Kdo bo kapetan? Kek: Odločil sem se, a ni pomembno (VIDEO)

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 20.45 v Haifi igrala proti Izraelu in želela narediti pomemben korak k novemu nastopu na velikem tekmovanju.
Fotografija: Matjaž Kek svari pred kakovostjo tekmeca. FOTO: Jernej Suhadolnik
Odpri galerijo
Matjaž Kek svari pred kakovostjo tekmeca. FOTO: Jernej Suhadolnik

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 20.45 po slovenskem času začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Izbranci Matjaža Keka bodo v Haifi igrali proti Izraelu.

Kot pravijo v slovenskem taboru, se zavedajo kakovosti tekmeca, a si želijo poln plen. Imena kapetana pa še niso razkrili.  »Preveč pozornosti se daje temu vprašanju o kapetanu. Naša osredotočenost je na igrišče in kako bomo svojo kakovost predstavili na tekmi s kakovostnimi domačini,« je na vprašanje o kapetanu na novinarski konferenci v Haifi dejal Kek in dodal: »Jaz sem se že odločil, kdo bo kapetan.«

Glede tekmeca je dejal, da so si nabrali dovolj informacij in jih prenesli igralcem. »Nam je popolnoma jasno, kakšen tekmec nas čaka. Na drugi strani – ob zavedanju kakovosti Izraela predvsem na domačem igrišču – pa se tudi mi zavedamo, da smo kakovostni. Motivacija in želje so strašne, upam, da se bomo takšni pokazali tudi jutri,« pravi Kek.
 

Na točko ne bomo igrali


Poudarja, da igranje na točko ne pride v poštev. »Neumno bi bilo, da bi le zadržali točko, ker je Izrael preveč kakovosten, da bi se lahko samo branili in čuvali izid.« Dodaja, da je od igralcev v tem kratkem času priprav dobil tisto, kar je pričakoval. »Sproščenost, ampak tudi osredotočenost. Imel sem kratek sestanek s petimi, šestimi igralci in je vse v redu. Zaradi manjka treningov poskušam s komunikacijo vse skupaj spraviti v smer, ki si jo želimo. Odločilno pa bo igrišče,« meni selektor.



Prav zaradi kratkega druženja je osnovno idejo za igranje proti Izraelu videl že v igrah v klubih. »Imamo kader, ki je sposoben odigrati čvrsto, dobro tekmo. Igralci se zavedajo odgovornosti.«

Kako se bodo dejansko zoperstavili Izraelu, ki v osnovi običajno igra po sistemu 3-5-2, bo jasno v četrtek zvečer. Kek pravi, da ekipo ima sestavljeno, a zaradi manjših težav bodo pozorno spremljali še status Reneja Krhina in Josipa Iličića. Oba bosta sicer verjetno začela v udarni enajsterici, kjer naj bi bili še Jan Oblak, Bojan Jokić, Miha Mevlja, Aljaž Struna, Petar Stojanović, Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič, Domen Črnigoj in Andraž Šporar ali Robert Berić.
 

Verbič ne more izpostaviti favorita


Kljub temu, da je bil prejšnji teden bolan, bo skoraj zagotovo začel tudi Verbič. »Pričakovanja so, da kot reprezentanca vedno merimo na čim več točk in tako bo tudi jutri. Nismo bili veliko skupaj, ampak vseeno moramo pokazati, kar se pričakuje. Želja, borbenost ... Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo,« pravi Verbič, ki dodaja, da se angina še malce pozna, ampak je pripravljen na tekmo.

Benjamin Verbič je med kandidati za kapetana. FOTO: Jernej Suhadolnik
Benjamin Verbič je med kandidati za kapetana. FOTO: Jernej Suhadolnik


O ekipi Izraela je povedal, da ima veliko dobrih igralcev. »Igrajo privlačen nogomet, toda mi imamo svoje načrte. Bo zanimiva tekma, ne morem pa izpostaviti favorita,« pravi vezist kijevskega Dinama in dodaja, da so se s selektorjem dobro ujeli. »Upam, da bo tako tudi na igrišču, da ga bomo razumeli, kaj hoče od nas.«
 

Karneval izpraznil tribune


Domačini sicer na štadionu Sammy Ofer, ki sprejme dobrih 30.000 gledalcev, ne pričakujejo polnih tribun. Kot pravijo, so doslej prodali nekaj več kot 7500 vstopnic, vzrok za slabšo prodajo pa je nekakšen pustni karneval v Izraelu, imenovan purim, ki bo prav v četrtek in velja za največjo zabavo leta v tej državi. Prav ta naj bi pobrala dobršen delež navijačev.

Slovenski nogometaši so preizkusili travnato površino na štadionu v Haifi. FOTO: Jernej Suhadolnik
Slovenski nogometaši so preizkusili travnato površino na štadionu v Haifi. FOTO: Jernej Suhadolnik


Slovensko vrsto po četrtkovi tekmi v nedeljo v Stožicah čaka še tekma s Severno Makedonijo. V skupini G so sicer še Poljska, Avstrija in Latvija.

V kvalifikacijah se bosta na EP, ki bo praznovalo 60. obletnico, iz vsake od desetih skupin uvrstili najboljši reprezentanci. Preostale štiri ekipe, ki bodo igrale na posebnem EP v 12 državah, bo dala liga narodov. Skupno v kvalifikacijah sodeluje 55 reprezentanc, prvič je zraven Kosovo in prvič po letu 1976 nima nihče zagotovljenega nastopa zaradi vloge gostitelja.

Preberite še:

Komentarji: