Konec Ronaldove in Messijeve ere, dobitnik zlate žoge je Luka Modrić

Hrvat je Realu pomagal do naslova klubskega prvaka stare celine, reprezentanci pa kot kapetan v finale SP.
Fotografija: Luka Modrić je prvi nogometaš z območja nekdanje Jugoslavije, dobitnik zlate žoge. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Luka Modrić je prvi nogometaš z območja nekdanje Jugoslavije, dobitnik zlate žoge. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Pariz – Desetletje dolge popolne dominance Cristiana Ronalda in Lionela Messija v izboru za dobitnika zlate žoge, laskavega priznanja za najboljšega nogometaša leta na svetu, je vendarle konec. Potem ko sta zvezdnika najvišjega kova v kar devetih od zadnjih desetih izborov končala kot prvi in drugi (le leta 2010 Ronalda ni bilo v najboljši trojici) ter se ovenčala vsak s po petimi prestižnimi nagradami, sta letos oba gledala v hrbet kapetanu srebrne hrvaške reprezentance Luke Modrića, ki je postal prvi predstavnik »preostalih igralcev« s to nagrado po Brazilcu Kakaju, ki je najbolj zaznamoval leto 2007. Modrić je postal prvi Hrvat, pa tudi prvi nogometaš z območja nekdanje Jugoslavije, ki se je okitil z zlato žogo.



Luka Modrić je na podelitev prišel z vso družino. FOTO: Christophe Ena/AP
Luka Modrić je na podelitev prišel z vso družino. FOTO: Christophe Ena/AP


Ronaldo drugi, Messi šele peti


Prekaljeni 33-letni zvezni igralec trikratnega zaporednega klubskega prvaka stare celine, madridskega Reala, pri katerem ponosno nosi desetico, je nakazoval, da bi lahko prekinil Ronaldovo in Messijevo ero, že septembra, ko mu je nagrado za najboljšega svetovnega nogometaša leta podelila tudi že Mednarodna nogometna zveza (FIFA), ki je svojčas lovoriko podeljevala skupaj s specializirano revijo France Football, od predlani pa sta njuna izbora spet ločena. Že pred nocojšnjo uradno podelitvijo zlate žoge je na družbena omrežja pricurljal tajni dokument s končnim vrstnim redom, ki je razkrival, da je zmagovalec Modrić prejel 753 glasov, drugouvrščeni Ronaldo 476, tretjeuvrščeni Francoz pri Atleticu Madridu Antoine Griezmann 414, Messi pa na petem mestu zgolj 280 glasov. Modrić je sicer na pariško podelitev prišel v spremstvu celotne družine, Ronalda pa na prireditev ni bilo.


Jan Oblak na 25. mestu


Med tridesetimi kandidati za zlato žogo je bil tudi en Slovenec, Atleticov čuvaj mreže Jan Oblak, ki si je z dvema glasovoma delil 25. mesto s še enim vratarjem, Liverpoolovim Brazilcem Alissonom, in Juventusovim Hrvatom Mariem Mandžukićem. To pomeni, da je Ločan rahlo izboljšal lansko uvrstitev, ko je zasedel 26. mesto. Nagrado za najboljšega mladega igralca si je pričakovano in zasluženo prislužil francoski biser pri bajno bogatem PSG, Kylian Mbappe, ki bo šele čez dobra dva tedna zaprl vrata najstniškim letom. V članski konkurenci je končal na četrtem mestu (347 glasov), tudi pred Messijem, ki je izven udarne trojice končal prvič po letu 2006.

prva strelka lige prvakinj Ada Hegerberg je opravila s konkurenco. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
prva strelka lige prvakinj Ada Hegerberg je opravila s konkurenco. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


Nogometašica leta Ada Hegerberg


Prvič so podelili tudi nagrado za najboljšo nogometašico leta na svetu, to je postala 23-letna Norvežanka Ada Hegerberg, napadalka Lyona, ki si je (ponovno) pokoril vso konkurenco v ligi prvakinj. Ada je bila s petnajstimi zadetki daleč najboljša strelka elitnega klubskega tekmovanja stare celine. Na seznamu 30 kandidatov za zlato žogo je bilo kar sedem svetovnih prvakov Francozov, Brazilija je prispevala štiri igralce, a nobenega v elitno deseterico. Največ nominirancev, kar 14, je bilo napadalcev, osem zveznih igralcev, po štirje pa branilci in vratarji. Polovica, natanko 15, jih je vsaj del letošnjega leta branila barve enega od treh glavnih španskih kolektivov – Reala, Barcelone ali Atletica.


ZLATA ŽOGA – VRSTNI RED


1. Luka Modrić (Hrv, Real Madrid) 753 točk
2. Cristiano Ronaldo (Por, Real Madrid/Juventus) 476
3. Antoine Griezmann (Fra, Atletico Madrid) 414
4. Kylian Mbappe (Fra, PSG) 347
5. Lionel Messi (Arg, Barcelona) 280
6. Mohamed Salah (Egi, Liverpool) 188
7. Raphaël Varane (Fra, Real Madrid) 121
8. Eden Hazard (Bel, Chelsea) 119
9. Kevin de Bruyne (Bel, Manchester City) 29
10. Harry Kane (Ang, Tottenham) 25
11. N'Golo Kante (Fra, Chelsea) 24
12. Neymar (Bra, Chelsea) 19
13. Luis Suarez (Uru, Barcelona) 17
14. Thibaut Courtois (Bel, Chelsea/Real Madrid) 12
15. Paul Pogba (Fra, Manchester United) 9
16. Sergio Agüero (Arg, Manchester City) 7
17. Gareth Bale (Wal, Real Madrid) 6
17. Karim Benzema (Fra, Real Madrid) 6
19. Roberto Firmino (Bra, Liverpool) 4
19. Ivan Rakitić (Hrv, Barcelona) 4
19. Sergio Ramos (Špa, Real Madrid) 4
22. Edinson Cavani (Uru, PSG) 3
22. Sadio Mane (Sen, Liverpool) 3
22. Marcelo (Bra, Real Madrid) 3
25. Jan Oblak (Slo, Atletico Madrid) 2
25. Alisson (Bra, Roma/Liverpool) 2
25. Mario Mandžukić (Hrv, Juventus) 2
28. Diego Godin (Uru, Atletico Madrid) 1
29. Isco (Špa, Real Madrid) 0
30. Hugo Lloris (Fra, Tottenham) 0

Komentarji: