Liverpool ušel Cityju, a sledi mu Tottenham

Cristiano Ronaldo rešil Juventus pred prvim porazom v sezoni serie A pri Atalanti. Josip Iličić igral do 77. minute.
Fotografija: Slovenski reprezentant Josip Iličić (levo) je okusil tudi obrambne sposobnosti hrvaškega zvezdniškega napadalca pri Juventusu Maria Mandžukića. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Slovenski reprezentant Josip Iličić (levo) je okusil tudi obrambne sposobnosti hrvaškega zvezdniškega napadalca pri Juventusu Maria Mandžukića. FOTO: AFP

Na najslavnejši angleški nogometni tribuni Kop na Anfieldu v Liverpoolu že odmeva: »Osvojili bomo prvenstvo!« Na polovici premier league, po 19 kolih, si navijači Liverpoola res lahko dajo duška in napovedujejo šampionsko zvezdico, ki se jim izmika že 28 let. Rutinska zmaga s 4:0, 16. v sezoni, štirje različni strelci, dvanajsta tekma brez prejetega gola in 6 točk naskoka pred prvim zasledovalcem je bilanca vodilnega moštva.

Namesto Manchester Cityja je zdaj v vlogi št. 2 in prvega Liverpoolovega zasledovalca Tottenham. V štirih dneh je favorizirana četa Pepa Guardiole prejela dve zaušnici, Crystal Palaceovi je sledila še Leicestrova. Liverpool in Tottenham sta izdatno izkoristila spodrsljaja tekmeca. Londončani so bili še posebej impresivni in so na pritiske angleške javnosti, da bi Joseja Mourinha na klopi Manchester Uniteda po koncu sezone zamenjal Mauricio Pochettino, v zadnjih tekmah odgovoril silovito: najprej so zabili pol ducata golov Evertonu, včeraj pa so se v 70. minuti ustavili pri »petardi« Bournemouthu. Argentinec na klopi londonskega moštva je ta trenutek morda celo najbolj zaželen »coach« na svetu.

Jürgena Kloppa Cityjevi zdrsi niso zavedli. Nemec je spomnil na peklenski teden.

»Šest točk prednosti ne pomeni nič. Naslednji tekmi igramo proti Arsenalu in Cityju. Lepo je, da imaš 6 točk prednosti, ali 7, ampak to je tudi vse,« je razmišljal Klopp, ki je opozoril na zmotno veselje, ko so se ob koncu tekme zaradi Leicestrovega gola zatresle tribune.

»Ko sem slišal navijače, se mi je zdelo prijetno. Ampak očitno nihče nikomur na tribunah ni povedal, da je Tottenham zmagal s 5:0.«

Hrvaški Liverpoolov branilec Dejan Lovren je s projektilom načel mrežo gostov iz Newcastla. FOTO: AFP
Hrvaški Liverpoolov branilec Dejan Lovren je s projektilom načel mrežo gostov iz Newcastla. FOTO: AFP


Tottenhamu nemara celo najbolj ustreza razpored tekem v naslednjih dneh in ne bi bilo presenečenje, če bi po 3. januarju, ko se bosta v Manchestru pomerila tretji in prvi, na vrhu lestvice že delal družbo Liverpoolu. V primerjavi z rdečimi na naslov angleškega prvaka Tottenham čaka dvakrat toliko, 57 let. Pochettino, sicer učenec Marcela Bielse, še enega argentinskega čudodelca na Otoku in trenerja vodilnega drugoligaša Leedsa, ne kaže evforije.

»Nisem bil negativen, ko nas je premagal City in smo bili šele peti, niti zdaj nisem pozitiven. Poskušam ohranjati čustveno ravnotežje,« je povedal Pochettino.

Tottenham bo v soboto gostil Wolverhampton, Liverpool bo igral derbi z Arsenalom, Manchester City pa bo v nedeljo gostoval pri Southamptonu.

 Infografika Delo
 Infografika Delo


Juventus ujel točko z igralcem manj


Juventusu se načrt v Bergamu ni povsem izšel, a se je z zadovoljstvom vrnil v Torino s točko. Cristiana Ronalda trener Massimiliano Allegri ni mogel spočiti, saj je bil Juventus na pragu prvega poraza. V 65. minuti je v igro vstopil Portugalec, v 77. minuti je domači trener Gian Piero Gasperini zamenjal našega reprezentanta Josipa Iličića in se bržčas uštel. Ronaldo je bil v 78. minuti najspretnejši pred domačimi vrati, izenačil je na 2:2, Atalanta pa je bila v finišu z igralcem več brez enega od najustvarjalnejših nogometašev.



 

Komentarji: