Francozi po francosko: napačna himna in napačno opravičilo

V današnjih kvalifikacijskih tekmah za EP prihodnje leto je Portugalska v Beogradu premagala Srbijo. Kosovo zajela nogometna mrzlica.
Fotografija: Kosovo je po zmagi proti Češki in 15. zaporedni tekmi brez poraza zajela nogometna evforija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kosovo je po zmagi proti Češki in 15. zaporedni tekmi brez poraza zajela nogometna evforija. FOTO: Reuters

Pred petimi leti in pol so se zbrali nogometaši ne da bi se med seboj poznali in začeli pisati še eno od številnih nogometnih čudežnih zgodb. 5. marca leta 2014, potem ko je Svetovna nogometna zveza prižgala zeleno luč za tekme proti reprezentancam pod njenim okriljem, je nogometna reprezentanca Kosova, še zadnja reprezentanca nastala iz nekdanje Jugoslavije, postala tudi del svetovne nogometne družine. V prvi tekmi je v Kosovski Mitrovici gostila Haiti in iztržila 0:0.

Pet let pozneje Kosovo, potem ko je že igral svoje prve kvalifikacije za velika tekmovanja, za SP leta 2018 v Rusiji, že premaguje ugledne reprezentance. Današnja zmaga proti Češki z 2:1 v kvalifikacijski skupini A za EP morda le ni tako veliko presenečenje. Kosovo, iz katerega sicer izhajajo številni nogometaši, ki so člani drugih evropskih reprezentanc (najbolj znani švicarski zvezdnik Xherdan Shaqiri je bil rojen v Gjilanu), je do današnje zmage nanizal kar 14 tekem brez poraza.

Harry Kane zabija gole kot po tekočem traku. FOTO: Reuters
Harry Kane zabija gole kot po tekočem traku. FOTO: Reuters

Odločil Vojvoda


Na štadionu legendarnega napadalca in prvega predsednika Nogometne zveze Kosovo Fadila Vokrrija je tekmo bolje odprla Češka, saj je napadalec Leipziga Patrik Schick zadel že v 16. minuti. Kosovci so se hitro vrnili v tekmo, v 20. minuti je izenačil Vedat Muriqi. Drugo kvalifikacijsko zmago za drugo mesto v skupini A pa je v 67. minuti zabil branilec belgijskega Standarda Mergim Vojvoda.

Harry Kane s trojčkom do 25 golov


Kosovo bo v torek gostoval na Wembleyu, kjer je Anglija zanesljivo opravila še z Bolgarijo. Pod taktirko selektorja Garetha Southgateja Angleži kot za šalo premagujejo tekmece. S tretjo zmago, premagali so Bolgarijo s 4:0, in z razliko v golih 14:1 v treh tekmah so potrdili, da bodo prihodnje leto zelo resni kandidati za naslov evropskega prvaka.

Kapetan Anglije Harry Kane je zabil tri gole, dva iz enajstmetrovke, enega je dodal Raheem Sterling. Kane je že pri 25 golih v 40 tekmah za Anglijo, s čimer se je zavihtel na 14. mesto na lestvici najboljših strelcev Anglije. Na vrhu je s 53 goli Wayne Rooney.

Igrivi, učinkoviti in zanesljivi so bili Portugalci v Beogradu. Četrti gol za potrditev zmage je tako zabil Bernardo Silva. FOTO: Reuters
Igrivi, učinkoviti in zanesljivi so bili Portugalci v Beogradu. Četrti gol za potrditev zmage je tako zabil Bernardo Silva. FOTO: Reuters

Srbi brez možnosti


Napovedoval se je razburljiv derbi, na koncu je Portugalska s pol moči na štadionu Marakana (uradno Rajka Mitića) v Beogradu opravila s Srbijo. Portugalci so bili vseskozi v prednosti in vsakič, ko so se gostitelji približali na gol zaostanka, 1:2 ali 2:3, so hitro zabili. V skupini je v najboljšem položaju Ukrajina, ki je brez težav zmagal v Litvi, in ima z dvema tekmama več 8 točk prednosti pred branilcem naslova evropskega prvaka Portugalsko.


V skupini B je Ukrajina zanesljivo zmagala tudi v Litvi, strelec enega od golov pa je bil naturalizirani Ukrajinec, Brazilec Marlos (v sredini). FOTO: Reuters
V skupini B je Ukrajina zanesljivo zmagala tudi v Litvi, strelec enega od golov pa je bil naturalizirani Ukrajinec, Brazilec Marlos (v sredini). FOTO: Reuters

Komentarji: