Mariborsko barko potopili Vršičevi torpedi

V osmini finala pokala NZS Koper izločil državnega prvaka – Naprej tudi Domžale, Mura in Aluminij – Jutri Olimpija in Rudar.
Fotografija: Dare Vršič je prejšnjih pet sezon nosil dres Maribora, tokrat pa je potopil nekdanje soigralce. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Dare Vršič je prejšnjih pet sezon nosil dres Maribora, tokrat pa je potopil nekdanje soigralce. FOTO: Tadej Regent

Koper – Koper, Koper, Koper, ... je odmevalo na Bonifiki. Vodilni drugoligaš je v osmini finala pokalnega tekmovanja premagal Maribor s 3:2 (1:1) in si po razburljivih 93 minutah dvoboja zaslužil stoječe ovacije prebujenih primorskih nogometnih navijačev. Prvi mož odločitve je bil Dare Vršič, ki je v 9. minuti s prostim strelom začel potop vijolične barke, v 74. minuti pa z golom za 3:1 tudi dokončno potopil. V končnici je bil drugi domači junak vratar Primož Bužan.

Bonifika je bila prvoligaška, prišlo je približno 2500 navijačev. Več kot očitno je bilo, da privrženci domačega moštva po dveh letih brez prve lige močno pogrešajo najboljši slovenski nogomet, toda tudi nekaj sto Štajercev je s svojim »izletom« na sončno Obalo sporočilo, da pogrešajo napete prvoligaške dvoboje z vedno nabrušenimi Koprčani. Ti so bili povrhu še dovolj spretni in srečni. Odločilna je bila volja, nekaj malega je dodala še taktična premetenost gostiteljev, ki so uporabili tudi stari preverjeni trik slabših in preveč ležerne vijolične »presenetili« še z suhim igriščem, na katerem žoga ni imela želene hitrosti.

Koper je upal na darila v obliki prekrškov blizu kazenskega prostora. Dva je dobil, Vršič pa je obakrat mojstrsko po sredini, približno 22 m od vrat premagal Kenana Pirića in uveljavil pravilo bivšega. Toda Štajerec iz Apač je bil nekoč tudi že Koprčan, in tudi takrat, v sezoni 2009/10, je bil eden od najzaslužnejših, da je Koper vzel Mariboru eno šampionsko zvezdico.
 

Šel je na dober trening


»Nisem se nadejal takšnega scenarija. Še sam sebi se dejal, da gremo na dober trening. Nisem želel, da bi mladi fantje podlegli pritisku. Imeli smo nekaj sreče, a Mariboru nismo dovolili, da bi nas 'nakantal',« je povedal junak tekme, ki se ni mogel izogniti mojstrovinama. »Velikokrat se uveljavi pravilo bivšega. Enkrat zadeneš iz dveh prostih strelov, drugič niti z desetih ne,« je postavil piko izkušeni mojster, ki bo čez teden dni (26. t. m.) dopolnil 35 let.

Rok Kronaveter je približal Mariborčane izenačenju, v zadnjih sekundah pa je njegov poskus bravurozno ustavil vratar Primož Bužan. FOTO: Tadej Regent
Rok Kronaveter je približal Mariborčane izenačenju, v zadnjih sekundah pa je njegov poskus bravurozno ustavil vratar Primož Bužan. FOTO: Tadej Regent


Tudi drugi koprski gol je imel nekaj več, po lepi akciji z malonogometnim zaključkom ga je z bližine dosegel komaj 18-letni Žan Bašir. Maribor se je v prvem polčasu izvlekel iz zagate v 45. minuti z golom Andreja Kotnika. Trener Darko Milanič je po zaostanku z 1:2 ukrepal z aktiviranjem trojčka Marcos Tavares, Rok Kronaveter in Luka Zahović. Z njimi v igri so Mariborčani prejeli še en gol, toda ko je Kronaveter znižal na 2:3, je bil na vidiku zasuk, podoben tistemu iz minule sezone, ko so Mariborčani v Šiški proti Bravu v sodnikovem dodatku spremenili poraz v zmago. A poigravanje s srečo se vijoličnim na Bonifiki ni izšlo. Domači vratar Bužan je v zadnjih sekundah z dvema bravuroznima obrambama Zahoviću in Kronavetru preprečil izenačenje.

»Tekma je šla hitro v napačno smer. Mentalno in tekaško nismo bili na primerni ravni. Koper se je odlično postavil, mi pa smo mu pomagali z napako pri prvem golu,« pa je neposrečeni izlet na Obalo ocenil Milanič.
 

Priložnost za zeleno-bele


V četrtfinalu so tudi Celje, Radomlje, Nafta, Domžale, Mura in Aluminij, zadnja tekma osmine finala pa bo jutri v Stožicah (16.30) med Olimpijo in Rudarjem. Ljubljančani, sicer branilci naslova, imajo tako rekoč na stežaj odprta četrtfinalna vrata, saj so Velenjčani na prvenstvenih tekmah podobni razbiti vojski.

»Napočil je trenutek za domače fante. Vedel sem, da jih bom potreboval, zdaj imajo priložnost, da me prepričajo in da si zaslužijo še več mojega zaupanja,« je napovedal trener Olimpije Safet Hadžić in odkril, da bo moštvo končno bolj slovensko.


Osmina finala pokala NZS, danes


Koper : Maribor 3:2 (1:1 – Vršič 2, Bešir; Kotnik, Kornaveter)
Triglav : Mura 1:3 (0:3 – Mlakar; Maroša 2, Mulić)
Aluminij : CB24 Tabor 1:0 (0:0 – Vrbanec)
Brda : Domžale 0:3 (0:1 – Jazbar avt., Vuk, Lazarević).
 

Komentarji: