Rusija in Katar zanikala obtožbe Američanov

Odločen odziv iz Moskve na razkritje ameriških tožilcev v zvezi s korupcijskim škandalom v Mednarodni nogometni zvezi.
Fotografija: Takole je Sepp Blatter razglasil zmagovalca v bitki za organizacijo mundiala leta 2022. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Takole je Sepp Blatter razglasil zmagovalca v bitki za organizacijo mundiala leta 2022. FOTO: Reuters

Moskva – Rusko politično vodstvo odločno zavrača vse obtožbe o domnevnem podkupovanju in korupciji pri dodelitvi organizacije svetovnega prvenstva v nogometu, ki je bil v največji državi sveta leta 2018. »Rusija je dobila pravico za izvedbo SP na povsem zakonit način,« je zagotovil Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

»Prebrali smo medijske objave o tem in se nam niti ne sanja, za kaj naj bi šlo,« je dodal Peskov in zatrdil, da je bilo SP v Rusiji pred dvema letoma »najboljše doslej«, poroča ruska tiskovna agencija Tass. S tem se je Kremelj odzval na razkritje ameriških tožilcev, ki so objavili nove podrobnosti v zvezi z odmevnim korupcijskim škandalom v Mednarodni nogometni zvezi FIFA leta 2015 glede boja za medijske pravice ter organizacije SP 2018 in 2022.
 

Milijoni dolarjev za podkupnine?


Nekdanja uslužbenca podjetja 21st Century Fox, Hernan Lopez in Carlos Martinez, se soočata z obtožbami tožilstva glede korupcije, bančne prevare in pranja denarja, poleg njiju tudi Gerard Romy, ki je delal za španski medijski konglomerat Imagina. Trojica je osumljena, da je plačala na milijone dolarjev podkupnin delegatom FiFA ter krovnih zvez Conmebol in Concacaf iz Južne, Severne in Srednje Amerike ter Karibov v zameno za glasovanje pri pridobitvi donosnih televizijskih pravic za regionalna tekmovanja in kvalifikacije za svetovni prvenstvi leta 2018 in 2022.

Rusi se odločno branijo obtožb, da so prišli do SP s pomočjo podkupin. FOTO: AFP
Rusi se odločno branijo obtožb, da so prišli do SP s pomočjo podkupin. FOTO: AFP


Primer je del vseobsežnega korupcijskega škandala v Mednarodni nogometni zvezi iz leta 2015, ki je odnesel celoten vrh FIFA z dolgoletnim predsednikom Seppom Blatterjem na čelu.


Tudi Katarci zanikali vse obtožbe


Katar se je odzval na najnovejše očitke ameriških preiskovalni organov in ostro zanikal korupcijo pri dodelitvi organizacije svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 tej zalivski državi. Podobno je pred tem zatrdilo tudi rusko politično vodstvo glede SP v največji državi sveta leta 2018. »Odločno zanikamo vse obtožbe, ki so se pojavili v sodnih dokumentih. Gre za dokumente dolgega procesa obtožb, ki pa ne posegajo v SP 2018 in 2022. Kljub letom lažnih obtožb dokazov, da je Katar neetično pridobil organizacijo SP, nikoli ni bilo,« so med drugim sporočili iz vodstva katarskega emirata.

Preberite še:

Komentarji: