Liverpool že sklatil z vrha, tekmecev v Angliji (še) ne

Vodilni angleški klub Leicester unovčil remi Tottenhama in Arsenala.

Objavljeno
06. marec 2016 22.38
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Vse več nogometnih navijačev na Otoku verjame, da lahko vodilni Leicester City odbije vse napade tekmecev in se prvič v 132-letni zgodovini kluba dokoplje do najbolj čislane lovorike v angleškem športu. »Lisice« bodo v zadnjih devetih kolih branile pet točk prednosti pred Tottenhamom in še tri več pred Arsenalom.

Sedanji predsednik Olimpije Milan Mandarić avgusta 2010 najbrž ni predvideval, da bo njegov tedanji klub Leicester City čez pet let krojil angleški vrh. Tajski investitor, ki je tedaj izplačal Mandarića, se je še lani v tem času spogledoval s selitvijo v 2. angleško ligo, po 29. kolu (od 38) sezone 2015/16 pa zaseda vrh premier league. Konec tedna so se namreč »lisice« še za dodatni točki odlepile od najbližjih zasledovalcev Tottenhama in Arsenala, ki sta se v londonskem derbiju razšla brez zmagovalca. Tudi na gostovanju v Watfordu je moštvo Claudia Ranierija prišlo do zmage na že viden način: s čvrsto igro, tesnim pokrivanjem tekmeca in mojstrovino enega od dveh ustvarjalnih igralcev. Edini gol je namreč mojstrsko zabil Riyad Mahrez.

Zgodba alžirskega reprezentanta je naravnost holivudska. Fanta, ki se je pred 25 leti rodil v eni od pariških četrti, so še lani obtoževali, da si je leta 2014 plačal članstvo v alžirski reprezentanci, ki je blestela na mundialu v Braziliji. V tej sezoni je drugače; Mahrez je gonilna sila Leicestra ob angleškem reprezentantu Jamieju Vardyju, s katerim ga veže na las podobna zgodba o dovčerajšnjem grdem račku, ki se je v drugem delu kariere prelevil v laboda. Gol, s katerim je klubu priigral tri točke v Watfordu, je bil njegov 15. v sezoni, v kateri je zbral tudi enajst podaj. In zanimivo, 73 odstotkov teh golov je zabil na gostovanjih.

Mahrez ni spravil v delirij le navijačev Leicestra, pač pa tudi rojake v domovini. Pred to sezono je bil najbolj priljubljeni klub v Alžiriji Liverpool, a je njegov primat prevzel Leicester, tekme angleške premier league pa so postale veliko bolj gledane tudi od tekem alžirskega in francoskega DP, kar je skoraj neverjetno. V Alžiru in drugih mestih tako rekoč ni možno dobiti originalne majice Leicestra s številko 26, saj so Alžirci razgrabili zaloge primerkov po 60 evrov, tako priljubljen je postal Riyad Mahrez.

Vseh seveda ni zajela evforija, med najglasnejšimi, ki opozarjajo na previdnost, pa je kakopak Claudio Ranieri, eden najbolj izkušenih trenerjev v Evropi. »O naslovu prvaka naj sanjajo navijači, jaz le trdo delam in to navado prenašam na svoje igralce. Sanje navijačev in garanje vseh nas – to je morda zmagovita kombinacija. Toda verjemite mi, da ne razmišljamo o drugem kot o našem naslednjem tekmecu, to je Newcastle. Pričakujem le še eno od najzahtevnejših bitk,« je napovedal Ranieri. Italijan je ob tem pomiril navijače kluba, ko je komentiral odhod Mahreza iz igre v 85. minuti tekme. Zdelo se je namreč, da ga je izdala stegenska mišica. »Šlo je za krč,« je zatrdil.

Kakorkoli, Leicestrovi tekmeci seveda niso zmetali pušk v koruzo, do konca sezone je na voljo 27 točk, Manchester City jih lahko teoretično osvoji celo 30. »Prav vsi kandidati za naslov prvaka bodo do zadnjega kola izgubili nekaj točk, to je realnost in tako je vselej. Iz kola v kolo bo naraščal pritisk tako na vodilni Leicester kot na oba londonska kluba, ki v zadnjih letih nista vajena takšnih bitk. Mi se v takšnem položaju znajdemo odlično in premoremo največ izkušenj, zato sem optimist. Le zmagovati moramo tekmo za tekmo,« je prepričan trener Manchester Cityja Manuel Pellegrini. »Strinjam se s kolegom, da bo do konca še veliko nepredvidljivih popoldnevov,« je Čilencu pozneje prikimal Ranieri. Morda pa bo Leicester res unovčil dejstvo, da je med vsemi kandidati edini povsem osredotočen le na tekme v premier league.