Kvalifikacije za Euro 2020: Nasprotniki Poljska, Avstrija, Izrael, Makedonija in Latvija

Ples kroglic v Dublinu je določil, da se bo slovenska reprezentanca za evropsko prvenstvo borila v skupini G.

Objavljeno
02. december 2018 12.45
Posodobljeno
02. december 2018 13.12
Matjaž Kek se je na veliko navdušenje javnosti vrnil na klop slovenske reprezentance. Jo bo popeljal tudi na evropsko prvenstvo 2020? FOTO: Leon Vidic/Delo
N. Gr.
N. Gr.
Dublin - Slovenska delegacija je na žreb skupin za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 dopotovala z novim selektorjem. Ob velikem navdušenju javnosti je Nogometna zveza Slovenije pričakovano ustoličila Matjaža Keka, v drugem mandatu na selektorskem stolčku pa ga čaka zahtevna naloga.

Josip Iličić sicer res igra v življenjski formi, njegov predhodnik Tomaž Kavčič je pomladil izbrano vrsto, Kek pa jo bo moral povezati v delujočo celoto, ki bo funkcionirala tudi na igrišču, ne le na papirju. Še vedno ostaja odprto vprašanje reprezentančne prihodnosti Jana Oblaka, pa Kevina Kampla ... Vse to so vprašanja, ki jih bo moral Kek rešiti do prvih kvalifikacijskih tekem marca prihodnje leto. 

Slovenija je žreb dočakala v četrtem od šestih bobnov, obetale so se ji različne možnosti, od povsem jugoslovanske skupine do skupine smrti, ki bi (vsaj) trikrat napolnila Stožice. Ples kroglic je bil tokrat Slovencem zelo naklonjen, namenil jim je skupino G s Poljsko, Avstrijo, Izraelom, Makedonijo in Latvijo.

Skupina G je za Slovence zelo blizu najboljšemu možnemu scenariju, sicer v Stožice (in morda Ljudski vrt) ne bodo prišle najmočnejše reprezentance Evrope in največji zvezdniki, a so hkrati vsaj na papirju premagljivi vsi nasprotniki. Najvišje kotira Poljska z Robertom Lewandowskim, tudi Avstrijci so močan tekmec, a bi jih Slovenija v najboljši izvedbi lahko premagala. Reprezentanca se je izognila zahtevnim gostovanjem na severu Evrope, kjer so v preteklosti zelo težko prihajali do točk, ob tem pa tudi gostovanja niso tako oddaljena, da Slovenci ne bi imeli podpore na štadionih, kjer bodo gostovali, če bodo še vedno v igri za uvrstitev na Euro. 

Med evropskimi velikani so imeli največ sreče pri žrebu Angleži, tudi Hrvatje so dobili zelo premagljivo skupino, zanimiva bo skupina C z Nemčijo in Nizozemsko, skupini F in H pa bosta zelo izenačeni v boju za vozovnice za evropsko prvenstvo. 

Evropsko prvenstvo bo potekalo v 12 državah na stari celini, iz vsake kvalifikacijske skupine se bosta ne Euro neposredno uvrstili dve ekipi, ob njih pa še štirje zmagovalci zaključnih turnirjev lige narodov. 
 
Kvalifikacijske skupine za Euro 2020:
Skupina A:
 
Anglija
Češka
Bolgarija
Črna gora
Kosovo
 
Skupina B:
 
Portugalska
Ukrajina
Srbija
Litva
Luksemburg
 
Skupina C:
 
Nizozemska
Nemčija
Severna Irska
Estonija
Belorusija
 
Skupina D:
 
Švica
Danska
Irska
Gruzija
Gibraltar

Skupina E:
 
Hrvaška
Wales
Slovaška
Madžarska
Azerbajdžan
 
Skupina F:
 
Španija
Švedska
Norveška
Romunija
Ferski Otoki
Malta
 
Skupina G: 
 
Poljska
Avstrija
Izrael
Slovenija
Makedonija
Latvija
 
Skupina H: 
 
Francija
Islandija
Turčija
Albanija
Moldavija
 
Skupina I: 
 
Belgija
Rusija
Škotska
Ciper
Kazahstan
San Marino
 
Skupina J:
 
Italija
Bosna in Hercegovina
Finska
Liechtenstein
Grčija
Armenija