Katalonec spet prvi čez ciljno črto

Anglija: Manchester City šestič prvak, Liverpoolu tudi 97 točk premalo
Fotografija: Nogometaši Manchester Cityja se veselijo druge šampionske lovorike zapored. FOTO AFP
Odpri galerijo
Nogometaši Manchester Cityja se veselijo druge šampionske lovorike zapored. FOTO AFP

Za mnoge se je na Otoku včeraj ustavil čas, ko so akterji najbogatejše nacionalne lige v Evropi še zadnjič v sezoni igrali za točke. Manchester City je z zmago v Brightonu ubranil šampionsko lovoriko, Liverpool pa si s svojo armado navijačev po vsem svetu navzlic točkam proti Wolverhamptonu ni uresničil želje o prekinitvi dolge suše – nazadnje je bil ta klub na angleškem vrhu leta 1990.

Takrat je bil z 18 naslovi absolutni rekorder, pozneje je z izjemnimi predstavami naslednjih dveh desetletij primat prevzel Manchester United, 20-krat najboljši v Angliji, toda zadnjo zgodbo o uspehu pišejo sosedje omenjenega velikana – Manchester City. Pod vodstvom Katalonca Pepa Guardiole, nekoč režiserja izjemne Barcelone, nato pa tudi nemškega prvaka z Bayernom, se je tabor modre manchesterske barve včeraj veselil druge lovorike zapored. Tokrat v izjemnem boju z »rdečimi«. ki so zbrali kar 97 točk, pa jim to ni zadostovalo za 1. mesto!


Liverpool prvak 21 minut


V prazničnem ozračju so se doma pomerili z Wolverhamptonom, City je gostoval na jugu dežele v obmorskem Brightonu. Vse tekme zadnjega kola so bile na sporedu ob isti uri, 21 minut je trajalo veliko slavje v Liverpoolu, ko je Sadio Mane zabil vodilni gol, nakar so v polno zadeli še gostitelji Guardiole in druščine. Pesem na kultnem Anfieldu je odmevala, čustva so udarila na plano ob spominih na osemdeseta prejšnjega stoletja, ko Liverpoolu ni bil nihče kos niti na Otoku niti po evropskih nogometnih arenah od Moskve do Lizbone. Toda sanje so začele izginjati, ko so favoriti v Brightonu hitro izenačili, nato pa prepričljivo zasukali zgodbo do končnih 4:1 za 6. naslov prvaka kluba, zdaj drugič zapored. Manchester City pa je še pred mejnikom: po februarskem slavju v ligaškem pokalu, zdaj osvojenem naslovu v prvenstvu in v primeru zmage v omenjenem prihajajočem dvoboju za pokal nogometne zveze bi bil to prvi klub doslej na Otoku s trojčkom domačih lovorik v eni sezoni.

»Pa še kako smo se morali potruditi za vse skupaj doslej,« je po sklepnih 14 zmagah zapored poudaril Guardiola. Kajpak pa tudi Jürgen Klopp, ustvarjalec novega Liverpoola, ni skrival ponosa ob izjemni beri, pa četudi za konec ni bilo tako želenega naslova: »Toda to moštvo je osvojilo 25 točk več kot lani! Naš vratar Alisson na 21 tekmah ni prejel gola, prvi trije strelci sezone pa so moji fantje,« se je nasmejal Nemec. Poleg Liverpoolovega dvojca Salah-Mane tako ni pozabil tudi na Arsenalovega Aubameyanga, nekoč svojega aduta v Dortmundu ...

Preberite še:

Komentarji: