Katanec: Dvoboj s kultno Anglijo bo za fante nagrada (FOTO)

»Vedeli smo, da nas čaka šahovska partija s Slovaki, zato smo zmagali. Zelo dobro smo analizirali tekmeca in se je izšlo.«

Objavljeno
09. oktober 2016 08.54
nogomet
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca se je sinoči v Stožicah v drugem kolu kvalifikacij za svetovno prvenstvo čez dve leti v Rusiji dokopala do prve zmage. Potem ko je uvodoma le stežka izvlekla točko na gostovanju v Litvi (2:2), je tokrat po zaslugi rezervista Roka Kronavetra, ki je zadel v 74. minuti oziroma le dve minuti po prihodu z rezervne klopi na igrišče, z 1:0 strla odpor neugodne Slovaške. Ta po dveh kolih ostaja praznih rok, saj je z enakim rezultatom pokleknila že pred Anglijo.

Razmerje moči v kvalifikacijski skupini F je vnovič močno zapletla Litva, ki se je tudi z gostovanja na Škotskem vrnila s presenetljivo točko (1:1). Tako ima na razpredelnici poln izkupiček šestih točk zgolj še Anglija, ki jo bodo izbranci selektorja Srečka Katanca v Stožicah pričakali v torek; Škoti in Slovenci imajo v žepu po štiri točke, Litovci dve, Slovaki in odpisani Maltežani, ki so sinoči premoč priznali zdesetkani Angliji (0:2), pa še nobene.

Foto: Tomi Lombar/Delo.


»Specifika Roka Kronavetra je, da nam je tokrat prišel zelo prav, saj je zabil gol. Včasih zadaneš, drugič ne. Slovaki so telesno močni, toda tudi Rok je takšen. Vesel sem zanj. Morda nam kakšen drug igralec tokrat ne bi koristil. Vedeli smo, da nas čaka šahovska partija, zato smo zmagali. Zelo dobro smo analizirali tekmeca in se je izšlo. Josip Iličić je odigral maestralno, naj dva dni počiva in naj bo nato v torek spet pravi. Tudi Rene Krhin je bil odličen, tako dober kot ostali. Sodnika Nicole Rizzolija ne bi komentiral, vsaj po mojem mnenju - lahko, da se motim - pa ni držal enakega kriterija za obe moštvi,« je na novinarski konferenci po zmagi poudaril selektor Katanec.

Dotaknil se je tudi remija Škotov in Litovcev: »Skozi naše oči je to verjetno sramota za Škotsko, če veste, na kaj namigujem. Litva ni tako slaba, kot bi mi radi predstavili. Rad bi, da bi spoštovali sleherno reprezentanco na svetu, seveda pa nam gre na roke, da si tekmeci v drugih obračunih 'kradejo' točke. Kar se kvalifikacij tiče, je 1:1 izjemno ugoden rezultat.«

Foto: Tomi Lombar/Delo.


Pa torkovi tekmeci Angleži? »Videli bomo, koliko energije smo porabili, toda že dolgo je ni bilo toliko v garderobi, pred in po tekmi. Pomembna je zmaga, tekma s kultno Anglijo je za fante nagrada. Nimamo česa izgubiti. Lažje se bo regenerirati po zmagi kot po porazu, sploh po stanju zadnjih dni v Sloveniji. Vemo, da nas čaka veliko zahtevnejši zalogaj kot tokrat,« je še opozoril Katanec.

Foto: Tomi Lombar/Delo.