Katančev soigralec po hudi bolezni prvi mož Sampdorie

Italijanskega nogometnega prvoligaša iz Genove, pri kateri je na začetku devetdesetih let minulega stoletja uspešno igral Srečko Katanec, bo naslednji mesec prevzel sloviti Gianluca Vialli.
Fotografija: Gianluca Vialli (desno) se v nogometno družino vrača v vlogi funkcionarja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Gianluca Vialli (desno) se v nogometno družino vrača v vlogi funkcionarja. FOTO: Reuters

Legendarni italijanski nogometaš Gianluca Vialli je po vznemirljivem življenjskem obdobju napovedal vrnitev v nogomet. Naslednji mesec bo, če ne bo prišlo do zapletov, vnovič ključni mož italijanskega prvoligaša Sampdorie. Toda ne v vlogi igralca, marveč v vlogi predsednika kluba. Vialli je na čelu konzorcija ameriško-ruskih vlagateljev, ki naj bi po napovedih zdajšnjemu predsedniku in lastniku Massimu Ferreru izplačali 100 milijonov evrov.

Nekoč odlični napadalec je bil v osemdesetih letih minulega stoletja in na začetku devetdesetih eden od največjih zvezdnikov »calcia«. Pri Sampdorii je bil skupaj z zdajšnjim selektorjem azzurrov Robertom Mancinijem nepogrešljivi dvojec v napadu, hrbet pa jima je ščitil naš bivši selektor Srečko Katanec. Sampdoria je svoj prvi in edini »scudetto« osvojila leta 1991. Naslednje leto je Sampdoria na Wembleyu igrala finale pokala prvakov, Vialli, Katanec, Mancini in drugi pa so nesrečno izgubili proti Barceloni z 0:1. V 112. minuti podaljška je katalonskemu velikanu prvi naslov evroposkega klubskega prvaka priigral Ronald Koeman.


Premagal je raka


Športno zadoščenje je Vialli nato dočakal v dresu Juventusa, s katerim je leta 1996 v Rimu osvojil ligo prvakov. Zaključni del kariere je preigral v Angliji pri Chelseaju, pri katerem je bil kratek čas tudi trener. Tudi angleško obdobje je bilo uspešno.

Med nogometnimi navdušenci že nekoliko pozabljeni Vialli se je v športno življenje vrnil konec lanskega leta z razkritjem, da se je devet mesecev bojeval z zahrbtno boleznijo, rakom, in ga tudi premagal.

»Zgodilo se je pred letom dni. Bolje bi bilo, če o tem ne pisali, ampak to je bilo nemogoče. To je del mojega življenja, ki ga moram živeti pogumno in se iz njega tudi kaj naučiti. Upam, da bo moja zgodba koga navdihnila,« je 55-letni Vialli javnosti razkril ob predstavitvi svoje biografije s pomenljivim naslovom 98 golov + 1.
 

Komentarji: