Maribor ima odprto avtocesto do naslova prvaka

Konec tedna se bo s tekmami 20. kola nadaljevalo slovensko nogometno prvenstvo.

Objavljeno
18. februar 2019 06.00
Posodobljeno
18. februar 2019 06.00
Rok Kronaveter (v sredini) ob sebi ne bo imel več Andreja Vombergarja, s katerim sta se odlično ujela in rešetala tekmečeve mreže, zato bo njegova vloga v moštvu imela še večjo težo. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Po mesecu dni počitnic in poldrugem mesecu priprav se bo z dvema sobotnima tekmama in tremi nedeljskimi nadaljevalo nogometno prvenstvo. Maribor bo lov za 15. šampionsko zvezdico začel z devetimi točkami naskoka pred Olimpijo. Vznemirljivejši del ligaške bitke bo za 3. in 4. mesto, ki še vodita v kvalifikacije za evropsko ligo. Kandidati so Aluminij, Domžale, Celje, Mura in Gorica. V troboju za obstanek najslabše kaže Krškemu.

image
Vrnitev v Slovenijo je Jana Mlakarja vrnila v nogometno življenje in usmerila v Anglijo. FOTO: Tadej Regent/Delo


Najvidnejše zimske podrobnosti so se sukale okoli prestopov. Maribor je prodal in še za pol leta obdržal Jana Mlakarja, Olimpija je izgubila (prodala) prvega strelca Andreja Vombergarja, kapetana Branka Ilića, hvaležnega borca Arisa Zarifovića in vratarja Aljaža Ivačiča, a zadržala Roka Kronavetra. Aluminij je ostal brez prvega in drugega strelca Francesca Tahiraja ter Roka Kidrića, v Belgijo je odšel mladi reprezentant Erik Gliha. Od Domžal se je poslovil jeseni eden od ključnih mož Dario Melnjak, bivša sta tudi veterana Andraž Kirm in Agim Ibraimi, Celje se je odreklo Elvedinu Džiniću, Mura je zadržala jesensko moštvo, Gorica pa je s prihodom novega trenerja Nermina Bašića dobila svež veter v jadra. Rudar je pobral Olimpijine »ostanke«, Triglav je zaostril konkurenco v moštvu, Krško pa so pretresali notranji boji za oblast. To so bili glavni premiki, ki so nakazali razplet pri vrhu.


V Stožicah konec neznank


Samo naravna nesreča bi lahko preprečila zmagoslavje Maribora, ki je pozimi brez enega samega negativnega vznemirjenja izpeljal priprave, v katerih je le zaključni del s porazi na zadnjih treh pripravljalnih tekmah v Turčiji vnesel kanček nemira. Toda osrednja naloga strokovnega štaba s trenerjem Darkom Milaničem v glavni vlogi je bila, da bo Maribor v sobotnem prvem dejanju leta v Ljudskem vrtu proti Muri pokazal nepremagljivo podobo in jo podaljšal najmanj do 16. marca in 23. kola, ko bo v Stožicah prvi letošnji derbi. Lanskoletne Olimpijine zaušnice si tako prekaljena moža, kot sta Zlatko Zahović in Milanič, ne moreta privoščiti.

image
Darko Milanič si po lanski Olimpijini zaušnici ne sme privoščiti še enega ligaškega spodrsljaja. FOTO: Tadej Regent/Delo


Pri Olimpiji je Milan Mandarić krepko odstopil od dosedanjega »modus operandi« in med navijači sprožil več jeze kot kdajkoli prej. Prvi mož kluba je kadrovanje športnega dela moštva povsem prepustil Zagrebčanu Fabijanu Komljenoviću, ki je izbral trenerja Roberta Pevnika in igralce okoli jedra jeseni najvidnejših posameznikov. Pri prodaji je imel glavno besedo Mandarić, pri poceni novincih Komljenović.

Z Vombergarjevim prestopom v Rusijo v Ufo je Olimpija izgubila na simbolni in športni ravni. Na prvi je bil argentinski Slovenec človek, ki se ne predaja in ga ne zlomi nič, na drugi pa strelec in zelo koristen tip igralca. Ne kaže je podcenjevati.

image
Robert Pevnik bo imel na Olimpijini klopi zahtevno nalogo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Skozi pomlad bo Olimpijina rdeča nit Mandarić. Bo po koncu sezone odšel, na kakšen način in kakšna bo njegova zapuščina? Mandarić je poslovnež, če bo prišel kupec s sprejemljivim zneskom ali ga bo našel on, ne bo veliko razmišljal. A tudi njegov obstanek ne bi bil presenečenje, potem ko bo Olimpija spomladi s »prestrukturiranjem« stroške delovanje kluba spravila v normalne okvirje in tudi oblikovala zgledno delovanje v mlajših kategorijah.


Prva v Celju, zadnja v Krškem

Uvodno dejanje drugega dela sezone, katerega prvi veliki vrhunec bo 16. marca veliki derbi v Stožicah, bo v Celju, zadnje pa v Krškem. Pari 20. kola so: Celje – Gorica, Maribor – Mura (oba 23. t. m.), Triglav – Aluminij, Domžale – Rudar, Krško – Olimpija (vsi 24. t. m.).


Priložnost za mlade


Pomanjkanje denarja, deloma pa napačne odločitve in neuresničeni športni cilji, so večino klubov vrnili k osnovnim izhodiščem: da je SNL idealno tekmovanje za uveljavljanje mladih igralcev in predvsem vzgojo v lastnih vrstah. Z izjemo vijoličnih, ki so že minulo sezono po slovensko selekcionirali moštvo, so že jeseni po domačih taktih pretežno plesali v Celju, Murski Soboti in Novi Gorici. Aluminijeva presežna jesen je zagotovila mirno pomlad. Domžale so znova postale bolj domače, Rudar je bil že jeseni prisiljen opraviti zasuk k mlajšim domačim silam. Krško bo politika potujčevanja bržkone stala prvoligaškega slovesa. Triglav je stabiliziral delovanje kluba in organizacijsko presegel športni izkupiček na igrišču.

V 1. SNL denarja ne bo več, prej manj, manj tujcev pomeni manj kakovosti, a pomlajena liga z ustrezno razvojno igralno strategijo lahko prinese temelje za ambicioznejšo prihodnost.

Maribor       19       14       3       2       55       :       16       45       +39
Olimpija       19       10       6       3       41       :       28       36       +13
Aluminij       19       9       3       7       35       :       28       30       +7
Domžale       19       7       6       6       35       :       28       27       +7
Celje       19       6       8       5       22       :       28       26       -6
Mura       19       6       6       7       26       :       25       24       +1
Gorica       19       5       7       7       22       :       29       22       -7
Rudar       19       5       3       11       20       :       41       18       -21
Triglav       19       4       4       11       24       :       43       16       -17
Krško       19       3       6       10       14       :       28       15       -14