Juventus in Barcelona živita le za zmago v ligi prvakov

Ajax in Liverpool sta igrala z enakima zasedbama kot v ligi prvakov, Barcelona in Juventus z rezervisti.

Objavljeno
15. april 2019 06.30
Posodobljeno
15. april 2019 06.30
Liverpool je dobil derbi s Chelseajem, gol za končnih 2:0 je zabil Mohamed Salah. Razlika med Liverpoolom in Manchester Cityjem ostaja dve točki. FOTO: Reuters
Konec tedna so zaznamovali najboljši klubi v Evropi, ki so različno dosledno varčevali moči za jutrišnji in sredin večer v ligi prvakov. Finalista Uefinega spektakla bosta odigrala do vrhunca v Madridu še tri tekme … Konec tedna sta izvedla popolno mobilizacijo sil prav glavna favorita – Barcelona in Juventus.

10 igralcev
je konec tedna spočila Barcelona, devet Juventus, Liverpool in Ajax pa zgolj dva.


Težko je ocenjevati različne filozofije v športu, do istega cilja pogosto vodi več poti. Enako je v nogometu: nekateri zagovarjajo čim večjo uigranost enajsterice, ki temelji na nenehnem igranju 12 do 14 nogometašev, drugi trdijo, da prinaša uspeh svežina v nogah, ki jo dosežejo s konstantnim kolobarjenjem začetnih enajsteric. Tudi v ključnem tednu lige prvakov je podobno – trenerji okteta četrtfinalistov so konec tedna uporabili različne kadrovske prijeme.


Messi in Suarez počivala, igrali tudi debitanti


Ajax in Liverpool sta igrala s tako rekoč enakima zasedbama kot prejšnji teden v ligi prvakov, Barcelona in Juventus – obratno – sta poslala nad Huesco in Spal »rezervni« in pomlajeni zasedbi, s katerima sta bila pričakovano neuspešna. Zajeten počitek je odmeril svojim adutom tudi Tottenhamov trener Mauricio Pochettino (7 novincev), Manchester United (5), Manchester City (4) in Porto (4) so bili v zlati sredini. V sredo zvečer bo znano, kdo je bil uspešnejši in kdo je manj zmotil svoj šampionski ritem z neuspehom, četudi z rezervno zasedbo.

image
AFP Barcelonin trener Ernesto Valverde je poslal nad Huesco rezervno enajsterico. FOTO: AFP


»Razumeti morate okoliščine, v kakršne smo zašli. V torek nas časa strahovito pomembna tekma z Manchester Unitedom, ob tem imajo številni naši nogometaš v nogah resnično veliko igralnih minut. Zato sem ponudil priložnost drugim in z videnim sem zadovoljen,« je ocenil Barcelonin trener Ernesto Valverde, ki je iztržil točko v Huesci (0:0) z imeni Murillo, Umtiti, Wague, Todibo, Vidal, Aleña, Puig, Boateng, Dembele in Malcom. Todibo (19 let), Puig (19) in Wague (20) so debitirali v primeri division prav na severovzhodu Španije.


Ajax izgubil De Jonga?


Še slabše se je odrezala enajsterica, s katero je krenil v Reggio Emilio trener Juventusa Massimiliano Allegri. Juve je izgubil s Spalom (2:1), na igrišče pa so pritekli Perin, Gozzi, Barzagli, De Sciglio, Spinazzola, Kastanos, Bentancur, Cuadrado, Cancelo, Dybala in italijanski »čudežni deček« Kean.

image
Sobotni aduti Juventusa: italijanska najstnika Paolo Gozzi in Moise Keane s Kolumbijcem Juanom Cuadradom. FOTO: AFP


»Veste, kaj? Naše misli zaseda povratna tekma z Ajaxom, ki bo ekstremno zahtevna. Ajax vselej igra na enak način, zato bo tudi v Torinu kazal enako ostre zobe kot doma. Močno ga spoštujemo, zato pripravljamo za torek najmočnejši Juventus. Naš cilj, to je naslov italijanskega prvaka, smo si zagotovili že prej, zato varčujemo moč za uspeh v Evropi,« je odgovoril kritikom Allegri. Nemara ima prav: Ajax je resda visoko zmagal v nizozemskem prvenstvu (6:2), v katerem bije srdit boj za prvaka s PSV, toda pri tem morda izgubil svojega ključnega vezista Frenkieja De Jonga – fant, ki se poleti seli v Barcelono, se je prijel za stegensko mišico že v 23. minuti tekme z Excelsiorjem …

image
AFP Frenkie de Jong je zapustil igrišče že v prvem polčasu in se pri tem držal za stegensko mišico. FOTO: AFP


Razlika v številu »spočitih« med Juventusom in Ajaxom (9:2) še bolj bode v oči zavoljo dejstva, da njun evropski derbi datira v minulo sredo in jutrišnji torek. Dvoboja Liverpool-Porto in Tottenham-ManCity trajata dva dni dlje.

Četrtfinale lige prvakov je zaznamoval več prvenstvenih derbijev.
Pri Barceloni so dobili priložnost Wague, Todibo, Aleña in Puig.
Trener Juventusa Allegri: Naslov v Italiji smo si zagotovili, torej ...