Legionarja Španiji priigrala peti naslov

V finalu evropskega prvenstva nogometnih reprezentanc do 21 let branilci naslova Nemci izgubili z 1:2. Naslednje EP v Sloveniji in na Madžarskem.

Objavljeno
30. junij 2019 23.01
Posodobljeno
30. junij 2019 23.06
Španija je evropsko prvenstvo začela s porazom proti Italiji, končala pa z zmago proti Nemčiji. Junaka za peti naslov sta bila strelca Dani Olmo (v sredini) in Fabian Ruiz (desno). FOTO: Reuters
Ljubljana - Samo v zadnjih minutah finalne tekme 22. evropskega prvenstva selekcij do 21 let je Nemčija ogrozila zmagoslavje Španije, ki je bila boljša z 2:1 (1:0) in je zasluženo osvojila peto zvezdico, s čimer je ujela Italijo po številu naslovov evropskega prvaka v tej starostni kategoriji.

Španski nogometni upi so bili od prve minute odločnejši in so tudi pri vodstvu z 2:0 zamudili priložnost, da bi v bliskovitih nasprotnih napadih že veliko prej razblinili vse dvome o zmagovalcu.

image
Po vzoru Američanke Kinsey Wolanski, ki je ”polepšala” finale lige prvakov, je na štadionu Friuli v Vidmu tudi finalno tekmo najboljših evropskih upov zaznamovala mična ljubiteljica nogometa. FOTO: Reuters


Junaka pri Španiji sta bila igralca, ki ne prihajata iz španske lige ali enega od najmočnejših klubov. Strelec prvega gola v 7. minuti Fabian Ruiz je član italijanskega Napolija, drugega je v 69. minuti dosegel Dani Olmo, zadnja štiri leta član zagrebškega Dinama. Olmo je bil s 3 goli tudi prvi strelec Španije na prvenstvu, čeprav je zaključni turnir začel kot rezervni igralec. Po uvodnem porazu z Italijo z 1:3 ni več izpustil tekme.

Kanček upanja je Nemčiji v 88. minuti z golom za 1:2 vlil Nadiem Amiri.

Naslednje evropsko prvenstvo do 21 let, na katerem bo tekmovalo 16 reprezentanca (zdaj 12), bosta čez dve leti (2021) skupaj gostili Slovenija in Madžarska.

Finale – Španija : Nemčija 2:1 (1:0, Ruiz, Olmo; Amiri).