Ker ni želel izmenjati majice, je izgubil milijone evrov

Na dražbi je Maradonov dres iz četrtfinalne tekme svetovnega pvenstva leta 1986 v Mehiki proti Angliji presegel vrednost 8 milijonov evrov.
Fotografija: Najprej je z božjo roko načel Angleže, potem pa jih je argentinski čarovnik v majici s št. 10 Diego Armando Maradona dotolkel še z golom stoletja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Najprej je z božjo roko načel Angleže, potem pa jih je argentinski čarovnik v majici s št. 10 Diego Armando Maradona dotolkel še z golom stoletja. FOTO: AFP

Nekdanji angleški nogometni reprezentant Terry Fenwick se te dneve najbrž tolče po glavi, njegovemu soigralcu Stevu Hodgeju pa se razteguje nasmeh na obrazu do ušes. Po znamenitem četrtfinalnem dvoboju na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986 proti Argentini, ki so ga Angleži izgubili z 1:2, Fenwick ni želel izmenjati majice z Diegom Maradono. Argentinec je tedaj na štadionu Azteca pred 115.000 navijači dosegel oba gola: prvega je zabil z »božjo roko«, drugega po samostojnem preigravanju z argentinske polovice. Ta gol velja za najboljšega v minulem stoletju.

»Tedaj sem bil zelo čustven. Maradona je pristopil k meni in je želel izmenjati majice, a sem bil tako razburjen in demoraliziran, da sem ga zavrnil,« je v svoji knjigi z naslovom »Zgodba o osem milijonov evrov vredni majici« opisal Fenwick. Namesto njega si je dres izmenjal Hodge.

Šestintrideset let pozneje je Maradonov dres s št. 10 iz te tekme dosegel rekordno vrednost. Na dražbi so zanj iztržili 7.142.500 britanskih funtov oziroma 8.341.297 €, kar je največ za nogometni dres in hkrati največ za športni artikel.

Majica je bila kar 19 let razstavljena v Nacionalnem nogometnem muzeju v Manchestru in je imela prodajno ceno 4.671.360 €.

Predstavniki dražbene hiše Sotheby so povedali, da je kupec neznan.

Komentarji: