Kapetan Jokić zaman prepričeval Birso

Nogomet: Kavčičevi so si najprej ogledali derbi, nato na Brdu že zavihali rokave
Fotografija: Na Brdu sta se pozdravila kapetan Bojan Jokić (levo) in eden od programiranih slovenskih adutov Miha Zajc (desno).
Odpri galerijo
Na Brdu sta se pozdravila kapetan Bojan Jokić (levo) in eden od programiranih slovenskih adutov Miha Zajc (desno).

Ljubljana – Slovenska reprezentanca je na Gorenjskem že opravila prvi pravi trening in pridobila en delovni dan v primerjavi s prejšnjimi akcijami. Ali bo to pripomoglo k zasuku rezultatske krivulje na gostovanju v Črni gori, bo znano v soboto zvečer v Podgorici.

»Zagotovo moramo konec tedna pokazati več kot marca z Avstrijo in Belorusijo, če želimo zasukati to negativno zgodbo. Brez začetne motivacije in prave agresivnega pristopa v Podgorici gotovo ne bo šlo, četudi nam ni treba pretiravati, saj ne bi bilo modro, da bi kdo prejel rdeči karton … Pokazati moramo le odločnost in pravo željo po uspehu,« je prepričan kapetan Bojan Jokić. Toda na kakšen način naj Slovenci krenejo nad Črnogorce, zadnje tekmece pred septembrskim začetkom bojev v novoustanovljeni Uefini ligi narodov? »Ne smemo se zaletavati in nemara bi bilo dobro, da bi igrali prek nasprotnih napadov, torej da bi bili postavljeni bližje svojim vratom, bolj zgoščeno in čvrsto. Slovenska reprezentanca se namreč nahaja v obdobju sprememb, prihajajo novi obrazi, zato je treba začeti graditi v obrambi. Gol bomo že zabili, ne bojim se, da ga ne bi, če bomo ohranili mrežo nedotaknjeno in bili dobro postavljeni,« je še dodal Jokić, ki bo v Podgorici lovil svoj 90. nastop v majici s slovenskim grbom.

Brez Kampla in Skubica


Zadnji zbor v tej »sezoni« bodo izpustili številni nosilci igre, kot so denimo vratar Jan Oblak, najboljši član marčevske zasedbe Josip Iličić, upokojeni Valter Birsa, edini reprezentant iz bundeslige Kevin Kampl in Nejc Skubic, ki čaka na operacijo kile, zato je Kavčič angažiral Petra Stojanovića. To so ugledna in kakovostna imena, ki jih bo težko nadomestiti.

Jokić se zaveda, da čaka fante zahtevna naloga, za potezo Birse je vedel že prej. »Valterja sem poskušal prepričati o preložitvi slovesa od reprezentance, toda odločil se je, kot se je. Lahko se mu le zahvalim za skupna leta igranja za Slovenijo,« je pojasnil Jokić in dodal: »Marca nismo delovali kot prava reprezentanca. Zdaj se morda res soočamo z dodatnim pritiskom, toda to ni nič nenavadnega, pritisk medijev, navijačev te mora gnati naprej. Vsak mora dati svoj doprinos k skupnemu cilju in vedeti, kaj je njegova naloga.«



Prav najstarejšega člana reprezentance, ki je sredi maja dopolnil 32 let, čaka vnovič vloga mentorja številnim novim obrazom v jati. Včerajšnji trening so resda izpustili fantje z obveznostmi v zadnjem kolu 1. SNL – izjemo je predstavljal le celjski adut Rudi Vancaš Požeg –, med zadnjimi smo ujeli na Brdu denimo Romana Bezjaka in Benjamina Verbiča, ki sta prišla na Gorenjsko skupaj, in Andraža Šporarja. Danes bo šlo že povsem zares.

Jokić navdušen nad Rusijo


Klubske obveznosti bodo začasno potisnjene vstran, toda Jokićeva zgodba v Rusiji je tako zanimiva, da bi jo bilo težko prezreti. »Joka« se je odlično uveljavil v mestu Ufa. »Najprej smo merili na obstanek v ligi, končali smo na 6. mestu močnega prvenstva, kar je dobro za mesto in prihodnost kluba. V Ufi se res dobro počutim, tam bi lahko tudi končal kariero, čeprav o tem koraku sploh ne razmišljam,« je povedal Kranjčan, ki je iz meseca v mesec čutil močnejši utrip prihajajočega svetovnega prvenstva. »Rusi so zgradili več novih štadionov, toda ne zgolj to. V mestih, ki niso bila urejena in morda celo zastarela, so temeljito posodobili tudi cestno-prometno in drugo infrastrukturo. Vem, da bo SP 2018 eno najboljših prvenstev doslej,« je prepričan Jokić in nato razkril še eno zanimivost. Mundial bi moral obiskati tudi Ufo, milijonsko mesto v republiki Baškiriji na jugozahodu Rusije.

»Politika se je odločila drugače, štadion, ki je bil načrtovan za Ufo, so nato zgradili v Saransku, saj je prvi šport v Ufi hokej,« je pojasnil Jokić usodo 300 milijonov evrov vrednega objekta s 44.442 sedeži, ki ga bodo po koncu SP zmanjšali na zmogljivost 28.000 sedežev. Jokić od bivanja v največji državi ne bo odnesel zgolj nove izkušnje, svoj življenjepis bo obogatil z znanjem sedmega jezika. Potem ko je osvojil slovenski, srbski, francoski, italijanski, španski in angleški jezik, mu gre vse bolje tudi ruščina.

Komentarji: