Katalonce kritizirajo, oni pa nizajo zmage doma in na tujem

Lionel Messi, Luis Suarez in Antoine Griezmann naposled skupaj celotno tekmo.
Fotografija: Lionel Messi med izvajanjem prostega strela. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi med izvajanjem prostega strela. FOTO: AFP

Devet kol so čakali privrženci Barcelone, ki jih ne manjka niti v Sloveniji, da je »blaugrana« zasedla vrh španskega nogometnega prvenstva. Katalonci so uspešni kljub strahovitemu pritisku medijev in navijačev in kljub dejstvu, da je njihov trener Ernesto Valverde nenehno »tik pred« odstrelom.

Najbrž je logično, da pod najhujšim pritiskom ustvarjajo najbolje plačani trenerji, ki imajo na voljo najdražje kadrovske zasedbe, torej vsaj v teoriji najboljše nogometaše. Takšne izzive so sprejeli trenerji petih klubov, katerih kader presega tržno vrednost milijarde evrov. Ti klubi so Manchester City (1,28 mia €), Real Madrid (1,19), Barcelona (1,18), Liverpool (1,07) in PSG (1,05).


Messi, Suarez in Griezmann bodo vse boljši


Na največjem prepihu vendarle deluje Ernesto Valverde, četudi bi lahko krenil v november kot vodilno moštvo španskega prvenstva in svoje skupine lige prvakov, ki je nemara najzahtevnejša med vsemi (Barcelona, Dortmund, Inter, Slavija). To je tipičen položaj v sodobnem vrhunskem nogometu, v katerem bi navijači, novinarji in pogosto tudi predsedniki klubov želeli, da bi moštvo osvojilo naslov prvaka že sredi oktobra! Barcelona je res začela slabo, toda tudi zavoljo izžetih, načetih in/ali poškodovanih nosilcev igre, tudi prvega med enakimi Lionela Messija.



Messi, njegov družinski prijatelj Luis Suarez in letošnja okrepitev Antoine Griezmann so konec tedna potrdili, da bodo kljub kritikam na njihov račun v tej sezoni tvorili strahovito močan napad. Na gostovanju v Baskiji so brez težav zmleli neugodni Eibar, pri čemer je zabil prvi gol »Griezi«, drugega Messi in tretjega Suarez. Španski mediji so čez noč obrnili ploščo in pišejo o sanjskem napadalnem trojčku »MSG« … Valverde je tri ase pustil na igrišču vso tekmo, enako naj bi storil tudi v sredo v Pragi, saj želi, da se velemojstri še močneje čutijo med igro in z boljšim avtomatizmom postanejo – najboljši v Evropi.

Lionel Messi med izvajanjem prostega strela. FOTO: AFP
Lionel Messi med izvajanjem prostega strela. FOTO: AFP


»Na igrišču se želimo še bolje razumeti in uigrati, to pa bomo dosegli le s skupaj preživetimi minutami. Še vedno se prilagajam na zahteve v Barceloni, to pa zahteva čas,« je zatrdil Griezmann, Barçin julijski nakup za 120 milijonov evrov. Treba je biti iskren: začetek sezone 2019/20 so zaznamovale poškodbe Messija in Suareza, posledično so navijači pričakovali (pre)več od 28-letnega Francoza. Toda, pozor, sanjski trio tenorjev je v soboto zvečer prvič v tej sezoni preživel na igrišču vseh 94 minut igre.


Valverde: Izpostavil bi Frenkieja de Jonga


Kljub temu dejstvu, drugemu faktu, da Barceloni kaže dobro tako doma kot na tujem, in podatku, da so Katalonci tako ali tako nesporni vladar v španskem (ligaškem) nogometu od leta 1990, trener Valverde ne sedi na povsem trdnem stolu. Španski novinarji so razkrili informacijo z Nizozemske, da ima sedanji selektor »oranžnih« Ronald Koeman v pogodbi z nizozemsko zvezo klavzulo, po kateri lahko junija 2020 brez odškodnine zapusti reprezentanco in se preseli na klop Kataloncev, pri katerih je pustil neizbrisen pečat v začetku 90. let prejšnjega stoletja …

Kljub temu se 55-letnik iz Extremadure v osrednji Španiji – podobno kot Messi, Suarez in Griezmann – navzven ne zmeni za kritike in deluje normalno. »V boju za prvaka je ključno, da zmaguješ na gostovanjih, kakršno je bilo v Eibarju. To sem pred tekmo opozoril fante, ki so se odzvali vrhunsko,« je ocenil Valverde in izpostavil novinca Frenkieja De Jonga: »V pičlih dveh mesecih je 22-letni fant postal eden ključnih mož naše zasedbe.«

Preberite še:

Komentarji: