Ko nastopi kriza, Američankam prija skodelica čaja

Američanke prek nesrečnih Angležinj v finale. VAR razveljavil gol in podaril enajstmetrovko. Nocoj drugi polfinale med Nizozemsko in Švedsko.
Fotografija: Alex Morgan se je takole veselila odločilnega gola. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Alex Morgan se je takole veselila odločilnega gola. FOTO: Reuters

Brez prve zvezdnice so se ameriške nogometašice petič uvrstile v finale SP, v katerem bodo želele kot prve ubraniti naslov, Angležinje s Philom Nevillom pa gredo po stopinjah rojakov z Garethom Southgatom. Dobro so se v Lyonu upirale favoritinjam in izgubile z 1:2, na koncu pa jih je drago stala zapravljena enajstmetrovka. Nič novega, bi rekli na Otoku.

Angleška obramba je pred polfinalom na SP prejela vsega en gol, Američanke, ki so pogrešale najboljšo igralko Megan Rapinoe (poškodba stegenske mišice, v nedeljskem finalu naj bi igrala), so jo premagale dvakrat v prvem polčasu. Šele v drugem nastopu na SP je Christen Press po 10 minutah zadela v polno, po izenačenju Ellen White (19.) pa je odločilni gol z glavo zabila Alex Morgan (31.).



Praznovala ga je tako, kot bi naredila požirek iz skodelice čaja ... »Čutila sem odgovornost, da stvar naredim zanimivo, saj ni bilo naše zabavljačice Megan,« se je pošalila Morganova, ki se je po izbruhu s petimi goli na prvi tekmi s šestim na vrhu lestvice strelk izenačila z Whitovo, ta pa bo strelsko krono lovila na sobotni tekmi za 3. mesto v Nici, kjer bodo Angležinje skušale izboljšati dosežek rojakov iz Rusije.
 

VAR vzel in dal


Američanke bodo na osmem mundialu lovile četrti naslov. V drugem polčasu jim je malce pomagal VAR, malce pa vratarka. Angležinje so se že veselile izenačenja, nakar je posnetek razkril, da je bila nesojena strelka Whitova v prepovedanem položaju. VAR se je Evropejkam odkupil v 84. minuti, ko jim je dodelil enajstmetrovko.Steph Houghton jo je izvajala slabo, izkazala se je vratarka Alyssa Naeher.

Alyssa Naeher je ubranila 11-metrovko. FOTO: Reuters
Alyssa Naeher je ubranila 11-metrovko. FOTO: Reuters


»Vesela sem, da sem odigrala svojo vlogo pri veliki zmagi,« se je smejalo Naeherjevi, ki je stopila v velike čevlje legendarne Hope Solo. »Želela sem prebrati namero strelke, nekajkrat globoko vdihnila in bila osredotočena na žogo,« je skrivnost uspeha razkrila vratarka ekipe Chicago Red Stars, ki je po tekmi požela čestitke kolegic. »Vsi ji zaupamo. Vsak dan jo gledamo na treningih, pije nam živce, ko nam brani enajstmetrovke kot za stavo,« je povedala zvezna igralka Rose Lavelle iz Washington Spirit.
 

Levinje za psihologa


V Angliji spet velika žalost. Prekletstvo enajstmetrovk, ki je moški reprezentanci že tolikokrat preprečilo velike stvari, se je naselilo tudi v dekleta. Na SP so z bele točke streljale štirikrat, zadele le enkrat. Houghtonovo, kapetanko, so izdali živci. Selektor Neville (tudi on nosi telovnik) bo moral še bolj posnemati Southgata, ki ima ob sebi ekipo psihologov. Levi so nazadnje po enajstmetrovkah izločili Kolumbijo ...

Megan Rapinoe, ki je izpustila polfinale, je tolažila Angležinjo Jodie Taylor. FOTO: Reuters
Megan Rapinoe, ki je izpustila polfinale, je tolažila Angležinjo Jodie Taylor. FOTO: Reuters


Levinje pa so izgubile že v polfinalih SP 2015 in EP 2017, tudi v tretje ni šlo ... »Enkrat nam bo uspelo. Že trkamo na ta vrata. Ljudje opažajo, na gremo v pravo smer,« je prepričan nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda, ki ima pogodbo do leta 2021, ko bo zibelka nogometa gostila euro. »Američanke imajo zmagovalno miselnost, ki jo moramo mi še osvojiti,« je ključno razliko izpostavil 42-letni Neville.

Njegova deset let starejša kolegica Jill Ellis se je strinjala: »Ubrali smo najtežjo možno pot do finala, toda pokazali smo mentalno moč, ki izvira iz naše kulture, okolja, zgodovine naroda. To ni nedeljsko brcanje žoge, to je svetovno prvenstvo in mi smo kos izzivu.«

Nocoj ob 21. uri bo v Lyonu drugi polfinale med evropskimi prvakinjami iz Nizozemske in srebrnimi z OI v Riu iz Švedske.

Tudi Phil Neville tako kot Gareth Souhgate nosi telovnik. FOTO: AFP
Tudi Phil Neville tako kot Gareth Souhgate nosi telovnik. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: