Katanec na istem kot nekoč Kek

Jernej Suhadolnik o Bratislavi, srečnem kraju za slovenski nogomet.

Objavljeno
30. avgust 2017 21.17
Srečko Katanec na treningu slovenske nogometne reprezentance,Brdo Slovenija 21.03..2017 [Nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Se bo ponovila pravljica iz let 1999, 2001 in 2009, ko je nogometna Slovenija pozdravila uvrstitev članske reprezentance na veliko tekmovanje? Zakaj ne, četudi bo v petek šele 7. od 10 kol v boju za prvenstvo v Rusiji.

Ljubitelji zgodovinskih primerjav bodo hitro našli podobnost med sedanjim trenutkom Slovenije in leti njenih največjih nogometnih podvigov. Maribor je leta 1999 osupnil Evropo z uvrstitvijo v ligo prvakov, nekaj mesecev pozneje je spisala senzacijo še Katančeva Slovenija. Štajerci so letos drugič v mandatu Zlatka Zahovića med najboljšimi v ligi prvakov, bo ujel svoj drugi preboj na mundial v istem letu tudi Katanec? Boj za Rusijo 2018 je začel podobno kot Matjaž Kek kvalifikacije za Južno Afriko – Kekovi fantje so začeli sanjsko, z remijem na Poljskem in zmagama nad Slovaško in Severno Irsko, Katančevi z remijem v Litvi in uspešnim oktobrom z Anglijo in Slovaško. V obeh primerih je igrala Slovenija najslabše marca (Češka, S. Irska, Škotska), v obeh primerih je sledil odločilni september. Kek je zmlel Poljake ...

Bratislava je srečni kraj za slovenski nogomet. Oktobra 2009 so Birsa in soigralci odigrali najboljšo tekmo Slovenije od leta 2000 prav na Slovaškem, podoben izziv bo aktualen jutri, ko bodo Katančevi upi igrali v bližnji Trnavi, večino časa bodo vendarle preživeli v Bratislavi. Katancu gredo na roko številni dejavniki, tudi odlična forma sokrajanov Birse in Matavža, na katero bo računalo 900 Slovencev v Trnavi, s »primerom Kampl« je dodatno strnil vrste reprezentance po svojem okusu. Vse bi bilo lahko nared za nov podvig na Slovaškem.