Maribor in Olimpija le še odštevata

Danes, jutri in v ponedeljek tekme 31. kola 1. SNL.

Objavljeno
04. maj 2019 09.00
Posodobljeno
04. maj 2019 09.00
Za Olimpijo in njenega vratarja Nejca Vidmarja bo tudi Triglav lahko nevaren tekmec. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ljubljana - V pospešenem ligaškem ritmu izgubljajo sapo tudi najboljši. Maribor in Olimpija že odštevata dneve in ure do zadnjih dveh derbijev, za spodrsljaje nista kaznovana, a ponujata priložnost drugim, da osvajajo točke, ki jih niso načrtovali. V 31. kolu bi lahko več od pričakovanj iztržila tekmeca v boju za obstanek Gorica in Triglav. Prva bo jutri gostila Maribor, drugi bo gostoval v Stožicah. V nedeljo bodo igrali še v Murski Soboti. Derbi bo danes v Kidričevem, zadnja tekma kola pa bo v ponedeljek v Celju.

image
Jure Matjašič (levo) je še v minuli sezoni igral za Domžalčane, danes jim bo poskušal zagreniti življenje. Podobno kot bivši Mariborčan Žiga Lipušček (desno), ki bo jutri v goriškem dresu igral proti vijoličnim. FOTO: Tadej Regent/Delo


Kidričevo: Aluminij – Domžale (sobota, sodnik Nejc Kajtazović, 17): Aluminij je teden ali dva prepozno ujel formo, sreče še ne. Če bi ju sočasno, bi Domžale danes potrebovale zmago, zdaj pa lahko rutinsko ohranjajo formulo, po kateri izpolnjujejo glavni cilj – ne izgubljajo proti neposrednim tekmecem za Evropo. V tem so zelo uspešne, saj niso izgubile z Muro (dvakrat), Celjem in Aluminijem. Razmerja sil bodo v veliki meri krojile vremenske razmere in stanje igrišča – spolzko ali še povsem razmočeno.

Murska Sobota: Mura – Rudar (nedelja, Dejan Balažič, 14.30): Najlažje obdobje tekem, v katerih ni mogla veliko izgubiti, je mimo, za Muro se z jutrišnjo preizkušnjo začenja zaključni del prvenstva, v katerem lovi kvalifikacije za evropsko ligo. Toda Sobočani, ki so med sezono naredili velik korak naprej in postali »sila« št. 3 v 1. SNL, čeprav lestvica tega ne kaže, imajo še eno neizpolnjeno nalogo. Ta je, da s slabšimi tekmeci opravijo rutinsko ali pa tudi zgrda, če že ne gre zlepa.

image
Za Sobočana Nina Kouterja in Nika Lorbeka je Rudar tekmec, proti kateremu Muri ne sme spodrsniti. FOTO: Tadej Regent/Delo


Nova Gorica: Gorica – Maribor (Asmir Sagrković, 16.15): Goričani se borijo kot levi, toda to je še premalo za rešitev brez dodatnih kvalifikacij za obstanek. Metanje »na glavo« bo premalo za zmago nad težko gledljivim prvakom, ki muči sebe in navijače, toda ne izgublja. A je tudi res, da morajo vijolični to sezono odigrati le še dve števni tekmi, obe z Olimpijo: ligaško in finalno v pokalu NZS.

image
Etien Velikonja je v odlični strelski formi, zaradi česar so lahko v skrbeh tudi nekoč njegovi vijolični. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ljubljana: Olimpija – Triglav (Mihael Antić, 17.55): Modus operandi trmastega Milana Mandarića – »ali bo po moje, ali pa ne bo nič« – počasi, a zanesljivo pelje proti »ne bo nič«. Toda to potem ne bo več Mandarićeva težava, marveč ... Navijačev, ki zdaj bentijo in niso pripravljeni plačati niti vstopnice? Nesojenih plačnikov profesionalnega ali polprofesionalnega ustroja kluba, sicer močnih v besedah in šibkih v dejanjih? Trenerjev, ki vedo, kaj in kako le do takrat, ko prevzamejo vajeti v svoje roke? Olimpijo so udarniško že reševali in rešili, a je bila kruta realnost ta, da bi bila brez bogatega strica, najprej Izeta Rastoderja, nato pa Mandarića, le povprečna in revna prvo(drugo)ligašinja. Zanjo bi bile tudi tekme proti tekmecem, kakršen je Triglav, derbiji. Safet Hadžić po celjskem porazu ne bo imel več miru, kljub morebitnemu dogovoru s predsednikom o »nenapadanju« do konca sezone.

Celje: Celje – Krško (ponedeljek, Damir Skomina, 18): Celje ima odlično izhodišče za evropski finiš. Rudar je Krškemu tudi praktično ugasnil prvoligaško luč in Celju omogočil, da s sicer zanj neugodnim tekmecem opravi dober trening. Posavsko prvoligaško zgodbo je zapečatila še licenčna komisija. Za vodstvo Krškega je zdaj najpomembnejše, da bo na prvoligaškem pogorišču začelo pisati srečno poglavje in brez novih sporov. Če je le mogoče, okrepljeno tudi z opozicijo, ki si zaradi dvornih iger delno lasti krivdo za slovo.