Marek Hamšik proti Luki Modriću

Svetovni nogometni podprvaki v Trnavi brez mirnega spanca.

Objavljeno
06. september 2019 11.12
Posodobljeno
06. september 2019 15.40
Marek Hamšik je tudi po odhodu na Kitajsko še vedno najprepoznavnejši simbol slovaškega nogometa.
FOTO: Reuters
Ljubljana - Slovaška in Hrvaška s tekmo in tremi točkami manj (6:9) v skupini E zaostajata za vodilno Madžarsko. Trojici z vzhoda v boju za prvo in drugo mesto ter neposredno uvrstitev na EP velja dodati še Wales, ki ima sicer le tri točke, a bo danes gostil zadnji Azerbajdžan. To je stanje v navzven neatraktivni skupini, v kateri je imela svetovna podprvakinja Hrvaška pred začetkom izrazito vlogo favoritinje, zdaj pa je v položaju, ko je vsaka tekma za biti ali ne biti.

Današnji dvoboj v Trnavi je za malenkost bolj kot za Hrvate pomemben za Slovake. Naša južna soseda bo, če se ji račun na Slovaškem ne bo izšel, trepetala oktobra in novembra, ko bo gostila Madžarsko, gostovala v Cardiffu in v zadnjem dejanju gostila še Slovaško. Kako zapletena bi lahko bila kombinatorika točk in medsebojnih tekem, povedo dosedanji izidi. Niti ena tekma v krogu četverice favoritov se ni razpletla brez zmagovalca: Madžarska je premagala Hrvaško (2:1) in Wales (1:0), Hrvaška je bila boljša od Walesa (2:1), ta je premagal Slovaško (1:0), Slovaška pa Madžarsko (2:0).


10,5
milijonov evrov znaša plača Luke Modrića pri Realu, 9 milijonov € pa Mareka Hamšika pri Dalian Yifangu


Kapetanski dvoboj


Na štadionu Olimpijinega znanca Spartaka v Trnavi, kjer Slovaška gosti reprezentančne tekme, se Hrvaški obeta še ena višegrajska bitka. Prva v Budimpešti je prinesla poraz. Po Rusiji se selektorju Zlatku Daliću še ni izšla delna menjava rodov, za upokojenega vsestranskega napadalca Maria Mandžukića še ni našel ustrezne menjave. Zdaj bo manjkal še Ivan Rakitić, toda barke tudi v težavah ne zapušča kapetan Luka Modrić.

image
Luka Modrić (levo) je v dobrem in slabem zvest reprezentanci, ki bo v Trnavi igrala brez brez še enega velikega zvezdnika Ivana Rakitića (desno). FOTO: Reuters


»Madridčan« in njegov gostitelj Marek Hamšik sta nogometaša, ki dajeta pečat tekmi in sta bila glavna pisca največjih podvigov mladih držav v svetovni nogometni družini. Slovak je komaj dopolnil 32 let ('87), Hrvat jih bo v ponedeljek dopolnil 34 ('85). Oba sta igralca podobnega kova, nekoliko napadalnejši Hamšik je za reprezentanco dosegel 24 golov, Modrić ducat manj. Realov zvezdnik ima več reprezentančnih nastopov (122:114) in tekmeca prekaša tudi po zaslužku. Oba sta krepka milijonarja, Modrićeva letna plača pri Realu je 10,5 milijonov evrov, Hamšikova na Kitajskem pri moštvu Dalian Yifang, kamor se je po enajstih sezona in pol pri Napoliju preselil letos pozimi, 9 milijonov €.

»Hrvaška je favorit, ima izjemne nogometaše, ampak igramo pred svojimi navijači in doma nam gre zelo dobro od nog,« je Hamšik previdno porazdelil razmerja sil med reprezentancama, ki ju na svetovni lestvici loči 27 mest – 32:5.

A za Hrvaško je bolj zaskrbljujoča statistika medsebojnih tekem. V treh soočenjih še ni premagala Slovaške in je enkrat izgubila – 1:1, 1:1, 1:4.
Kvalifikacije za EP 2020

Izidi in pari;


Četrtek: Gibraltar : Danska 0:6 (Skov, Eriksen in Gytkjær po 2, Delaney), Irska : Švica 1:1 (McGoldrick; Schaer), Ferski otoki : Švedska 0:4 (Isak 2, Lindeloef, Quaison), Norveška : Malta 2:0 (Berge, King), Romunija : Španija 1:2 (Andone; Ramos, Alcacer), Izrael : S. Makedonija 1:1 (Zahavi; Ademi), Armenija : Italija 1:3 (Karapetian, Belotti 2, Pellegrini), BiH : Liechtenstein 5:0 (Gojak 2, Malin avt., Džeko, Visca), Finska : Grčija 1:0 (Pukki).

Danes: Estonija – Belorusija, Nemčija – Nizozemska, Slovaška – Hrvaška, Wales – Azerbajdžan, Slovenija – Poljska, Avstrija – Latvija, Ciper – Kazahstan, San Marino – Belgija, Škotska – Rusija.

Sobota: Kosovo – Češka, Anglija – Bolgarija, Litva – Ukrajina, Srbija – Portugalska, Islandija – Moldavija, Francija – Albanija, Turčija – Andora.

Nedelja: Gruzija – Danska, Švica – Gibraltar, Romunija – Malta, Švedska – Norveška, Španija – Ferski otoki, Armenija – BiH, Finska – Italija, Grčija – Liechtenstein.

Ponedeljek: Azerbajdžan – Hrvaška, S. Irska – Nemčija, Latvija – S. Makedonija, Madžarska – Slovaška, Škotska – Belgija, Slovenija – Izrael, San Marino – Ciper, Estonija – Nizozemska, Rusija – Kazahstan.

Torek: Albanija – Islandija, Anglija – Kosovo, Francija – Andora, Moldavija – Turčija, Litva – Portugalska, Luksemburg – Srbija, Črna gora – Češka.

Vrstni redi;

skupina A: Anglija in Češka po 6, Kosovo 5, Bolgarija in Črna gora po 2.

skupina B: Ukrajina 10, Luksemburg in Srbija po 4, Portugalska 2, Litva 1.

skupina C: S. Irska 12, Nemčija 9, Nizozemska 3, Belorusija in Estonija po 0.

skupina D: Irska 11, Danska 8, Švica 5, Gruzija 3, Gibraltar 0.

skupina E: Madžarska 9, Slovaška in Hrvaška po 6, Wales 3, Azerbajdžan 0.

skupina F: Španija 15, Švedska 10, Norveška 8, Romunija 7, Malta 3, Ferski otoki 0.

skupina G: Poljska 12, Izrael 8, Avstrija 6, Slovenija in S. Makedonija po 5, Latvija 0.

skupina H: Francija, Turčija in Islandija po 9, Albanija 6, Moldavija 3, Andora 0.

skupina I: Belgija 12, Rusija 9, Kazahstan in Škotska po 6, Ciper 3, San Marino 0.

skupina J: Italija 15, Finska 12, BiH 7, Armenija 6, Grčija 4, Liechtenstein 0.