Srečko Katanec nad Hamšika tudi z Jovićem in Pihlerjem

Danes seznam reprezentantov, v ponedeljek zbor na Brdu. Glavno breme bodo nosili preverjeni Kampl, Birsa, Iličić in Berić.

Objavljeno
29. september 2016 01.00
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Potem ko je slovaški selektor Jan Kozak razkril seznam nogometašev, med katerimi bo izbral začetno enajsterico za stožiški spektakel s Slovenijo (8. 10. ob 20.45), je danes opoldne to storil še slovenski selektor Srečko Katanec. Ljubljančan bo računal povečini na že videna imena.

V primerjavi z zadnjo akcijo v Litvi ni veliko sprememb v kadru slovenske nogometne reprezentance, na sporedu bosta šele druga in tretja tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji. Najprej slovanski derbi, tri dni pozneje snidenje z Anglijo, torej reprezentanco, ki je v zadnjem obdobju najpogostejša tekmica Slovenije.

Katanec je le rahlo posegel v seznam 23 reprezentantov, ki so pred tremi tedni iztržili remi na gostovanju v Litvi. Slovenija tako ali tako ne premore kdo ve kako velikega kadrovskega bazena, zato ne more priti do večjih sprememb. Bolj verjetno se zdi, da bo prišlo v tekmah s Slovaško in Anglijo do delne spremembe v izvedbi taktične zamisli strokovnega štaba, pri čemer ni pomembno, ali bo šlo pri tem za eno od različic sistema igre 4-4-2 ali vrnitev na model 4-3-3 iz ciklusa bojev za euro 2016.

Tudi Trajkovski in Struna

Na položaju vratarja bosta prišla na zbor Jan Oblak, ki bo tokrat gotovo pripravljen bolje kot na začetku septembra, in Vid Belec, četudi slednjemu v majici Carpija ne gre po načrtih. Gotovo bo prišlo do spremembe v obrambni liniji reprezentance, saj Petra Stojanovića zaradi poškodbe mišice tokrat ne bo zraven. Selektor je med zadnjo akcijo večkrat nakazal, da razmišlja o spremembah prav na bočnih položajih, na katerih sta igrala v Litvi izkušeni Bojan Jokić in Nejc Skubic. V jati sta vnovič tudi Dejan Trajkovski, ki niza podaje v majici Twenteja na Nizozemskem, in Aljaž Struna, ki prav tako lahko igra na boku. Selektor je vpoklical tudi Bobana Jovića, nekdanjega ljubljenca navijaške skupine Green Dragons, ki se je v zadnjih letih uveljavljal na Poljskem v majici Wisle. Kdo ve, morda bo prav »Jovo« na štadion Stožice pritegnil še kakšnega dodatnega privrženca reprezentance iz Ljubljanske kotline. Ob omenjenih imenih sta v reprezentanci tudi kapetan Boštjan Cesar in Miral Samardžić, ki v Katančevih zamislih sestavljata udarno navezo osrednjih branilcev, poleg njiju bo prišel v ponedeljek na Brdo tudi udeleženec lige prvakov Miha Mevlja.

V tekmah članov s Slovaško in Anglijo bržčas čaka največji izziv slovenske zvezne nogometaše, saj bodo gostovali v Ljubljani velemojstri igre na sredini igrišča, kot sta denimo Marek Hamšik in Adam Lallana. Misli strokovnega štaba reprezentance, ki ga ob selektorju Katancu sestavljata tudi Aleš Čeh in Tomaž Kavčič, zaseda prav iskanje rešitev na bočno-krilnih položajih in v zvezni vrsti. Na sredini ne gre pričakovati večjih sprememb, v polnem pogonu sta Kevin Kampl in Rene Krhin. Slednjega so v ponedeljek zvečer resda odnesli z igrišča na gostovanju Granade v Alavesu, bomo videli, kako bo z njegovim kolenom ... V dobri formi očitno igra tudi Jasmin Kurtić, ki se je nazadnje vpisal med strelce v majici Atalante.

Katanec je poklical tudi Olimpijinega asa Miho Zajca in tudi letošnjo okrepitev Maribora, 22-letnega Aleksa Pihlerja. Slednjega Katanec spremlja že več mesecev. In napad? Odgovornost za kakšen gol bodo prevzeli najbolj izkušeni in najdražji slovenski nogometaši – to so Valter Birsa, Josip Iličić, Robert Berić in Roman Bezjak.

Katanec nezadovljen s preveč ofenzivnimi bočnimi branilci

»Stvar je takšna, da spremljam dnevno vse kandidate, ki jih imamo. Z nekaterimi sem bil v preteklosti zadovoljen, z nekaterimi mogoče zdaj nisem. Imamo 25 igralcev ravno zaradi tega, da smo na vsakem treningu kompletni, da ne bo poškodb in da se bomo lahko optimalno pripravljali. Na določenih položajih nisem zadovoljen s tem, kar vidim. Nekatere igralce tako vračamo v ekipo, nekateri so novi. Žal se nekateri igralci, ki jih pokličemo, potem iz meseca v mesec malo izgubijo, ne igrajo ... Nisem ravno vajen tega početi, ampak če nekdo v klubu ne igra in je mlad, potem mi ga je težko spet poklicati. Nekatere bi rad poklical, ampak jih trenutno ne vidim v izbrani vrsti. Priložnost tako dobijo drugi. Pihler je prvič z nami. On v Mariboru igra, Blaž Vrhovec, ki je bil dvakrat zraven, pa tam ne igra. Tako moram poklicati nekoga drugega. Čeprav sem nanj stavil, vem, da zna igrati, zakaj pa ne igra kontinuirano? Za mladega igralca je to hendikep,« je pojasnil Katanec.

Slovenski selektor je izpostavil, da ni zadovoljen z zadnjimi predstavami bočnih branilcev, ki vse pogosteje igrajo v napadu: »Ljudje naj se zavedajo, da na obeh tekmah igramo proti ekipam, ki so narejene, naša, žal, ni. Tako da brez obrambe desetih do ugodnega rezultata ne bomo prišli. Težko pa je na treh, štirih treningih izbiti iz glav njihove navade. Na bočnih položajih imamo določene igralce, ki so kakovostni, perspektivni, ampak pojavlja se to, da jih preveč nese v napad. Na naši ravni ni mogoče, da oni tako »šibajo« naprej. Ne bom o imenih. Vsak teden gledam te naše mlade bočne igralce, zelo malo se posvečajo obrambi, čeprav so v osnovi branilci,« je še dodal Katanec.

Seznam slovenske reprezentance za tekmi s Slovaško in Anglijo:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Carpi), Jan Koprivec (Antorthosis Famagusta);

Branilci: Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Villarreal), Boban Jović (Wisla Krakov), Miha Mevlja (Rostov), Miral Samardžić (Henan Jianye), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Carpi), Dejan Trajkovski (Twente);

Vezisti: Valter Birsa (Chievo), Matic Črnic (Rijeka), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Rene Krhin (Granada), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig), Aleks Pihler (Maribor), Benjamin Verbič (Koebenhavn), Miha Zajc (Olimpija);

Napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Roman Bezjak (Darmstadt), Milivoje Novaković (Maribor).