Avstrija razblinila slovenska upanja o evropskem prvenstvu

Po golu Stefana Poscha so severni sosedje le še točko oddaljeni od evropskega prvenstva, kamor so se iz skupine G že uvrstili Poljaki.
Fotografija: Dvoboj Slovenije in Avstrije je bil eden od vrhuncev kvalifikacij za evropsko prvenstvo. FOTO: Jernej Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Dvoboj Slovenije in Avstrije je bil eden od vrhuncev kvalifikacij za evropsko prvenstvo. FOTO: Jernej Suhadolnik/Delo

Slovenija je izgubila ključno tekmo za uvrstitev na evropsko prvenstvo. V skupini G jo je v Stožicah premagala Avstrija, potem ko je edini gol v 22. minuti dosegel branilec Stefan Posch. Na lestvici je Avstrija dve tekmi pred koncem kvalifikacij ušla Sloveniji za pet točk. Ker je bila tudi Poljska boljša od Severne Makedonije (2:0), je v skupini neznank o tem, kdo se bo uvrstil na EP, konec. Poljska se je že, Avstriji pa to lahko prepreči le še čudež, saj v zadnjih dveh tekmah gosti Severno Makedonijo in gostuje v Latviji.

Slovenija je zasluženo izgubila ključni dvoboj in je tako rekoč brez izstreljenega naboja na euro poslala Avstrijce. V 90 minutah je zmogla komaj en nevaren strel, v vseh drugih prvinah pa je bila slabša. Avstrija je igrala, kolikor je bilo treba. Zmagovalni gol je padel po podaji iz kota.

Avstrijski štoper Martin Hinteregger je opravil odlično delo, Josip Iličić je bil ob njem vso tekmo povsem nemočen. FOTO: Roman Šipić/Delo
Avstrijski štoper Martin Hinteregger je opravil odlično delo, Josip Iličić je bil ob njem vso tekmo povsem nemočen. FOTO: Roman Šipić/Delo


2. polčas

89. minuta:
Zaradi udarca s komolcem je Cüneyt Çakir izključil Denisa Popovića.

87. minuta: Josip Iličić je sprožil prvi neposreden slovenski strel v drugem polčasu. Vratar Stanković je žogo ukrotil.

79. minuta: Še zadnja menjava v slovenski zasedbi. Denis Popović je zamenjal Reneja Krhina. Sloveniji ne uspeva prav nič. Povsem nemočna je in le spremlja "žoganje" Avstrijcev, ki pa tudi ne silijo v napadanje za vsako ceno.

69. minuta: Robert Berić je zamenjal Benjamina Verbiča.

65. minuta:
Slovenija je prvič v drugem polčasu resneje prišla pred avstrijska vrata. Jasmin Kurtič je izsilil kot, v nadaljevanju pa je Zajc streljal s 23 m preko vrat.

61. minuta: Matjaž Kek je ukrepal. Miha Zajc je zamenjal Romana Bezjaka.

59. minuta:
Slovenija je zelo slabo odprla drugi polčas. Je povsem nenevarna. Žoge enostavno ne more zadržati dlje v nogah in sestaviti dve, tri podaje.

48. minuta: Avstrija je nevarnejše odprla tudi drugi polčas, v katerega sta šli obe enajsterici brez igralskih sprememb. Konrad Laimer je zagrozil s strelom s 17 m rahlo z leve strani. Žoga je švignila mimo desne Oblakove vratnice.

1. polčas:

Avstrija je na odmor šla zasluženo s prednostjo. Do gola je bila bolj čvrsta, napadalnejša in močnejša v igri z žogo. Velikih priložnosti si ni priigrala, a je izkoristila lepo podajo iz kota. Slovenija je šele po zaostanku šla bolj odločno in agresivno v boj. Josip Iličić je imel veliko željo, učinek je bil slabši. Preveč je zadrževal žogo, toda ni imel veliko pomoči soigralcev v napadalnih akcijah, v katerih Andraža Šporarja tudi ni bilo moč videti. Avstrijci so se odlično pripravili za naše najnevarnejše igralce. Aktivnejši je bil zgolj Petar Stojanović.

43. minuta:
Po hitrem nasprotnem napadu je imel Michael Gregoritsch dovolj prostora za neoviran strel s 17 m po tleh v levi vratarjev kot, toda njegov poskus ni bil najmočnejši in Oblak je žogo brez težav ujel.

37. minuta: Prekršek za izključitev? Prva sporna odločitev sodnika Cüneyta Çakirja. Romana Bezjaka je na slovenski polovici igrišča s hrbta pokosil Andreas Ulmer. Z visoko dvignjeno nogo je zadel Bezjakovo levo stegensko mišico in si prislužil le rumeni karton.

34. minuta: S tremi zaporednimi koti je Slovenija prvič močno zagrozila in prisilila Avstrijce v panično branjenje.

28. minuta: Strel Jasmina Kurtiča s 25 m, ki ga je gostujoči vratar Cican Stanković zlahka ukrotil, je bil prvi neposreden proti avstrijskim vratom.

je 23. minuta: Roman Bezjak in Petar Stojanović sta sploh prvič poskusila s strelom proti avstrijskim vratom.

22. minuta: Avstrija je zabila gol! Po podaji iz kota z leve strani je bil Stefan Posch najvišji na prvi vratnici in je z glavo preusmeril žogo v daljši vratarjev kot za vodstvo Avstrije z 1:0. Gostje so v zadnjih minuta pletli mrežo okoli slovenskih vrat in izzvali gol.

14. minuta: Jan Oblak preprečil vodstvo Avstrije. Michael Gregoritsch je po desni strani in podaji v kazenski prostor z 12 m sprožil pod prečko, Oblak pa je žogo refleksno odbil. Avstrija je več pri žogi.

10. minuta: V prvih minutah sta bili obe moštvi dokaj previdni. Strela proti vratom še ni bilo.

Slovenski selektor Matjaž Kek je v skladu z želenim ciljem še tretjič v zadnjih štirih tekmah izbral enako začetno enajsterico. V njej je tudi nepogrešljivi zadnji zvezni igralec Rene Krhin, ki ga je zdravniška služba le usposobila za začetek dvoboja s severnimi sosedi, sicer skupno četrtega.

Stefan Posch je odločil zmagovalca in bil zanesljiv tudi v obrambnih nalogah. FOTO: Roman Šipić/Delo
Stefan Posch je odločil zmagovalca in bil zanesljiv tudi v obrambnih nalogah. FOTO: Roman Šipić/Delo


Avstrijski selektor Franco Foda je na klopi za rezervne igralce pustil najmočnejše napadalno orožje, Marka Arnautovića. Ali le zaradi taktičnih razlogov, ker naj še ni povsem zacelil poškodbe in bi ga lahko uporabil, če bi tekla voda v grlo, ali zgolj za strah? Največji zvezdnik Davida Alaba zaradi poškodbe sploh ni dopotoval v Slovenijo.

Polne Stožice. FOTO: Jernej Suhadolnik/Delo
Polne Stožice. FOTO: Jernej Suhadolnik/Delo



 

Slovenija : Avstrija 0:1 (0:1)


Štadion Stožice, gledalcev 15.108, sodnik Cüneyt Çakir (Turčija).

Strelec: 0:1 – Posch (22).

Slovenija: Oblak, Stojanović, Struna, Mevlja, Balkovec, Krhin (od 79. Popović), Bezjak (od 61. Zajc), Iličić, Kurtić, Verbič (od 69. Berič), Šporar.

Avstrija: Stanković, Posch, Dragović, Hinteregger, Ulmer, Baumgarlinger, Ilsanker, Lazaro (od 88. Trimmel), Sabitzer (od 90. Kainz), Laimer, Gregoritsch (od 83. Oinisivo).

Rdeči karton: Popović (89).

Druga tekma – Poljska : Severna Makedonija 0.2 (Frankowski, Milik).

Vrstni red: Poljska 19, Avstrija 16, Slovenija in S. Makedonija po 11, Izrael 8, Latvija 0.


Drugi današnji izidi

skupina C
– Belorusija : Nizozemska 1:2 (Dragun; Wijnaldum 2), Estonija : Nemčija 0:3 (Guendogan, Mets avt., Werner); vrstni red: Nizozemska in Nemčija po 15, S. Irska 12, Bleotrusija 4, Estonija 1.

skupina E –

Madžarska : Azerbajdžan 1:0 (Korhut), Wales : Hrvaška 1:1 (Bale; Vlašić); vrstni red: Hrvaška 14, Madžarska 12, Slovaška 10, Wales 8, Armenija 1.

skupina I –

Kazahstan : Belgija 0:2 (Batshuayi, Meunier), Ciper : Rusija 0:5 (Čerišpev 2, Ozodev, Dzjuba, Golovin), Škotska : San mMarino 6:0 (McGinn 3, Shankland, Findlay, Armstrong); vrstni red: Belgija 24, Rusija 21, Ciper 10, Škotska 9, Kazahstabn 7, San Marino 0.

Komentarji: