Kdo bo ustavil Ljubljančane?

V 5. kolu 1. SNL prvenec Mure v Kranju. Domžale izgubile še tretjič in so čvrsto na dnu lestvice.
Fotografija: Luka Zahović je v svoji prvi tekmi v sezoni zabil gol za prvo zmago Štajercev, tudi Dino Hotić se je odlikoval z lepim golom. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Zahović je v svoji prvi tekmi v sezoni zabil gol za prvo zmago Štajercev, tudi Dino Hotić se je odlikoval z lepim golom. FOTO: Tadej Regent/Delo

Luka Zahović se je vrnil v ekipo Maribora, zabil gol in umiril strasti pred današnjim poletom vijoličastih v Trondheim, kjer bo Maribor v povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za ligo prvakov iskal čudež proti Rosenborgu po domačem porazu z 1:3. Slovenski prvak se je v 5. kolu 1. SNL izognil novemu polomu, z velikimi težavami je namreč premagal odlični Tabor s 4:2, a zaostanka sedmih točk za Olimpijo ni zmanjšal. Zeleno-beli so igraje opravili še z Rudarjem.



Prva zmaga Mariborčanov je v žepu, kako so do nje prišli, je že preteklost, a preveč je bilo neprijetnosti, da bi se lahko prešerno veselili. Novinec iz Sežane je bil razigran in odlično voden – če se v 83. minuti ne bi »pojavil« Luka Zahović, bi bila sobotni večer in nedelja v Mariboru še bolj dramatična. Milanič je ob Zahovićem golu obsedel na trenerski klopi.
V zmagovalni akciji je prva podaja pripadla Jasminu Mešanoviću, zadnja Marcosu Tavaresu. Dve leti zapored najboljši strelec 1. SNL je pokazal, zakaj je nepogrešljiva vijolična »devetica«. Njegov udarec iz prvega dotika z levo nogo z 8 m sodi v kategorijo »goli mojstrskih strelcev«. Prav takšen je bil v Ljudskem vrtu gostujoči veteran, 36-letni Srb Predrag Sikimić, ki je dvakrat izničil zaostanek. Tabor je bil v prvem polčasu občutno boljši.


Darko Milanič je zavoljo kritičnih navijačev ponudil odstop. FOTO: Tadej Regent/Delo
Darko Milanič je zavoljo kritičnih navijačev ponudil odstop. FOTO: Tadej Regent/Delo


Odločilna izključitev Stjepana Babića


Kdo ve, kako bi se razpletla tekma, če Sežančan Stjepan Babić ne bi glavnemu sodniku Romanu Glažarju iz Hajdine dal možnost, da mu je v 45. minuti pokazal drugi rumeni karton za dotik žoge z roko na sredini igrišča in brez nevarnosti za gol. Pa še brcnil je žogo povrhu. Glažar ob »spodbujanju« vijoličnih privržencev s tribun ni okleval ...

A igra enajstih proti desetim je Milaniču znova povzročila preglavice. Za reševanje iz domala »smrtnega« objema je aktiviral vse napadalne adute, v tekmo je šel s spremenjeno taktično postavitvijo 3-5-2. Rešil se je. Glavna nagrada za prvo zmago so bili učinki posameznikov: svoj prvi gol in asistenco v vijoličnem dresu je vknjižil Rudi Požeg Vancaš, prvega ligaškega je s podajo začinil Rok Kronaveter. Po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe se je vrnil Luka Zahović.



»Ker smo v zahtevnem ritmu, smo vedeli, da bo tekma težka. Nasprotnik je bil novinec in vsi so pričakovali, da bomo že pred tekmo zabili tri gole. Spremenili smo postavitev, zato smo se lovili. Zmagali smo in pokazali, da zmoremo in znamo, nismo pa v položaju, da bi se bili sposobni osvežiti,« je povedal Milanič.

Gostujoči kolega Andrej Razdrh se je težko sprijaznil z razpletom. »Škoda. Prišli smo igrati, tekma je bila izenačena, poraz previsok. Z igralcem manj nismo zdržali,« je povedal Ljubljančan.

Luka Menala (desno) je bil tudi v Velenju nerešljiva uganka za tekmečeve branilce. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Luka Menala (desno) je bil tudi v Velenju nerešljiva uganka za tekmečeve branilce. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Mura prvič boljša od Triglava

Tekma v Kranju? Napaka mladega kranjskega vratarja Luke Čadeža je dvoboj zasukala v prid Mure. Kranjčan v soboškem dresu Klemen Šturm je s 25 m nenevarno streljal, Čadežu pa je žoga spolzela iz rok v mrežo. Pot do prve zmage po treh neodločenih razpletih in porazih v minuli sezoni je bila na stežaj odprta. V režiji asistenta in strelca Luke Bobičanca jo je Mura res dosegla in ohranila niz brez poraza: ima še tekmo manj kot drugi.



»Vsaka tekma z Muro je težka. Slabo smo vstopili vanjo. Slab prvi polčas je bil preveč,« je bil iskren domači trener Dejan Dončić, njegovemu tekmecu Anteju Šimundži je opazno odleglo, ker je naposled »padel« tudi Triglav. »Zmaga je zelo pomembna zaradi neprijetnih izkušenj iz minule sezone. Igralno smo bili na višji ravni od tekmecev in zasluženo zmagali,« je postavil piko na i trener Mure.


Po robu hodi tudi Rožman


Spodrsljaj 5. kola? Domžalčani so v strelskem dvoboju moštev brez zmage in tudi obramb potegnili krajšo. Celo ušli so hudemu polomu, saj so v 59. minuti zaostajali za Celjem kar z 0:4. Med 61. in 74. minuto so skoraj uprizorili zasuk in ogrozili zmago neverjetno gibljivih in razigranih Celjanov, ki pa jo je v zadnjih sekundah po nizu zapravljenih priložnosti le potrdil Dario Vizinger. Domžalčani, pri katerih je manjkal Shamar Nicholson, kar samo nakazuje, da je njegov odhod le še vprašanje dni, tako slabo še niso začeli sezone, čeprav so veljali za velike izzivalce Ljubljančanov in Mariborčanov. Po novem spodrsljaju se je zamajal tudi trenerski stolček Simonu Rožmanu. Domžale vse od uvrstitve v 1. SNL v sezoni 2003/04 še niso tako slabo odprle sezone. Z eno samo točko so čvrsto na zadnjem mestu.


Statistika 1. SNL


Najvišjo oceno si je zaslužil Predrag Sikimić. FOTO: Delo
Najvišjo oceno si je zaslužil Predrag Sikimić. FOTO: Delo


Domžale po tretjem porazu zasedajo dno lestvice. FOTO: Delo
Domžale po tretjem porazu zasedajo dno lestvice. FOTO: Delo

Komentarji: