"Lahko zgolj prosimo za podporo, smo tiho in vadimo"

Slovenci so bili na nogometnem štadionu Ullevaal opazno potrti, toda opazili so več pozitivnih premikov.
Fotografija: Na štadionu Ullevaal, čudovitem nogometnem objektu z 28.000 sedeži, ki je le pet kilometrov oddaljen od središča za smučarske skoke v Hollmenkolnu, so bili Slovenci opazno potrti in redkobesedni.
Odpri galerijo
Na štadionu Ullevaal, čudovitem nogometnem objektu z 28.000 sedeži, ki je le pet kilometrov oddaljen od središča za smučarske skoke v Hollmenkolnu, so bili Slovenci opazno potrti in redkobesedni.

Oslo – Kaj bodo storili Slovenci po gostovanju v Oslu, na katerem so ostali praznih rok, in to uporabili jutri zvečer na severu Ljubljane proti Cipru? O tem smo se pogovarjali z najmlajšim članom jate Jako Bijolom in s fantom, ki je bil v norveški metropoli odgovoren za gole – Andražem Šporarjem.

Kavčič je napovedal spremembe za tekmo s Ciprom.
Kavčič je napovedal spremembe za tekmo s Ciprom.


Na štadionu Ullevaal, čudovitem nogometnem objektu z 28.000 sedeži, ki je le pet kilometrov oddaljen od središča za smučarske skoke v Hollmenkolnu, so bili Slovenci opazno potrti in redkobesedni. Najprej je potegnil črto pod Oslo in se ozrl v jutrišnjo tekmo s Ciprom prav selektor Tomaž Kavčič.


Kavčič: Vemo, kako nad Ciper


"Seveda smo razočarani, toda iz Osla smo povlekli tudi več pozitivnih zaključkov. Krasil nas je velik motiv, fantje so izžarevali veliko volje, ni pa lahko, veliko je novincev in mladih obrazov. Dogajajo se nam padci zbranosti. Gol smo prejeli v najmanj dobrodošlem trenutku tekme, tik pred koncem prvega polčasa. V takšnem položaju je težko oditi v slačilnico. Vem, kaj nas čaka proti Cipru in kako zmagati," je zatrdil Kavčič in napovedal rahle spremembe.



Zgovoren je bil tudi Jaka Bijol, debitant v članski reprezentanci, ki je poleti kot meteor zablestel v majici moskovskega kluba CSKA pri komaj 19 letih. Članska reprezentanca resda predstavlja najvišjo raven (nogometne) odgovornosti, večjo tudi od tekme z madridskim Realom, ki so jo nedavno dobili Moskovčani v ligi prvakov.



»Vsak je vesel prve tekme za Slovenijo, čeprav bi jaz raje videl, da bi zmagali.Vendarle smo zaznali boljšo Slovenijo kot pred mesecem, ekipa se opazno dviguje, na igrišču nismo delovali slabo, v tekmo smo krenili dobro,« je ocenil fant iz Vuzenice, ki je po prvem polčasu zamenjal Lea Štulca, in dodal: »Ko bomo prav vsi dodali še malo več, bodo prišli tudi rezultati kot zasluga celotnega kolektiva. Ne moremo se namreč zanašati na individualno kakovost, saj smo v ekipi številni novinci in nihče nima zagotovljenega statusa.«


Bijol: Iličić spremenil vse


Bijol je dodal, da izstopajo le redki posamezniki, logično je izpostavil Josipa Iličića, ki je tudi s četrtino moči opazno dvignil konkretnost slovenske igre v napadu. »V drugem polčasu ste lahko tudi sami videli, da smo močno pogrešali še kakšnega igralca s potezo več, saj občasno nismo premogli prave zamisli, kako priti do norveških vrat. Po vstopu Iličića je bilo drugače. 'Jojo' zna zadržati žogo v naši posesti, posledično se igra preseli na tekmečevo polovico, ekipa takoj lažje zadiha in pridobi samozavest. Prej se je težko sprostiti, saj nenehno igraš pod določenim pritiskom tekmeca,« je dodal Bijol.

"Po vstopu Iličića je bilo drugače. 'Jojo' zna zadržati žogo v naši posesti, posledično se igra preseli na tekmečevo polovico, ekipa takoj lažje zadiha in pridobi samozavest. Prej se je težko sprostiti, saj nenehno igraš pod določenim pritiskom tekmeca,« je dodal Jaka Bijol (z žogo).
"Po vstopu Iličića je bilo drugače. 'Jojo' zna zadržati žogo v naši posesti, posledično se igra preseli na tekmečevo polovico, ekipa takoj lažje zadiha in pridobi samozavest. Prej se je težko sprostiti, saj nenehno igraš pod določenim pritiskom tekmeca,« je dodal Jaka Bijol (z žogo).


V tej sezoni je zbral že 820 minut igre za sloviti klub z vojaško obarvano preteklostjo, igral je tudi obe tekmi CSKA v ligi prvakov. Bijol ni želel razkrivati tematike pogovorov iz slačilnice, povedal je le, da se ni smiselno pogovarjati in da bo to lažje po opravljeni videoanalizi tekme iz Osla. Ni ga zapustil optimizem, saj je po prihodu v jato spoznal, kako se fantje trudijo za pozitiven rezultat: »Prej sem bil tudi sam občasno pod vtisom javnosti, ki seveda ne more vedeti, kako močno tu živimo za velik dosežek. Lepo bi bilo, če bi nas navijači podprli v Stožicah, čeprav vem, v kakšnem položaju se nahajamo.«

Vsi vedo, da mora Ciper jutri »pasti« v Ljubljani, tudi Bijol, ki s svojo premiero v Oslu ni bil najbolj zadovoljen. »Nisem se počutil najbolje, vsak potrebuje čas za popolno prilagoditev na novo moštvo. Veliko podrobnosti namreč odloča o tem, kdaj bo nek igralec pokril določen prostor na igrišču, koga bo pokril in koga ne, na katero žogo bo stekel in podobno. To zahteva svoj čas,« je dodal.


Šporar: Lahko bi pokazali več "jajc"


Bogatejši za pet let izkušenj je Ljubljančan Andraž Šporar, prvi nesrečnik nedavne tekme na Cipru, saj so mu sodniki tik pred koncem tekme v Nikoziji razveljavili regularen gol pri rezultatu 1:1. V Oslu ni dobil veliko uporabnih žog, po tekmi je bil razumljivo slabe volje.

Benjamin Verbič je izpustil tokratni zbor slovenske reprezentance, Andraž Šporar (desno) je igral vso tekmo v Oslu.
Benjamin Verbič je izpustil tokratni zbor slovenske reprezentance, Andraž Šporar (desno) je igral vso tekmo v Oslu.


»V slačilnici je vladala zgolj tišina. Nahajamo se v obdobju, ko nam ne steče, zato težko povemo kaj pametnega po tekmah, kakršna je bila v Oslu. Na računu nimamo točke,« je bil opazno potrt »Špoki«, v tej slovaški sezoni strelec 14 golov v majici Slovana iz Bratislave. Nato je dodal: »Na takšne večere ne moremo pričakovati pet stoodstotnih priložnosti, lahko pa bi igrali bolj pogumno, Norvežani namreč na nas niso vršili vrhunskega presinga, lahko bi pokazali malo več 'jajc',« je opozoril 24-letnik.

Šporar se je pred jutrišnjo tekmo na »njegovem« štadionu v Stožicah obrnil tudi na javnost in navijače. »Trenutno smo v podobnem položaju, v kakršnem so bili Norvežani leta 2013, ko smo jih zmleli v Mariboru. Norvežani so pet let zatem selekcionirani, uigrani in zreli … Navijače prosim, naj nas podprejo. Verjemite mi, da smo igralci po porazih najbolj razočarani. V sebi vemo, da zmoremo več, toda v nogometu gre za dolgotrajen proces zorenja. Lahko le prosimo za podporo, smo tiho, vadimo in upamo na boljše dni in rezultate,« je dodal Šporar.

Preberite še:

Komentarji: