Maradona poljubil Peleja, Messi čaka na Hrvaško

Žreb skupin SP določil, da bodo Brazilci in Argentinci igrali z našimi nekdanjimi rojaki. Nemčija proti Ibrahimoviću?

Objavljeno
02. december 2017 07.00
Posodobljeno
02. december 2017 07.00

Ljubljana – Nogometni spektakel se bo začel s skromno tekmo med Rusijo in Saudsko Arabijo, a bo to odlična priložnost za nove poslovne dogovore med dvema naftnima silama. Kljub vsemu bo širša svetovna javnost spremljala obračune v Rusiji zaradi nogometa, že v skupinskem delu pa bodo lahko videli nekaj zvezdniških tekem.

Težko delo bodo imeli naši nekdanji rojaki Hrvati in Srbi, toda oboji si manejo roke. Kako bi bilo vendar drugače, saj se bodo na SP pomerili z najbolj atraktivnima reprezentancama – Hrvaška z Argentino in Srbija z Brazilijo.

»Komaj čakam, da se SP začne,« je takoj sporočil hrvaški vezist Ivan Rakitić, potem ko bo izzval klubskega soigralca in največjega svetovnega zvezdnika Lionela Messija. Ker sta dobra prijatelja, je Rakitić že večkrat povabil Messija, naj pride uživat na jadransko obalo, a tokrat bosta v Rusiji malce ohladila svojo navezanost. V Argentini so prepričani, da so dobili ugodno skupino, vendar opozarjajo, da so v preteklosti že izgubili tako s Hrvaško kot Nigerijo, še nikoli pa niso igrali proti Islandiji. Prav nogometaši z najmanjše države v zgodovini SP bodo prvi argentinski nasprotniki, kar po precej trd preizkus za Messijevo druščino. Spomnimo se lahko zadnjega evropskega prvenstva, ko so Islandci izločili Anglijo, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pa so prehiteli Hrvaško, Turčijo in Ukrajino.

Messi bo četrtič zaigral na mundialu, s čimer se bo izenačil z rojakom Diegom Maradono. Ravno legendarni Argentinec je bil na žrebanju v središču pozornosti. Rokoval se je z vsemi, dolgoletnega rivala Peleja je poljubil kar na čelo, v svojem slogu pa je odgovoril, zakaj ga dan prej ni bilo na generalki žreba: »Bil sem utrujen, zato sem počival, a nikakor ne razumem, da sploh obstaja trening za vlečenje kroglic. Večje neumnosti še nisem videl.«

Ves čas je bil nekje blizu tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Opazno je bilo, da mu godi družba največjih nogometnih zvezdnikov, saj so poleg Maradone in Peleja prišli tudi Ronaldo, Ronaldinho, Lothar Matthäus, Clarence Seedorf, Carles Puyol, Cafu, Samuel Eto'o, Jay-Jay Okocha … »Naša država se veseli prvenstva in ga načrtuje izvesti na najvišji ravni. Prepričan sem, da bo svetovno prvenstvo velik dejavnik k razvoju športa v ruskih regijah in po svetu,« je v uradnem govoru povedal Putin.

Za srbsko reprezentanco bo posebno doživetje, da se bo na mundialu pomerila z Brazilijo, toda iz srbskega tabora opozarjajo, da jih najprej čaka dvoboj s Kostariko. Vsaj na papirju vsi pričakujejo tri točke proti Kostariki, poleg Srbije tako razmišljajo tudi Brazilci in Švicarji, a vendar je še svež spomin na prejšnje svetovno prvenstvo, na katerem so Kostaričani v kozji rog ugnali Italijane in Angleže.

»Pozabite na Brazilijo, za nas bo najpomembnejša tekma s Kostariko. Rezultat te tekme bo odločilno zaznamoval našo uspešnost v Rusiji,« je napovedal srbski kapetan Branislav Ivanović. Za Srbe bo poseben tudi preizkus s Švico, saj jim bodo nasproti strani stali številni albanski nogometaši, ki igrajo za švicarsko reprezentanco. »Vsi vemo, kako zagrizeni so Albanci, kadar igrajo proti Srbiji,« je opozoril nekdanji srbski nogometaš Nikola Lazetić.

Privlačna je tudi skupina B, saj sta v njej sosedi Portugalska in Španija, zraven pa je tudi bližnji Maroko ter Iran s selektorjem Carlosom Queirozom, sicer nekdanjim trenerjem španskega velikana Reala Madrida in portugalske reprezentance. Kljub temu bo veliko presenečenje, če v osmino finala ne bodo napredovali Portugalci in Španci, čeprav eni in drugi poudarjajo, da so favoriti sosedje. Zanimiv je tudi primer Munirja El Haddadija, saj je uradno španski nogometaši, a njegova starša sta Maročana. Sprva je bil velik up Barcelone, zato je dobil vpoklic v špansko reprezentanco. Pozneje je njegov razvoj zastal, a še vedno je dovolj dober, da bi igral za Maroko – toda, ker že ima nastop za Španijo, bo ostal brez svetovnega prvenstva.

Težko delo čaka Nemčijo, saj bo svetovni naslov naprej branila v skupini proti Mehiki in Švedski, lažje bi moralo biti proti Južni Koreji. Kljub temu je Joachim Löw eden redkih selektorjev, ki ne beži od vloge favorita: »Zagotovo spadamo med glavne kandidate za naslov prvaka, drugače niti ne more biti.« Svetovno prvenstvo pa bo še dodatno začinjeno, če bo svojo reprezentančno upokojitev preklical švedski napadalec Zlatan Ibrahimović.