Kevin Kampl nad nekdanji klub z dovoljenjem Uefe

Tudi četrtek je dan za vrhunski nogomet. V evropski ligi bodo Aktivni Verbič, Stojanović, Mevlja in Kampl, favorit tekmovanja je Chelsea.
Fotografija: Kevin Kampl (zgoraj) meri visoko tudi v evropski ligi, podobno kot njegova soigralca Timo Werner in Yussuf Poulsen.
Odpri galerijo
Kevin Kampl (zgoraj) meri visoko tudi v evropski ligi, podobno kot njegova soigralca Timo Werner in Yussuf Poulsen.

Ljubljana – Zapriseženi navdušenci nad nogometom bodo uživali tri zaporedne večere, kolikor traja mednarodni festival najboljših klubov na stari celini. Težko bi bilo trditi, da nocoj ne bo zanimivo, saj bodo aktivni Chelsea, Arsenal, Sevilla, Milan, Lazio, Marseille in Leipzig, pod lupo bodo štirje slovenski legionarji.



Četrti dan v tednu je bil šest desetletij rezerviran za »četrtkov večer domačih pesmi in napevov«, še daljša tradicija krasi evropsko ligo oziroma predhodna pokal velesejemskih mest in pokal UEFA. Z reformo tekmovanja v letu 2009 je stara celina dobila drugo nogometno ligo, v kateri sodeluje 48 klubov. Uefa bo med udeležence sezone 2018/19 razdelila 560 milijonov evrov; štartnina znaša 2,92 milijona €, najboljši bodo v seštevku iztržili približno po 30 milijonov evrov.
 

Finale v Azerbajdžanu


Na pot proti finalu, ki bo 29. maja v Azerbajdžanu, bodo krenili štirje slovenski reprezentanti, morda se jim bo februarja pridružil še kdo iz lige prvakov. Benjamin Verbič bo poskušal opraviti čim več s kijevskim Dinamom, ki bo igral v družbi Astane (drevi), Rennesa in Jablonca, Petar Stojanović bo v Zagrebu gostil Fenerbahče, v tej skupini pa domujeta tudi Anderlecht in Trnava. Miha Mevlja bo z Zenitom gostoval v Københavnu (drugi par je Slavija Praga – Bordeaux), Kevin Kampl goji visoke ambicije z Leipzigom, ki bo tekmoval v skupini B skupaj z Rosenborgom, Celticom in Salzburgom.

Miha Mevlja je standardni član obrambe Zenita, ki ne skriva, da želi osvojiti evropsko ligo.
Miha Mevlja je standardni član obrambe Zenita, ki ne skriva, da želi osvojiti evropsko ligo.


Prav ta druščina je bila po žrebu skupin pod največjim drobnogledom javnosti. Drevi jo bosta odprla v Nemčiji prav Leipzig in Salzburg, ki sta (bila) najtesneje povezana, zato so nekateri sprožili polemiko, ali sploh lahko igrata v istem tekmovanju, za nameček v isti skupini.

Petar Stojanović In Benjamin Verbič bosta drevi lovila prve točke v majicah Dinama, prvi z Zagrebčani, drugi s Kijevčani.
Petar Stojanović In Benjamin Verbič bosta drevi lovila prve točke v majicah Dinama, prvi z Zagrebčani, drugi s Kijevčani.


Nastala sta na podoben način: podjetje Red Bull je leta 2005 kupilo Austrio Salzburg in jo preimenovalo v RB Salzburg. Štiri leta pozneje je vzniknil še RB Leipzig – ta ni povezan z Lokomotivo Leipzig –, ki je v sedmih letih preskočil štiri ravni in v svoji prvi sezoni bundeslige zasedel visoko drugo mesto za Bayernom. Peti člen Uefinega tekmovalnega pravilnika izrecno prepoveduje udeležbo v istem tekmovanju klubom, ki so lastniško povezani. Kakorkoli, Red Bullov lastnik, avstrijski milijarder Dietrich Mateschitz, je z restrukturiranjem obeh enot dosegel, da njegovo podjetje sodeluje s kluboma predvsem kot oglaševalec – posledično je prižgala zeleno luč obema tudi Uefa. »Naj zmaga boljši! Žreb je osrečil oba kluba, to je velika zgodba za vsakogar v naši družini,« je zatrdil Mateschitz.
 

Od Leipziga do New Yorka


S kluboma je najtesneje povezan tudi slovenski reprezentant Kevin Kampl. Prav Salzburg je leta 2011 zanj odštel tri milijone evrov Aalnu in prav na Solnograškem je Kampl opozoril nase nogometno Evropo. Najprej Borussio Dortmund in matični Bayer Leverkusen, lanskega avgusta ga je za odškodnino 20 milijonov evrov vnovič angažiral Ralf Rangnick, alfa in omega vseh klubov v široki Red Bullovi družini – tretji je v New Yorku, četrti v São Paulu. Kampl je zadovoljen v Leipzigu, prejema visoko plačo, ne nazadnje je zavrnil celo ponudbi madridskega Atletica in Barcelone.



Bomo videli, kaj bodo opravili Slovenci v tej sezoni evropske lige; po mnenju stavnih hiš namreč kotirajo najvišje v boju za končno zmago Chelsea (kvota 6,5), Arsenal (8,5) in Sevilla (13,5). Drevi bo aktiven še peti: sodnik Matej Jug bo vodil tekmo Marseilla in Eintrachta.

Komentarji: