Juventus z Ronaldom učinkovit kot daljnega leta 1930

V nizu nogometnih derbijev pustili najboljši vtis na »škornju«. Na vrhu angleškega prvenstva kvartet ManCity, Liverpool, Chelsea in Tottenham.
Fotografija: Mario Mandžukić je bil učinkovit v vseh klubih, za katere je igral na Hrvaškem, v Nemčiji, Španiji in od leta 2015 v Torinu.
Odpri galerijo
Mario Mandžukić je bil učinkovit v vseh klubih, za katere je igral na Hrvaškem, v Nemčiji, Španiji in od leta 2015 v Torinu.

Ljubljana – Številni so bili na dan nogometne »super sobote« prikovani pred TV zaslone, Rim, Torino, London in Madrid so ponudili najbolj vztrajnim celodnevni nogometni maraton, v katerem je bilo veliko za videti. Najbolj spektakularno je bilo na »škornju«, Juventus je po pičlih sedmih kolih serie A že postavil stvari na svoje mesto.

Cristiano Ronaldo je zrežiral dva gola Maria Mandžukića.
Cristiano Ronaldo je zrežiral dva gola Maria Mandžukića.


Juventus je nanizal sedem zmag, kotira pri 21 točkah in beži za velikih šest točk najbližjemu zasledovalcu. To je prav Napoli, ki v soboto popoldne v Torinu ni igral slabo, toda zmagovalca derbija so odločile izkušnje »stare dame«. Neapeljčani so namreč bolje začeli, nato pa zapravili vodstvo, ko so omogočili razcvet Cristianu Ronaldu in Mariu Mandžukiću. Prvi je bil asistent, drugi strelec. Nemara je bil CR7 najboljši igralec derbija, čeprav ni zabil niti enega gola … »Porazi so sestavni del igre, tudi Juventus lahko izgubi pri nas. V seštevku smo igrali dobro, le vseh 90 minut moramo ostati zbrani, osredotočeni na svoje naloge in disciplinirani. Verjemite mi, da bomo konkurenčni za vrh vse do zadnjih kol serie A. Ob tem tudi sodnik ni imel svojega dne, potem ko je v 58. minuti izključil Maria Ruija,« je zatrdil Napolijev trener Carlo Ancelotti.


Navdušeni tudi v Rimu


Juve je silovito krenil v prvenstvo na krilih motiva, ki ga je prinesel iz Madrida prvi globalni zvezdnik Ronaldo. Nazadnje je nanizal sedem zmag v prvih sedmih tekmah v daljni sezoni 1930/31! Črno-beli so dvignili ugled serie A, na slehernem gostovanju napolnijo štadion gostiteljev. Že dolgo je znano, da bo podobno tudi v soboto ob 18. uri, ko bodo italijanski prvaki obiskali Videm. Sloveniji najbližji štadion italijanskega prvenstva bo prizorišče zadnjega kola pred oktobrsko reprezentančno akcijo. Ronaldo, Mandžukić, Insigne in drugi uveljavljeni asi resda ne poveljujejo lestvici strelcev. Na njej blesti Krzysztof Piatek, doslej malo znani 23-letnik, ki je poleti prispel v Genovo iz poljskega kluba Cracovia. Piatek je zabil že osem golov.

Veselje Rominih nogometašev, potem ko je Aleksandar Kolarov zabil mojstrski gol s prostega strela.
Veselje Rominih nogometašev, potem ko je Aleksandar Kolarov zabil mojstrski gol s prostega strela.


Italijani so resnično prišli na svoj račun, saj je bil večerni derbi v Torinu le nadgradnja videnega nekaj ur prej v metropoli. Tudi v Rimu je bilo namreč spektakularno in na koncu veselo, potem ko je Roma premagala Lazio. Bolj priljubljeni rimski klub je krvavo potreboval tri točke po nekaterih slabih rezultatih in tudi klavrnem štartu v ligi prvakov, zmaga nad Laziem je bila zanj gotovo dobrodošla. Zablestel je Lorenzo Pellegrini, 22-letni proizvod Romine šole, ki naj bi nekoč zapolnil vrzel v slačilnici po slovesu 35-letnega Danieleja De Rossija, osamelcu po upokojitvi Francesca Tottija. Pellegrini je že v 37. minuti zamenjal Javierja Pastoreja, nato pa za zmago s 3:1 prispeval gol s peto, podajo in prosti strel, s katerega je mojstrsko zabil gol Kolarov.


ManUtd najnižje po letu 1989


Živahno je bilo po vsej Evropi. Največji hrvaški derbi se je v Splitu končal brez golov, obratno je bilo v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je Dortmund v sosedskem spopadu nadigral Leverkusen s 4:2. Navidez najodmevnejši tekmi so vendarle odigrali pozneje. V Londonu sta igrala Chelsea in Liverpool, po letu 2004 najbolj srdita rivala med vsemi na Otoku, »rdeči« pa so se rešili v izdihljajih tekme, ko je Daniel Sturridge s 50. golom za goste izničil vodstvo po golu Edena Hazarda. Slednji (6) je prvi strelec premier league, Sturridge je postal šele sedmi nogometaš v zgodovini Liverpoola z najmanj 50 goli za klub; to so tudi Fowler, Gerrard, Owen, Suarez, Torres in Kuyt).

Daniel Sturridge je zabil svoj 50. gol za Liverpool, višje kotirajo le Fowler, Gerrard, Owen, Suarez, Torres in Kuyt.
Daniel Sturridge je zabil svoj 50. gol za Liverpool, višje kotirajo le Fowler, Gerrard, Owen, Suarez, Torres in Kuyt.


Na vrhu lige kotira pričakovan kvartet Manchester City, Liverpool, Chelsea in Tottenham, v oči bode zaostanek Manchester Uniteda, ki po porazu v Londonu (West Ham) vedri v spodnjem domu premier league. ManUtd je zbral 10 točk, v prvih sedmih kolih jih je nazadnje osvojil manj v sezoni 1989/90 (7).

Preberite še:

Komentarji: