Matjaž Kek: Verjamem, da bo Jan Oblak nared za tekmo Avstrijo

Slovenski selektor na Gorenjskem že zavihal rokave: Vprašljiva nastopa Benjamina Verbiča in Reneja Krhina.

Objavljeno
23. maj 2019 07.40
Posodobljeno
23. maj 2019 11.48
Selektor Matjaž Kek bo v ponedeljek razkril seznam reprezentantov za junijski tekmi z Avstrijo in Latvijo. FOTO: Tomi Lombar
Dva tedna pred nogometnim derbijem Avstrije in Slovenije v Celovcu v slovenskem taboru iščejo pot do morebitnega presenečenja, kar bi bila že osvojena točka na gostovanju pri 250 milijonov evrov vredni zasedbi. Selektor Matjaž Kek dobro ve, kako pomembna bosta junijska obiska Celovca (7. 6.) in Rige (10. 6.) v boju za evropsko prvenstvo leta 2020.

Na Brdu že Stanković, Majer, Bohar, Blažič, ...
Selektor Matjaž Kek bo seznam reprezentantov objavil v ponedeljek na novinarski konferenci, v teh dneh pa pod njegovim vodstvom in budnim očesom strokovnega vodstva reprezentance (Igor Benedejčič, Luka Brkljača) že trenira sedem reprezentantov. Včeraj so regeneracijski trening v NNC Brdo opravili Miha Blažič, Nemanja Mitrović, Andraž Struna, Damjan Bohar, Matej Palčič, Žan Majer in Jon Gorenc Stankovič.


Izhodišče 63. reprezentance z lestvice Svetovne nogometne zveze (Fife) je znano: upoštevaje vrstni red v kvalifikacijski skupini G (Poljska 6, Izrael in S. Makedonija po 4, Slovenija 2, Avstrija in Latvija 0) bi bilo »dobrodošlo« osvojiti najmanj tri točke na gostovanjih pod Karavankami in tri dni pozneje ob Baltiku. Ob tem bodo Kekovi krenili še »nekaj več« v dvobojih z Avstrijo (34.) in Latvijo (133.), ki ne bosta izbirali sredstev v lovu na prve točke.


»Osvojiti bi morali več točk«


»Vse našteto drži, toda moje misli zasedajo naši nogometaši in naši izzivi. Teh ne manjka,« je zatrdil Kek, ki bo razkril seznam imen za junijsko akcijo v ponedeljek popoldne na Brdu. Jato bo v začetku junija vnovič zbral na Gorenjskem, toda ne na Brdu – tam prenavljajo hotel Kokra –, pač pa v Kranjski Gori, kjer je filigransko spoznal režim delovanja v času petletnega vodenja NK Rijeka.

Med povratniki tudi Štulac in Bezjak?
Upoštevaje prejšnje akcije Slovenije, nekatere poškodovane in/ali načete igralce (Oblak, Krhin, Verbič, Iličić, Belec, Kotnik, …) in sočasno akcijo zasedbe U-21 bi lahko Kek poklical nekatere povratnike, morda tudi Romana Bezjaka, ki je ob koncu sezone na Cipru dobil več priložnosti za igro. Gotovo bo umestil na širši seznam – prav zaradi negotove usode Verbiča in Krhina – več imen kot običajno. Kandidati za Kekov seznam, vratarji: Oblak, Sorčan, Vidmar; branilci: Balkovec, Mitrović, Jokić, An. Struna, Al. Struna, Mevlja, Stojanović, Blažič, Palčič; zvezni igralci: Štulac, Iličić, Kurtić, Zajc, Bohar, Črnigoj, Bijol, Stanković, Krhin, Majer; napadalci: Šporar, Berić, Zahović, Matavž, Bezjak.


Avstrijce in Latvijce, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, bi lahko napadel brez nekaterih ključnih adutov v kolektivu. Vratar Jan Oblak je predčasno končal špansko sezono zavoljo načete stegenske mišice, Benjamin Verbič je prestal operacijo gležnja, Rene Krhin je zašel na stranski tir v Nantesu delno tudi zavoljo poškodbe gležnja in kolena.

»Prihoda obeh – Reneja in Benjamina – gotovo visita pod vprašajem, čeprav fanta izžarevata veliko željo po vrnitvi na igrišče. Bomo videli, vendarle sta pred nami še dva tedna, nekaj pa drži že danes: iskati moramo alternativne rešitve za sosedski derbi z Avstrijo. Verjamem, da bo vsaj Jan nared za igro,« je razkril Kek, ki bo nekaterim članom izbrane vrste pomagal ohraniti raven telesne pripravljenosti po dolgi sezoni s pomočjo individualnih treningov že pred skupinskim zborom slovenske ekipe v Kranjski Gori – ta del akcije vodi Kekov pomočnik Luka Brkljača.

image
Andraž Šporar je v tej sezoni zabil 33 golov na Slovaškem, marca je matiral tudi vratarja Severne Makedonije. FOTO: Reuters


Mariborčan, ki je lansko jesen nasledil selektorja Tomaža Kavčiča oziroma Igorja Benedejčiča na klopi Slovenije, je v zadnjih mesecih dvoboja z Izraelom in Severno Makedonijo večkrat prevrtel nazaj in si ogledal prva od desetih delov nadaljevanke Boj za euro 2020. »Zadovoljen sem bil s prikazanim napredkom in odnosom fantov tako na igrišču kot ob njem, gotovo pa ne z doseženim. Osvojiti bi 'morali' več točk. Pred junijskim nadaljevanjem me zato zanima tudi odgovor na vprašanje, ali lahko kontinuirano osvajamo točke še naprej,« je povedal Kek.


Prek dva tisoč navijačev


Slovenci bodo do konca ciklusa bojev za euro 2020 igrali še osem od desetih tekem, dejansko se bo junija začelo zares, čeprav gre za tradicionalno neugoden termin, ko bi številni raje pogledovali proti Ibizi in Mikonosu kot pa Celovcu in Rigi. Toda 7. junija bo spektakularno tudi v slovenski soseščini. Navsezadnje se bo zbralo na sodobnem objektu ob Vrbskem jezeru ogromno slovenskih navijačev.

V ponedeljek bo znan seznam igralcev za tekmi z Avstrijo in Latvijo.
Ta čas so poškodovani Oblak, Verbič in Krhin, načetih pa je še več.
Selektor Kek se veseli močne podpore najmanj 2000 rojakov v Celovcu.


»Prišlo naj bi jih prek 2000! To se gotovo ne bo zgodilo kar samo po sebi, verjamem, da smo na marčevskih tekmah rojake 'sprovocirali' s prikazanim na igrišču. Tako za igralce kot strokovni štab bo navzočnost navijačev v Celovcu izziv in motiv več. Kdo ve, tekma z Avstrijo bi bila lahko šele začetek nečesa novega, čeprav vemo, kdo bo favorit dvoboja in komu bo na ta večer močneje tekla voda v grlo,« je ocenil selektor Kek in dodal: »Vem, da ne bo zvenelo priljubljeno, toda v primerjavi z Avstrijci mi še vedno gradimo udarno reprezentanco.«


Učinkovite igre Iličića, Boharja, Berića in Šporarja