Leicester potrdil, da je njihov lastnik umrl v nesreči helikopterja

Iz nogometnega kluba Leicester so potrdili, da je lastnik Vichai Srivaddhanaprabha umrl v nesreči po sobotni tekmi angleškega državnega prvenstva.
Fotografija: Lastnik Leicestra Vichai Srivaddhanaprabha je v tragični nesreči izgubil življenje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lastnik Leicestra Vichai Srivaddhanaprabha je v tragični nesreči izgubil življenje. FOTO: AFP

O strmoglavljenju helikopterja, ki je vzletel z zelenice štadiona King Power po tekmi angleškega državnega prvenstva med Leicestrom in West Hamom, smo že poročali, danes zvečer pa so iz kluba potrdili, da je v nesreči umrl tudi njihov lastnik, Tajec Vichai Srivaddhanaprabha. 

»Z globokim obžalovanjem in zlomljenim srcem sporočamo, da je naš predsednik Vichai Srivaddhanaprabha, umrl v tragični nesreči helikopterja v soboto zvečer. Na krovu je bilo pet oseb, ki so ob trku helikopterja s tlemi izgubile življenje. V tem trenutku so naše misli z družinami umrlih, vsi smo utrpeli veliko izgubo,« so pri Leicestru zapisali v sporočilu za javnost. 

Navijači pred klubom že cel dan odlagajo cvetje v spomin na žrtve. FOTO: AFP
Navijači pred klubom že cel dan odlagajo cvetje v spomin na žrtve. FOTO: AFP


Šestdesetletni Vichai Srivaddhanaprabha je bil eden najbogatejših Tajcev, Leicester je kupil leta 2010 in bil v klubu zelo priljubljen, pod njegovim vodstvom je klub leta 2015 senzacionalno osvojil tudi naslov angleškega državnega prvaka. Iz kluba so še sporočili, da so odpovedali tudi torkovo tekmo ligaškega pokala proti Southamptonu. 





V javnost zdaj prihajajo nekatere podrobnosti iz dokaj skrivnostnega življenja 61-letnega milijarderja.

Vichai Srivaddhanaprabha, po Forbesu peti najbogatejši Tajec kitajskega rodu, katerega premoženje je ocenjeno na 4,3 milijarde evrov, je v Londonu živel na visoki nogi. Ljubil je vrhunsko vino, igre na srečo in polo, s tem pa se je prebil v najvišje kroge britanskega, tudi dvornega življenja, poročajo britanski mediji. S člani kraljeve družine, denimo, se je pogosto udeleževal turnirjev v polu, konje pa je gojil na drugem posestvu, v Berkshirju, kamor je imel prav tako navado poleteti s svojim helikopterjem.

Medtem ko je bilo njegovo britansko življenje brezmadežno, je imel uspešni poslovnež na Tajskem malce drugačen sloves. Leta 1989 je tam ustanovil družinsko podjetje King Power – v njem so sodelovali njegovi štirje otroci –, ki se je v času največjega vzpona množičnega tajskega turizma pečalo s sumljivimi brezcarinskimi posli, Srivaddhanaprabha pa je z njimi na hitro obogatel.

Bogataš, ki v Britaniji ni dajal intervjujev, je nerad govoril o svojem delu, a tako na Tajskem kot v VB je veljal za radodarnega dobrodelneža. Svoje bogastvo je Srivaddhanaprabha – ime pomeni 'luč rastoče slave' –, kot se spodobi, vračal lokalni skupnosti. Tik pred smrtjo je denimo lokalni bolnišnici podaril milijon funtov. »Njegova družina je pri prebivalcih Leicestra zelo, zelo priljubljena. Radi ga imajo zaradi vsega, kar je naredil za nogometni klub in za mesto,« je ob Srivaddhanaprabhovi smrti dejal vodja navijačev Leicestra Cliff Ginetta.

Nogometni zanesenjaki ga ljubijo tudi zaradi majhnih gest, s katerimi je pokazal svojo predanost klubu. S Tajske je denimo pripeljal menihe, ki naj bi nogometašem prinesli srečo, zvestim navijačem, ki so prišli od daleč, da bi spodbujali svoj klub, pa je pred stadionom nemalokrat razdelil pijačo ali jim privoščil kar zajtrk.

Komentarji: