Kekovi Slovenci po treningih kot Cristiano Ronaldo

Krhin odpisan, Verbič pod vprašajem, tudi Iličić izpustil trening. Kek: Ena od možnih rešitev v zvezni vrsti sta tudi Bijol in Majer.
Fotografija: Takole so si privoščili ohladitev v Pišnici (z leve) Blažič, Vidmar, Verbič, Šporar in Iličić, v ozadju čakata na prostor še Balkovec in Mitrović. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Takole so si privoščili ohladitev v Pišnici (z leve) Blažič, Vidmar, Verbič, Šporar in Iličić, v ozadju čakata na prostor še Balkovec in Mitrović. FOTO: Voranc Vogel

Le še en trening bodo opravili v domovini slovenski nogometaši, ki se v Zgornjesavski dolini pripravljajo na sosedski obračun z Avstrijo. Selektor Matjaž Kek zadovoljno pogleduje iz Kranjske Gore proti petkovemu večeru v Celovcu (20.45), kjer bo Slovenija lovila »pozitiven rezultat« v boju za evropsko prvenstvo leta 2020.»Vsak dan nam gre bolje. Poskušamo se osredotočiti nase, manj razmišljamo o Avstrijcih. Še vedno iščemo ravnovesje med fanti, ki so končali sezono 'prezgodaj', in fanti, ki so jo končali 'prepozno'. Razlika v njihovi telesni pripravljenosti je namreč ogromna. Prešli smo v sklepni del priprav za sosedski derbi,« je na skrajnem zahodu Kranjske Gore povedal selektor Kek. Med pogovorom, po katerem je odšel na obisk k pomočniku Igorju Benedejčiču, ki okreva po uspešni operaciji, je opazno izžareval veliko energije. Ni bilo možno slutiti, da bi ga zajela vročica strahovito pomembne tekme, ki čaka Slovenijo pojutrišnjem ob Vrbskem jezeru.


Kek popušča z ritmom


»Vse resda ni optimalno. Morda sem pričakoval hitrejšo rehabilitacijo dveh poškodovanih igralcev, saj pridejo v poštev za bitko, kakršna nas časa, le stoodstotno pripravljeni. V Celovcu namreč pričakujem ritem v najvišji prestavi, ostre dvoboje in prekrške na meji rumenega kartona,« je zatrdil Kek, ki je imel v mislih Benjamina Verbiča in Reneja Krhina. Prvi je včerajšnji dan resda preživel v družbi soigralcev na igrišču, drugemu kaže še slabše, saj ima vendarle več težav, kot jih ima Verbič po operaciji gležnja.

Eden Kekovih adutov je tudi Jaka Bijol (z žogo). FOTO: Voranc Vogel
Eden Kekovih adutov je tudi Jaka Bijol (z žogo). FOTO: Voranc Vogel


Na idiličnem nogometnem igrišču pod glavno cesto, ki pelje mimo hotela Kompas, je bilo tudi včeraj zahtevno, Kek je namreč – še zadnjič pred poletnimi počitnicami – predpisal fantom dva treninga, ki ju je izpustil prvi velemojster izbrane vrste Josip Iličić. Eden od zvezdnikov serie A je namreč začutil rahle bolečine v trebušni preponi in so mu preventivno raje predpisali začasni počitek. Tudi »Jojo« se je tako znašel na seznamu vprašljivih za petkov večer, toda zdi se, da bo vendarle nared za spektakel na objektu z 32.000 sedeži.


Iličić užival v Pišnici


Jasmin Kurtić je deloval dobro pri standardnih situacijah v kazenskem prostoru. FOTO: Voranc Vogel
Jasmin Kurtić je deloval dobro pri standardnih situacijah v kazenskem prostoru. FOTO: Voranc Vogel


Treninge je pod budnim očesom Keka in njegovega nekdanjega pomočnika Milana Miklaviča – direktor reprezentanc, s katerim se Kek pogosto posvetuje, je opazoval dogajanje na »tribuni« nad igriščem – vodil selektor ekipe U19 Agron Šalja. Naporni so bili kljub temu, da Kek počasi popušča z intenzivnostjo ritma. Ni čudno, da je fante po dopoldanski akciji poslal na hlajenje v bližnji potok Pišnica, v katerem je večina uživala. Temperaturna razlika med potočkom z Vršiča in razgretim ozračjem pod gorenjskim soncem je bila približno 20 stopinj Celzija. Slovenci so se torej po treningu ohlajali kot Cristiano Ronaldo: Portugalec s krioterapijo, Slovenci v mrzlem potoku.


Bijol, Majer, Stanković, Popović ...


Tudi Jon Gorenc Stanković se nahaja v različnih kombinacijah selektorja Matjaža Keka. FOTO: Voranc Vogel
Tudi Jon Gorenc Stanković se nahaja v različnih kombinacijah selektorja Matjaža Keka. FOTO: Voranc Vogel


Kek v zadnjih dneh išče rešitev za nastalo vrzel v zvezni vrsti. Bližje položaju Reneja Krhina se zdi Jaka Bijol, ki je v tej sezoni močno opozoril nase v majici moskovskega CSKA, alternativo predstavlja Žan Majer. »Ena od možnih rešitev sta bodisi Bijol bodisi Majer. Jaka je v zadnjih tekmah v Rusiji resda igral bližje vratom, torej je imel tudi ofenzivno vlogo, toda njegov naravni položaj je v zvezni vrsti. Tudi Žan je v Lecceju pokazal veliko, vskočiti je pripravljen tudi Jon Gorenc Stanković, pa še kdo,« je pojasnil Kek. Tudi Denis Popović, nekdanji nogometaš Celja in Kopra, zdaj eden standardnih članov Orenburga v ruskem prvenstvu. »Ali sem to pričakoval? Vsak upa, da bo enkrat zraven. Nisem pričakoval, dokler nekega dne na tekmi v Rusiji nisem videl trenerja Igorja Benedejčiča. Po tekmi sva se pogovorila in takrat je vzklilo neko upanje,« je svojo pot na prvi zbor članske reprezentance opisal 187 centimetrov visoki zvezni nogometaš. Včeraj je imel Kek prvič na voljo – resda v različnih oblikah – vse nogometaše, ki jih je povabil na Gorenjsko.

Preberite še:

Komentarji: