nekdanja igralca Jasmin Kurtić in Andrea Petagna; Kurtić je odlično podal v kazenski prostor z zunanjim delom desnega stopala, Petagna je izkoristil ponujeno. Toda to je le vlilo dodatno energijo Iličiću, ki je imenitno zaključil enega od nasprotnih napadov Atalante, nato je v svojem slogu z globinsko podajo začel še akcijo za gol Duvana Zapate – 2:1. Iličić je z obrestmi vrnil prijatelju Kurtiću.


Gomez in Iličić do letne plače 2 milijona evrov


»Priznam, da na igrišču nisem užival, saj je bila trava zahtevna za igro. V seštevku smo ohranili zmagovalno miselnost: kot že mnogokrat doslej smo zmagali kljub zaostanku. Nahajamo se v območju lige prvakov, zato vse držimo v svojih rokah,« je ocenil Iličić, potem ko se je Atalanta pred večerno tekmo Milana zavihtela na četrto mesto serie A pred oba rimska kluba.

V Bergamu gradijo ambiciozen projekt, katerega vrhunec naj bi sledil v sezoni 2021/22. Tedaj naj bi igrali na novem štadionu s 24.000 sedeži, vodstvo kluba je zavoljo tega podaljšalo pogodbe ključnim akterjem, ali pa bo to storilo v naslednjih tednih. Trener Gianpiero Gasperini je sklenil sodelovanje do leta 2022, argentinska desetka Papu Gomez še sezono dlje – za letno plačo dva milijona evrov –, tudi Iličić naj bi se dogovoril za podaljšanje za dodatna tri leta in podobno visoko plačo. »Sem profesionalec, ki živi od nogometa. Pred časom me je želela zvabiti v svoje vrste Roma in logično, da želiš oditi v tako velik klub. Ostal sem tu, v modro-črni majici bom dal od sebe vse za uresničitev projekta,« je zatrdil »Jojo«, ki je prejšnji mesec dopolnil 31 let.

Jana Oblaka je tolažil po porazu tudi izkušeni tekmec iz Realovih vrst Sergio Ramos. FOTO: REUTERS
Jana Oblaka je tolažil po porazu tudi izkušeni tekmec iz Realovih vrst Sergio Ramos. FOTO: REUTERS


V resnici so tekme Atalante pogosto spektakularne. Velemojstra Gomez in Iličić lahko izigrata vsakogar na svetu, le redkokdo pa zmore ustaviti goro mišic, ki jo pooseblja odlični »centerfor« Duvan Zapata. To je sanjski trio napadalcev, ki na igrišču opazno uživa v sodelovanju, kar je zasluga Gasperinija. Na vprašanje, ali je Gasperini najboljši trener, ki ga je kadarkoli vodil, je Kranjčan izstrelil kot iz topa: »Je!« Težko si je predstavljati morebitno evforijo v Bergamu, če bi Atalanta dobila tudi bližajoči se lokalni derbi z Milanom (sobota, 20.30).

Takole je Brazilec Casemiro premagal vratarja Oblaka in popeljal Real v vodstvo proti Atleticu. FOTO: AFP
Takole je Brazilec Casemiro premagal vratarja Oblaka in popeljal Real v vodstvo proti Atleticu. FOTO: AFP


Oblak prvič v tej ligaški sezoni prejel tri gole


Povsem drugačne volje je Jan Oblak, saj Atletico Madrid v zadnjih tednih ne blesti. Potem ko je izpadel iz pokala proti Gironi, tudi je februarja izgubil že dve tekmi – najprej v Sevilli z Betisom, še bolj boleč je bil poraz v mestnem derbiju z Realom, v katerem je Oblak prvič v tej ligaški sezoni klonil trikrat. Atletico je nazadnje prejel tri gole v španskem prvenstvu lanskega aprila. To gotovo ni dober obet pred naslednjim tednom, ko bo prišel v Madrid brezhibno delujoči Juventus.

Preberite še:

Komentarji: