Konec Uefinega pravila o dvojni veljavi gola v gosteh?

Nekdanji angleški nogometaš Gary Lineker je pozval Evropsko nogometno zvezo (Uefo), naj v naslednji sezoni začasno odpravi pravilo o golih, doseženih v gosteh.

Objavljeno
11. april 2019 19.55
Posodobljeno
11. april 2019 19.55
Tottenham se je decembra prebil iz skupinskega dela lige prvakov zavoljo večih doseženih golov v gosteh kot milanski Inter. Takole se je veselil Harry Kane. FOTO: Reuters
F. T.
F. T.
Je pravilu o doseženih golih na gostovanjih odklenkalo? V zadnjem obdobju se je pojavljalo več tovrstnih pobud, kot zadnji pa se je postavil v vrsto in potrkal na vrata Uefe Gary Lineker, nekdanji angleški napadalec, v zadnjih letih pa uspešen komentator na družbenih omrežjih in različnih TV oddajah. Spomnimo, Tottenham se je denimo decembra prebil iz skupinskega dela lige prvakov zavoljo večih doseženih golov v gosteh kot milanski Inter.

»Ne vem, ali bi se to v praksi obneslo bolje, toda prepričan sem, da bi navijačem zagotovili večji spektakel, saj se klubi v izločilnih tekmah, kakršne so na sporedu od osmine finala naprej, ne bi bali prejetih golov, ampak bi raje igrali za dosežen gol več, ne za prejetega manj. Saj ni treba, da to uzakonimo, naredimo sezono 2019/20 kor eksperiment, zakaj pa ne?« je pozval Uefo Lineker.

image
Gary Lineker je v zadnjih letih uspešen komentator na družbenih omrežjih in različnih TV oddajah. FOTO: Reuters


Kaj je pravilo o golu v gosteh? V veljavo stopi v primeru enake razlike v golih med (najmanj) dvema ekipama, v rednem delu tekmovanja pa v primeru enakega števila točk med dvema ekipama in nato enakega medsebojnega izkupička točk. Na boljšem je ekipa, ki je dosegla več golov v gosteh.