Klub bankrotiral zaradi koronavirusa

Slovaški prvoligaš podlegel krizi, 17 igralcem razdrli pogodbe, ker niso sprejeli znižanja plač.

Objavljeno
31. marec 2020 10.36
Posodobljeno
31. marec 2020 11.08
Žilina je leta 2013 v kvalifikacijah za evropsko ligo izločila Olimpijo, po 1:3 v Stožicah je na Slovaškem zmagala z 2:0. FOTO: Tomi Lombar
Žilina - Sedemkratni slovaški nogometni prvak iz Žiline je postal bržkone eden prvih nogometnih kolektivov na stari celini, ki je uradno razglasil stečaj zaradi finančnih posledic blokade zaradi epidemije koronavirusne bolezni.

Na Slovaškem, tako kot drugod po Evropi, razen v Belorusiji, so zaradi koronavirusa obstale vse nogometne aktivnosti. Po razglasitvi stečaja, ta bo uradno stopil v veljavo s 1. aprilom, je vodstvo kluba razdrlo pogodbo s 17 člani prve ekipe, ki so nasprotovali predlogu kluba o znižanju plač. Klub je predlagal kar 80-odstotno znižanje plač, kar igralci niso sprejeli.

»Stečajni upravitelj je prekinil pogodbe z najbolje plačanimi igralci in s tistimi, ki se jim bi pogodbe končale v zimskem oziroma poletnem prestopnem roku. S tistimi, ki so ostali, gre za mlade in nadarjene igralce, pa bomo sklenili nove pogodbe s finančno nižjimi zneski,« je klub sporočil na spletni strani.

»Klub nam je predlagal znižanje plač, s tako velikim rezom se nismo strinjali, smo se pa vseeno želeli pogajati, nismo vedeli, da bo klub razglasil stečaj,« so svojo stran pojasnili igralci.
 

Prihodek praktično ničen


Na Slovaškem še niso sprejeli odločitve o koncu sezone. Žilina je trenutno na drugem mestu na prvenstveni lestvici ter zaostaja 10 točk za vodilnim Slovanom iz Bratislave. Žilina je zadnji naslov prvaka osvojila leta 2017.

Medtem ko klubi na zahodu v največjih petih ligah največji del prihodkov dobijo z bogatimi pogodbami o televizijskih pravicah, pa na Slovaškem, kot tudi drugod v vzhodni Evropi, strategija financiranja kluba temelji skoraj izključno na prihodkih od prodaje igralcev. »Proračun kluba za leto 2020 temelji na prihodkih od prestopov igralcev v poletnem prestopnem obdobju. Danes je tako povsem jasno, da bo dohodek od poletnih transferjev blizu nič,« je vodstvo kluba MŠK Žilina zapisalo na svoji spletni strani.

Leta 2013 je Žilina v kvalifikacijah za evropsko ligo izločila Olimpijo.