Kek bo imel na voljo 243 dni

Slovenska nogometna reprezentanca v boj za svoj drugi euro po zgodovinskem turnirju v Beneluksu.
Fotografija: Predsednik NZS Radenko Mijatović (levo) je zaupal položaj selektorja Matjažu Keku. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predsednik NZS Radenko Mijatović (levo) je zaupal položaj selektorja Matjažu Keku. FOTO: Leon Vidic/Delo

Leto 2019 bi lahko zaznamovali tudi (slovenski) nogometaši. Poljska, Avstrija, Izrael, Makedonija in Latvija bodo tekmeci slovenske nogometne reprezentance v boju za vseevropsko prvenstvo leta 2020, četa selektorja Matjaža Keka pa bo krenila na trnovo pot 21. marca v izraelskem mestu Haifa.

Slovenija na euru? To res ni samoumevno, čeprav so imeli vsi selektorji reprezentance A enake cilje. Slovenci so si namreč zagotovili preboj na šampionat stare celine pred okroglimi dvajsetimi leti, kar je bil edini tovrstni nastop selekcije izpod dežnika NZS. Pot do turnirja, ki bo ob 60. letnici Uefe obiskal kar trinajst držav, sta s pomlajevanjem tlakovala že Srečko Katanec in Tomaž Kavčič, Kek pa bo imel enak cilj kot njegov predhodnik.


»Tretje mesto ni izziv«


»Saj tretje ali četrto mesto ne more biti naš cilj ne glede na imena tekmecev v kvalifikacijski skupini G. Lahko bi bilo veliko bolj zahtevno, žreb nam je torej delno prizanesel, toda štart bo eden najtežjih doslej,« je zatrdil Matjaž Kek, ki bo tri od prvih štirih tekem spremljal s klopi za gostujočo ekipo.

Izbrana vrste alpske države bo krenila v boj za svoj četrti velik turnir – po EP 2000 in SP 2002 ter 2010 – 21. marca v Izraelu, tri dni pozneje bo končala prvo od petih akcij s stožiško tekmo proti Makedoniji. Junij bo prinesel dve gostovanji – najverjetneje – v Celovcu in Rigi, Slovenci pa bodo kar štiri od naslednjih petih tekem igrali pred svojimi navijači (glej tabelo). Matjaž Kek bo sklenil kvalifikacije za evropsko prvenstvo s tekmo na Poljskem, med prvo in zadnjo preizkušnjo na tej poti pa bo minilo natančno 243 dni.

FOTO: Delova infografika
FOTO: Delova infografika


Težko bi bilo trditi, da bi bilo lahko že prvo merjenje moči v skupini G ključno za nadaljnji potek dogodkov, toda prav spopad Izraela in Slovenije v Haifi bo strahovito pomemben. Izraelci bodo igrali svoje tekme na treh štadionih – marca bodo gostili Slovenijo in Avstrijo v Haifi, septembra in oktobra bodo igrali v Beršebi, ki jo poznajo Mariborčani, njihov novembrski domicil bo Jeruzalem. V Haifi bo šlo že zares, z morebitnim uspehom bi Slovenci hitro porezali krila reprezentanci, ki tradicionalno igra navdahnjeno predvsem v prvem delu ciklusov. Velja tudi obratno: Izrael bi z morebitno zmago nemara ostal v igri za prvi dve mesti do konca kvalifikacij.

»Nisem David Copperfield, v roki ne držim čarobne palčke, potrebujem le obilo pozitivne energije, pripravljenost vseh v nogometnem miljeju na iskreno sodelovanje in konstruktivno kritiko, ko bo zanjo čas,« je napovedal Kek in potrdil vrnitev Jana Oblaka v slovensko reprezentanco. »Ne moreš prezreti nogometaša, ki igra v uglednem klubu, toda posamezniki morajo pokazati svoj potencial tudi tako, da žrtvujejo osebne interese za uspeh kolektiva.«


Poljska in Avstrija


Stavne hiše so povedale svoje mnenje in posameznim izbranim vrstam pripisale možnosti za uvrstitev na euro 2020 – v skupini G naj bi najbolje kazalo Poljski (kvota za njen uspeh je 1,9), povsem blizu domnevno najboljše ekipe v tej druščini je Avstrija (2,25), sledijo Izrael (10,5), Slovenija (13,25), Makedonija (96) in Latvija (250). Slovenci poznajo vse tekmece, z vsemi so v preteklosti že igrali prave ali prijateljske tekme, svoje upe pa črpajo iz dejstva, da v boju za Uefino ligo narodov vse ni bilo tako slabo, kot se zdi ob pogledu na izkupiček treh remijev in treh porazov v družbi Norveške, Bolgarije in Cipra. »Najprej moramo razmišljati le o sebi in svojih težavah. Vemo, kdo je favorit skupine in kam sodimo mi, toda prav nobenega se nam ni treba bati,« je zatrdil Kek.

Preberite še:

Komentarji: