Po le enem izstreljenem naboju slovo Olimpije

V povratnem dvoboju 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov so se Ljubljančani s Qarabagom razšli brez zadetkov.
Objavljeno
18. julij 2018 18.49
Posodobljeno
18. julij 2018 21.24
Rok Kronaveter je zapravil prvo Olimpijino priložnost. Foto NK Olimpija/SPS
J. P.
J. P.
Baku – Nogometaši Olimpije bi morali v povratnem dvoboju prvega kola kvalifikacij za ligo prvakov nujno zadeti, če bi še želeli upati na preživetje med evropsko elito. A so bili daleč od doseženega gola. Na gostovanju pri azerbajdžanskem Qarabagu, ki je bil z 1:0 boljši že minuli teden v stožiškem dvoboju, so enkrat samkrat sprožil v okvir nasprotnikovih vrat, ko je v 57. minuti poskusil branilec Dino Štiglec, a se je čuvaj mreže Vagner izkazal. Sicer pa so bili prodornejši in nevarnejši gostitelji, ki so si z neodločenim izidom brez zadetkov (0:0) zagotovili napredovanje in dvoboj proti albanskemu šampionu Kukesu. Olimpijo, ki je obračun ponovno končala z zgolj desetimi možmi na igrišču po drugem rumenem kartonu Marka Gajića, pa čaka nadaljevanje stopničko nižje, v kvalifikacijah za evropsko ligo, v katerih ji bo nasproti stal predstavnik Severne Irske Crusaders.


POTEK DVOBOJA


Z izjemo uvodnih minut, ko je Olimpija, ki je za preživetje nujno potrebovala zadetek, poskusila napadati in si že v osmi minuti ustvarila obetavno priložnost, a je Rok Kronaveter usekal prek vrat, so v prvem polčasu na igrišču kraljevali gostitelji. Sploh v drugi polovici, v 29. minuti je tako po odlični podaji Maksima Medvedjeva ostro pred nasprotnikov gol v zadnjem trenutku nevaren položaj z izbijanjem žoge razrešil Dino Štiglec. Pred tem sta ljubljanski obrambi zagrozila tudi Mahir Madatov in Simeon Slavčev, a je bil prvi z razdalje nekoliko premalo natančen, poskus drugega pa so zmaji blokirali. Gostitelji so bili do glavnega odmora skoraj dvetretjinsko pri žogi in dvakrat tudi preverili reflekse Aljaža Ivačiča, medtem ko niso varovanci Ilije Stolica niti enkrat ustrelili v okvir vrat. Zaradi hude vročine je sredi prvega polčasa sodnik odredil več kot minutni odmor za osvežitev.

Prvi so se po glavnem odmoru v priložnosti znašli Ljubljančani, v 57. minuti je poskusil Štiglec, a se je vratar Vagner izkazal. To je bil tudi edini strel slovenskih prvakov na gol v celotnem dvoboju. Njihov poskus pritiska je Qarabag hitro nevtraliziral z nevarnima poskusoma Slavčeva in Michela, ki pa sta bila za odtenek premalo natančna. Šele v končnici je spet nekoliko bolj pritisnila tudi Olimpija, ki si je priigrala nekaj kotov, vendar pa podaljškov ni znala izsiliti. Obračuna, podobno kot že v Stožicah, ni končala z vsemi možmi v igri, v peti minuti sodnikovega dodatka je namreč še drugič porumenel Marko Gajić in moral rahlo predčasno v slačilnico, to je bil že drugi rdeč karton za Olimpijine igralce v dveh dvobojih. V drugem polčasu je priložnost za dokazovanje dobil tudi zadnji novinec Matic Črnic, ki je v igro vnesel nekaj dodatne energije, a ni zmogel spremeniti poteka dvoboja.


QARABAG : OLIMPIJA 0:0 (0:0)


Qarabag (4-2-3-1): Vagner, Maksim Medvedjev, Jakub Rzezniczak, Badavi Gusejnov, Wilde-Donald Guerrier, Simeon Slavčev, Jošgun Dinijev, Dani Quintana (od 42. Filip Ozobić), Michel, Abdellah Zoubir, Mahir Madatov (od 90. Ansi Agolli).

Olimpija (4-1-4-1): Aljaž Ivačič, Dino Štiglec, Marko Gajić, Aris Zarifović, Frank Bagnack (od 74. Branko Ilić), Tomislav Tomić, Stefan Savić (od 46. Matic Črnic), Daniel Avramovski, Marko Putinčanin, Kingsley Boateng, Rok Kronaveter (od 72. Danijel Miškić).