Marcos Tavares spet zabil za zgodovino

Maribor se je od lige prvakov poslovil z neodločenim izidom 1:1 proti Sevilli in tretjo točko.

Objavljeno
07. december 2017 07.00
Posodobljeno
07. december 2017 07.00

Ljubljana – Samo 15 minut je Maribor ločilo od najboljšega izkupička v ligi prvakov. Po odličnem začetku zadnje tekme v skupini E in prvencu v LP Marcosa Tavaresa v 10. minuti se je Maribor srčno upiral Sevilliinim napadom do 75. minute. Tedaj je z 18 m sprožil rezervist Ganso in žoga je zletela pod rokami Jasmina Handanovića v mrežo za končnih 1:1.

Navijači v polnem Ljudskem vrtu so se z ovacijami poslovili od nogometašev, ki so sinoči zopet uprizorili maksimalno bojevito in srčno tekmo. Ni bila nagrajena z zmago, toda češnja na torto je bil gol Marcosa Tavaresa.

»Sanjal sem o golu v ligi prvakov. Zabil sem ga v zadnji tekmi, v pravem trenutku in za neodločen izid. Škoda je, da nismo napredovali,« je kapetan vijoličnih kljub svojemu novemu veličastnemu dosežku, prvemu golu v najmočnejšem tekmovanju po dvanajstih tekmah, obžaloval končni izplen v skupini.

Mariborčanon se je proti Sevilli posrečil sijajen uvod. V prvi nasprotni akciji je Tavares z glavo matiral gostujočega vratarja Sergia Rica, potem ko sta izjemno akcijo začela Marwan Kabha z lepo diagonalno podajo na desno stran in Martin Milec, ki je filigransko natančno podal.

Tekma se je spremenila v igro, ki je šla na roke vijoličnim. Zaskrbela je tudi Andaluzijce, ki jih je hitro pomirila vest z rezervne klopi o Liverpoolovem strelskem šovu nad Spartakom, s čimer niso bili več ogroženi. Kar pa ni pomenilo, da bodo Mariborčanom dopustili, da bi jim pokvarili prvotne načrte.

Toda mariborska obrambna postavitev in gibanje igralcev sta bili brezhibni prvini, za katero tekmeci niso našli protiorožja. Celo nasprotno, Mariborčanom se je odpiralo veliko prostora za bliskovite nasprotne napade in do odmora je bil bliže drugi mariborski gol, kot prvi seviljski.

Mariborčani so tudi v drugem polčasu delovali čvrsto, disciplinirano in organizirano. Sevilla je imela veliko premoč v posesti žoge, toda izrazitih priložnosti si ni priigrala, nekaj redkih nevarnejših strelov pa je zanesljivo krotil razpoloženi Handanović. Svojo formo je 39-letni Ljubljančan stopnjeval. Minute so tekle in vse bliže se je zdel mariborski podvig. Gostje so se bolj ali manj še vedno zabijali v neprebojni vijolični blok, streli od daleč so bili lahek Handanovićev plen. Toda v 75. minuti je tudi Handanović »klecnil« pred pritiskom. Rezervist Ganso je z 18 m sprožil navidez nenevaren strel, a se je spremenil v usodenga. Žoga je tik pred mariborskim vratarjem padla na tla in švignila izpod Handanovićevih rok. Res škoda, Mariborčani so bili tako blizu senzaciji in prvi domači zmagi v ligi prvakov, ki bi pomenil tudi najboljši točkovni izkupiček v svojih treh tekmovanjih v skupinskem delu lige prvakov.

»Na koncu je bil občutek tak, da bi lahko iztržili več. Igrali smo odlično, garali, in na sploh smo bili izjemni. Sevilla je pritiskala, toda ni imela veliko priložnosti. Nam se je v nasprotnih napadih ponudila še nekaj priložnosti. Zaradi veliko teka in podvajanja nas je tudi zmanjkalo, kar je odlična Sevilla izkoristila,« je strnil oceno zadnje tekme, ki je popravila celoten vtis Maribora v skupini. Tudi Gregor Bajde, sinoči spet neumorni tekač, ni bil povsem zadovoljen z razpletom. »Bili smo blizu zmage, igrali smo odlično, na koncu je odločila malenkost, ki jo tako kakovosten tekmec kot je Sevilla izkorsitila. V celoti smo pustili dober vtis.« Piko na i še enega spektakularnega večera pod Kalvarijo je postavil včeraj eden od najboljših vijoličnih igralcev Martin Milec. »Škoda gola, zdaj lahko rečem že tretjič škoda. Toda igrali smo šest zanimivh tekem, težkih in lahko smo zadovoljni z izkupičkom.«