Liverpool in Chelsea za lovoriko, Stephanie Frappart za zgodovino

Francozinja bo na današnjem evropskem superpokalu (21) kot prva ženska v zgodovini sodila na moški tekmi najvišje ravni.

Objavljeno
14. avgust 2019 14.15
Posodobljeno
14. avgust 2019 15.23
Manuela Nicolosi, Cüneyt Cakir, Stephanie Frappart in Michelle O'Neill je sodniška ekipa, ki bo drevi premaknila še en mejnik. FOTO: Reuters
Evropski superpokal je evropska lovorika z najmanjšo težo, dvoboj zmagovalcev lige prvakov in evropske lige, to pot sta to Liverpool in Chelsea, je predvsem uvod v pravo evropsko sezono. Kljub temu bodo drevi v Istanbulu (21) pisali nogometno zgodovino. Na tej ravni bo prvič na moški tekmi pravico delila sodnica –  35-letna Francozinja Stephanie Frappart.

Najboljša nogometna sodnica na svetu, ki je letos vodila tudi finale SP za ženske, je bila tako zadnje dni deležna izjemne pozornosti, saj bo drevi skupaj s pomočnicama, 38-letno rojakinjo Manuelo Nicolosi in 41-letno Irko Michelle O'Neill, podirala tabuje. Ženske bodo sodile nekaterim najboljšim nogometašem na svetu in to v Turčiji, ki ne slovi po enakopravnem odnosu do nežnejšega spola.

In kako je padla ta odločitev? »Zamisel se je porodila med SP za ženske, nato smo jo na prvem sestanku hitro potrdili. Stephanie je prestala številne preizkuse. Dokazala je, da je močna tako telesno kot psihično. Zaslužila si je to priložnost in upam, da bo ta zgodovinski večer, ki ga bodo spremljali milijoni gledalcev po vsem svetu, navdahnil tudi druge ženske, da se posvetijo sojenju nogometnih tekem,« je povedal Roberto Rosetti, šef sodnikov pri Uefi, ki je v sodniško ekipo vključil tudi moškega. Četrti sodnik bo Turek Cüneyt Cakir. »Za nas pri sodniškem delu ni razlike med moškimi in ženskami. Vsi smo sodniki, spol tu ne šteje,« je Cakir podprl kolegice.

image
UEFA/Pool via REUTERS Stephanie Frappart (druga z desne) se je po besedah šefa Uefinih sodnikov Roberta Rosettija na testiranjih odrezala bolje kot številni sodniki. FOTO: Reuters


Vzpodbudne besede ji je namenil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin: »Upam, da bosta znanje in predanost, ki ju Stephanie kaže v karieri, navdih milijonom žensk po vsej Evropi. Upam, da bo pokazala, da ni ovir, če si močno želiš uresničiti svoje sanje.«


Naj sodijo o piščalki ne o spolu

 
Sodniška zvezdnica večera je sicer že vajena premikanja mejnikov. Kot prva ženska je leta 2014 sodila na tekmi francoske moške 2. lige, letos je debitirala tudi v 1. ligi. Kljub temu bo istambulski večer preizkušnja kariere, ki jo je začela že pri 18 letih, ko je opustila igranje nogometa.

»Ne bom se pretvarjala, da ta večer ne bo nič posebnega. Sojenje na tej tekmi spreminja moje življenje. Doslej so me poznali samo v Franciji, zdaj postajam znana po vsem svetu. Nisem zaskrbljena in ni me strah, tudi zato, ker sem z intenzivnimi pripravami zmanjšala napetost. Dokazati moramo, da smo moškim enakovredne v vseh pogledih: telesno, tehnično in taktično. Sojenje na moški tekmi, četudi na tako visoki ravni, me ne bo iztirila, saj sem že sodila tako v 1. kot 2. francoski ligi, poleg tega pa so pravila za moške povsem enaka kot za ženske,« samo zavestno deluje Stephanie Frappart. 

image
UEFA/Pool via REUTERS Stephanie Frappart ima že izkušnje s sojenjem tekem v francoski moški ligi. FOTO: Reuters


Ob tem se tudi zaveda, da bo pod drobnogledom vsaj toliko, če ne še bolj, kot nogometaši obeh moštev. »V veliko čast mi je, da so me izbrali za odrtje neke nove dobe. Lepo je to deliti s kolegicama Manuelo in Michelle. Pripravljena sem za vse. Pred tekmo so vsi radovedni, vsi nam želijo dobro, a če bomo na igrišču delale napake, nas bodo kritizirali. Želim si le eno, naj o meni sodijo kot o sodnici, 'piščalki' in ne kot ženski,« je še povedala Frappartova.